lördag 28 mars 2020

Tranorna - Vårens budbärare är på plats...







När vi nu är på hemmaplan och håller oss i självvald karantän, passar det perfekt att vistas ute i vårsolen i vår härliga Västgötanatur.

Just nu samlas ett av våra mest berömda vårtecken, tranorna, i 1000-tals vid Hornborgasjön så i torsdags packade vi ryggan med kaffe och mackor, för att åka bort till Trandansen. Trandansen är informationscentret, som ligger i sydändan på sjön och där tranorna utfodras med ca 150 ton korn under vårsäsongen.
I år blir det en annorlunda transäsong, precis som allt annat ändras p g a av coronaviruset.
Tranorna kommer säkert i samma antal som vanligt. Just nu har drygt 11 000 tranor anlänt, så visst är det långt kvar till rekordet som uppmättes den 3 april förra året, då man räknade in 27 500 fåglar. 

Onsdag kväll räknades 10 500 tranor in när de flög till sin nattvila.
Däremot kommer det betydligt mindre med besökare och bland husbilarna på parkeringen sågs i år endast svenska registreringsskyltar, där det annars brukar finnas många bilar, främst från Tyskland, Nederländerna och Danmark. Många bussresor som bokat in guidning är naturligtvis avbokade, samtidigt som alla evenemang, som t ex den årliga Tranfestivalen är inställda. 
Både Naturrum Hornborgasjön och Trandansen har vidtagit åtgärder som begränsning av antalet besökare inomhus och samtidigt ställt in föredrag och andra inomhusaktiviteter.
I vanliga fall brukar man kunna räkna in ca 150 000 besökare, men var man hamnar i år får vi se framöver.
Eftersom det inte var någon trängsel kunde vi njuta av fåglarna och fika i den värmande solen och samtidigt hålla ordentligt avstånd till alla andra. 



Inte är det lätt att fotografera fåglar, så det är tur att det numera är digitalfoto som gäller....Hur som helst bjuder vi på ett smakprov på vårens underbara budbärare.






Även gäss och svanar trivs här.
På vägen tillbaka mot Falköping stannande vi vid Forentorp. Detta är ett naturreservat kring Forentorps gård och markerna ska tillhöra de mest fornminnestäta i Falköpings kommun och det vill inte säga lite, här i Svea rikes vagga!
Vi går fram mot gården och på båda sidor om vägen finns gammal vacker lövskog. 




Det här området kallas Forentorpa ängar och de flesta träden är gamla ekar. Mitt på vad som  har varit en festplats och där Gudhemsbygdens Hembygdsförening fortfarande anordnar midsommarfirande står den äldsta och största eken. Den utsågs för ett antal år sedan till Falköpings symbolträd och ska vara nästan 600 år.



En fornminnesstig på några km går runt i gårdens stora parkområde och den ska vi gå lite längre fram i vår när det börjar grönska.


I Kvarnbäcken/Forentorpsbäcken ligger en gammal kvarn som anses ha tjänat klostret i Gudhem och därför kallas Klosterkvarnen. Den är en av de äldsta profana byggnaderna i Västsverige och är restaurerad av Hembygdsföreningen och byggd i sandsten.


Vårt sista stopp den här eftermiddagen blev Gudhems klosterruiner. Det var ett nunnekloster, anslutet till cisterciensorden, mellan 1100-talet och reformationen i slutet av 1520-talet. Senare användes ruinerna som stenbrott, men ännu i slutet på 1600-talet fanns kyrkans murar kvar upp till takhöjd.
Klosteranläggningen grävdes ut och konserverades i etapper 1928-1969 och kan nu besökas vid Gudhems kyrka.



På senare år har klostret blivit uppmärksammat via Guillous romaner om Arn. I romanen satt Arns trolovade Cecilia inspärrad i Gudhems kloster i 20 år. 
Det blev en härlig dag i vårsolen och inget ont utan det har något gott med sig. Vi som verkligen tänkt besöka många av våra sevärdheter i närområdet får under vår karantän på hemmaplan ett gyllene tillfälle att göra detta.
Vi läste också en mycket tänkvärd mening:
Naturen fortsätter vara öppen när mycket annat stänger.
Välkommen ut!















9 kommentarer:

  1. Välkomna hem! Ja vi har ju en fantastisk natur och nu när våren knackar på så ska det bli härligt att få njuta av den. För det kan vi ju trots coronan. De här dagarna har det varit en del trädgårdsarbete för Ingemar, jag hjälper till i den mån jag kan, annars blir det mest inne vid symaskinen och vävstolen.... passar ju bra i dessa tider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är vår svenska natur fantastisk och vi har ju möjlighet att njuta utav den även i dessa tider, ett privilegium efter spansk isolering.
      Jag ska också slå mig ner vid symaskinen då uterummets solblekta gardiner behöver bytas. Tyvärr är det inte så lämpligt att springa runt i Skövdes tygaffärer så hittar jag inget lämpligt i mina "lager" får det väl beställas via nätet.
      Ha det så gott, vi går mot ljusare tider och sommartid (oavsett vad coronaexperter säger...)

      Radera
  2. Vilken underbar natur och tranorna är ju fantastiskt vackra! Superbra bilder trots att dom skuttar runt en hel del och "suddar" sig :-)
    Ha en finfin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk om tranorna hade vett att stå stilla och komma lite närmare. Ett fint och välkommet vårtecken är de hur som helst...

      Radera
  3. Tack för den fina rundan. Tranorna brukar vi åka och titta på men så blir det inte i år. Vi har lite att göra hemmavid och jag själv har lite ont i hals o örat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi vet att ni varit här neråt och tittat på tranorna. Det blir säkert en ny chans nästa år, förhoppningsvis utan en massa restriktioner.
      Krya på dig och ha det så gott!

      Radera
  4. Jag blir lika avis varje år när ni som bor närmare än oss kan åka och titta på alla tranor och få fota i massor:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog har ni lite väl långt för ett besök hos våra tranor. Vi försöker komma dit ut åtminstone ett par gånger varje vår, men då har vi knappt två mil dit!

      Radera