söndag 10 maj 2020

Sandöns naturreservatNu har vi varit på hemmaplan ett par veckor och det börjar onekligen suga i husbilstarmen.
Vi tar uppmaningen om att hålla sig inom sin egen region , som hela VG-regionen och bokade en husbilsplats på First Camp, Solvik, strax norr om Kungshamn för två nätter.
SMHI lovade oss sol, men vindar på åtminstone 10 m/s på fredagen när vi åkte mot Smögen, så huvudbonader och vindjackor var medpackade. 
Den härliga känslan när man kommer ut till "bästkusten" och t ex åker över Smögenbron lämnar oss aldrig och speciellt så här off season är det helt underbart.


Dagens mål var en av våra favoritvandringar, den ut på Sandöns naturreservat. Vi parkerar vid ICA-affären strax efter Smögenbron och där finns också ställplatser som nu gapade i princip tomma, men som snart lär fyllas med husbilar. 
Strax bredvid börjar vandringsleden ut till Sandön.Sandön är en bågformig, drygt 1,5 km lång bergsrygg som till stor del omsluter Sandöfjorden. På sommaren finns här en fin liten badplats. 
Bergen består naturligtvis av Bohusgranit med inslag av andra bergarter och berget är präglat av inlandsisen så det finns en del jättegrytor, rundhällar och annat.


Det finns inte mycket växtlighet, men enstaka buskar av t ex en och fläckar av ljung och gräshed, samt just nu den vackra strandtriften.


Ett par dammar finns där det sommartid blommar röda resp vita näckrosor. Just nu såg vi någon enstaka knopp.

Näckros från tidigare sommarbesök.
När vi var här förra gången fanns det bara en stig ut till slutet av halvön...


... men 2017-18 har "Smögens Fixargäng" ordnat en markerad led över klipporna, vilken vi tog på vägen tillbaka.
Längs stigen har någon placerat ut 12 geocacher som vi passade på att logga längs vägen. Tänk att det kan vara så kul att leta efter små behållare med en papperslapp i?!?Längst ut har man markerat ut Stenbrottsrundan, där man kan se spåren efter stenbrytningen.
Vi tog den nya leden över de slipade klipporna på öns västsida tillbaka. Det är en så otroligt mäktig natur... 
...men tidigare har det varit nästan oframkomligt på sina ställen.
Den nya leden var bra uppmärkt med vita pinnar... 


...och på svåra passager hade man byggt broar, spångar och trappor. 
När vi kom tillbaka till husbilen hade vi fått en fin promenad på drygt 8 km och nu styrde vi ner mot fiskebodarna i Smögens hamn för att bunkra lite godsaker till kvällen. Det blev lite färska räkor, varmrökt lax och potatissallad.


Sedan var det dags att åka ut till Solviks Camping. Vi hade bokat en av husbilsplatserna just vid strandkanten och utsikten från husbilsdörren var inte att förakta. 


Mellan varje plats hade man lagt ett litet trädäck där vi kunde sitta och njuta, även om det blev med "tjockjacka" på eftersom det verkligen var vårvindar friska ♫ ♫.


På kvällen njöt vi av nyttig? dip och våra inköp från Smögen... ...innan vi somnade alldeles ovaggade. 

7 kommentarer:

 1. Ännu fler härliga naturbilder från det vackra Sverige! Här får vi ut och röra lite mer på oss nu, ser verkligen fram emot det :-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert! Så skönt för er att få lite ökad frihet, njut av den!

   Radera
 2. Ja den kusten är bara bäst! Så fina bilder ni fångat och vad underbart det är att hoppa / gå omkring sådär på klipporna.
  Hoppas att jag får ta med mig ägarna dit under sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får verkligen hoppas att du och ägarna kan åka ut till västkusten i sommar. Det är verkligen sommar när den är som bäst!

   Radera
 3. Oj vad fint det ser ut! Gillar den här naturen med alla klippor, fantastiskt fint! Och så lite godsaker på det, perfekt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bohuskusten tycker vi är fantastisk (och just nu ligger den ett par timmars bilfärd hemifrån så det känns också bra). Godsaker från fiskebodarna är aldrig fel! 🦞🐟🦐🦈

   Radera