onsdag 11 mars 2020

Alcazaba de Almeria och vackra havsvyerIgår bestämde vi oss för att ta en utflyktsdag i västerled. Vårt första mål blev Almeria, en kuststad ca 11 mil västerut. Eftersom vi tycker mycket om gamla borgar och ruiner hade vi ställt in GPS:en på Alcazaba som tronar på en höjd ovanför staden. Det är Almerias mest berömda sevärdhet och efter Alhambra den största fästning som morerna uppförde i Spanien. Den började byggas år 955 , som ett skydd mot dåtidens största stad, Pechina, 11 km norrut. Med tiden blev Almeria ett stort centrum för handeln med Nordafrika.
Efter århundraden av strider tog de kristna slutligen över fästningen 1489, fortsatte att förstärka den och byggde ut med ett befäst slott, längst upp mot den norra sidan.
Vi kom in i fortet via en vindlande väg (allt för att försvåra för inkräktare) från vakttornet och efter en massa trappor når vi den vackra "Gate of Justice"


Lars i Gate of Justice.
Här uppe hade vi en otrolig utsikt över stad och hav. Det finns massor att titta på; trädgården...


... vattenanläggningar...


... gamla moriska bad...


... och den kristna delen med kruttorn och kanoner.


Från Alcazaba går en mur från 1000-talet över till nästa kulle, Cerro de San Cristobal, med en Jesusstaty från 1930-talet.


En rad filmer har spelats in här bl a Indiana Jones och det sista korståget, Bondfilmen; Never say never again och en del av &:e omgången av Game of Thrones (som vi aldrig sett ett enda avsnitt av).
Borgen är öppen tisdag till söndag (stängt måndagar) och det är gratis entré.
Vi tycker den var "lagom" restaurerad så vi strosade omkring där ett par timmar i ett härligt solsken.Sedan fortsatte vi ut mot fyren i nationalparken Cabo de Gata, några mil österut. Sista biten var vägen både slingrande och smal, men den här årstiden var det ingen trängsel på vägarna.


Fyren sägs ligga på Spaniens sydöstra hörn. Den byggdes 1863 på ruinerna av slottet San Francisco de Paula, som förr var en del av försvarssystemet längs kusten.
Där uppifrån kan man se Arrecife de las Sirenas (sirenernas rev). 


Vi ville dock titta närmare på de berömda (och mycket fotograferade) klipporna så vi sökte oss ner till havsytan längs en stenig stig.
Hade vi varit där lite senare på dagen hade vi säkert kunnat njuta av en vacker solnedgång vid fyren, men nu lämnade vi udden och återvände till Mar de Pulpi efter en fin dag. 

2 kommentarer:

  1. Fin solig dag ni ser ut att haft både vid borg och hav. Är det badtemperatur i havet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte många som badar, men visst går det, ca 17°säger de som vet. Vi har avstått hittills. Detta blir troligen den enda utflykten under alla våra veckor här efter vad som utlystes igår.

      Radera