lördag 2 maj 2020

Hornborgasjön - Idag Ore backarI flera år har vi haft broschyren om Hornborgasjön liggande här hemma och all denna härliga natur på ett par mils avstånd, men vart brukar vi åka?


Jo till de mest kända platserna, informationscentralen Trandansen i sjöns södra ända, där tranorna samlas på våren som vi senast skrev om nu i mars http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2020/03/tranorna-varens-budbarare-ar-pa-plats.html
eller till Naturrum Hornborgasjön vid Fågeludden på sjöns östsida http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2018/06/naturrum-hornborgasjon.html
Nu när vi ska hålla oss på hemmaplan har vi tänkt besöka de andra platserna runt sjön och idag när vi vaknade till en dag där gårdagens regn dragit bort och vi t o m kunde skymta blå himmel var det bara att packa fikaryggsäcken och bege oss mot vårt första mål Ore backar, vid sjöns sydvästra hörn.


Ett par km in på en liten grusväg når vi parkeringen vid vägs ände och en så vacker vandringsled tar sin början. Den är bara 1,8 km enkel väg och bra utmärkt med orange markeringar.
Ore backar är en rullstensås...


...som kantas av mossmark (där det ska finnas hjortron?) västerut och Hornborgasjöns våtmark österut. Den startar i en frodig lövskog, där bl a många hasselsnår just hade börjat grönska. 


Sedan kom vi till lite öppnare marker där ljus och utrymme gjort att många av ekarna har blivit gigantiska.


Vi var verkligen här i rätt tid, även om vitsipporna var överblommade hade istället mängder med gullvivor börjat blomma i sluttningarna......och om någon vecka lär de vilda körsbärsträden lysa kritvita. Just nu stod de i knopp.


När vi närmade oss udden, Ore nabb; med sitt fågeltorn passerade vi ett par dödisgropar. De är rester av den mäktiga inlandsisen. Grus bäddade in is, som sedan smälte och kvar blev stora gropar i marken.
Framme vid fågeltornet fick vi en fin vy över nästan hela sjön norrut... 


...och över massor med skrattmåsar som höll till en bit ut i vattnet.


På tornet fanns det en bänk där vårt fika smakade superbra.Sedan var det dags att ta samma väg tillbaka, men vi möts ändå av helt annorlunda vyer. så vackert det var!!!
Vi hann en bit på väg hemåt innan det började droppa på vindrutan så återigen hade vi fått uppleva en fin förmiddag i vårt närområde. Eftersom det inte var någon lång sträcka att gå och väl skyltat är det en vandring vi verkligen kan rekommendera för alla.
Det finns flera utmärkta vandringsvägar vid Hornborgasjön så fortsättning följer.... 

12 kommentarer:

 1. Så vackert det är överallt i vår natur här i vår närhet. Sån tur vi har som kan röra oss fritt utan att behöva trängas. Tror att ramslöken blommar om ca en vecka. Har sett stora knoppar nu i helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nog aldrig njutit så av allt vackert i vårt närområde som i år. Kanske är det så att det inte finns något ont som inte har något gott med sig...

   Radera
 2. Visst är det härligt i naturen nu!!! Gullvivor såg vi oxå många vid Stenshuvud - sååå fina :)
  Ha de gott // Nilla - Våra Husbilsresor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det som allra vackrast ute nu och någon månad framåt! Det här också första våren jag är heltidsledigt och verkligen kan planera för utflykter utan att behöva tänka på arbetstider. Visserligen hade vi väl tänkt oss lite längre bort än närområdet, men förhoppningsvis blir det ett liv efter corona...

   Radera
 3. Ännu ett vackert ställa att vandra runt på! Och snacka om tajming med vädret också :-)

  Härliga bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har vi haft en otrolig tur med vädret den här våren, det kan inte vara bara elände. Vi har verkligen njutit i solen även om det många gånger gått vara med långkalsonger på....

   Radera
 4. Det är just nu det är som vackrast i naturen. Det är väl det enda positiva med Covid 19, att många människor får se och ta del av naturen som kanske inte gjort det på samma sätt innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert ute just nu. Vi tror också att många som aldrig direkt varit ute i naturen tidigare har fått upp ögonen för det vi har runt oss. Sen kan man hoppas intresset håller i sig...

   Radera
 5. Oj så fint ni har det just nu....jag längtar också efter att få gå ut i naturen. Verkar vara många som är på promenader och springer ute nu i dessa coronatider så alla tränings/terrängskor tar slut....detta enl vår sportaffär ;-) Ha det fortsatt så bra det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tror också det är många som ger sig ut i skog och mark i dessa tider, som aldrig gjort det förr. Det som vi tycker är mest glädjande är alla barnfamiljer vi ser ute med ryggsäckar och fika korgar.

   Radera
 6. Vilka härliga bilder! Ja, nu har man plötsligt tid att upptäcka nya ställen i närområdet! Finns mycket fint att se :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det inte varit för coronas skull hade vi nog aldrig kommit till alla de här underbara platserna i vår närhet. Istället hade vi nog varit på väg till Polen och Tjeckien, så det kan bli. Livet blir annorlunda så det är bara att göra det bästa av det.

   Radera