söndag 24 november 2019

Julmarknad på Kobergs slottNu när vi har vilat ut efter ett långt resdygn och jag (B-M) har piggnat på mig, efter en ful magbacill kan vi bara konstatera att vi verkligen är omgivna av fem nyanser av grått! Några julkänslor har vi definitivt inte fått (det brukar vi vara ganska dåliga på), men den här helgen hade vi läst att Svenska Slottsmässor hade julmässa på Kobergs slott ett par mil söder om Trollhättan. I år ordnar de mässor på 17 olika ställen från Skåne och upp till Värmland. De kommande helgerna är det mässor bl a på Kalmar slott och Drottningholm. 
Slottet har varit i släkten Silfverschiölds ägo sedan 1776 och numera är det väl mest känt för att prinsessan Désirée och hennes man bott här. När Niclas Silfverschiöld dog 2017, slutade Kobergs era som fideikommiss och slottet ägs idag av äldste sonen Carl.


På de här julmässorna finns både hantverk och en massa delikatesser för julbordet eller att njuta av när som helst.
När vi närmade oss Koberg insåg vi att det var fler än vi som tänkt besöka julmarknaden idag. Vi fick sitta i bilkö en rejäl stund innan vi fick en parkeringsplats.
Julmarknaden finns i slottets ekonomibyggnader och en del är fyllt med hantverk av alla olika slag. Naturligtvis finns det tomtar, kransar och halmbockar, annars vore det väl ingen julmarknad.
Dessutom erbjuds en härlig blandning av vackra hantverk.
Vi fick ett kort men glatt återseende med B-M:s Varnhemsgrannar, Libbes Läder, som syr så fina saker i skinn. Här blev det inköp av en läckert röd plånbok i kalvskinn.


Sedan var det dags att stilla hungern så det blev en viltkebab i ett stånd där köerna ringlade långa.


I en annan byggnad var det matmarknad och här frestades vi med massor med godis. Vi provsmakade underbara salamikorvar på hjort, havtornsprodukter, häftiga sillinläggningar och naturligtvis godis av allra bästa sort.Vår handel blev en stooor burk hjortronsylt, rökt regnbågslax och en påse brända mandlar. 


Sedan hade vi nog tänkt oss ett besök i slottets museum där vagnar och seldon från svunna tider visas, men min mage som fortfarande är lite känslig efter vår resa tyckte att jag stoppat i mig lite väl mycket blandade godsaker så vi åkte hemåt och kanske, kanske att vi fått lite mer julkänsla inför nästa helg då stjärnor och adventsljus ska få lysa upp vår tillvaro.


6 kommentarer:

 1. Det var fint hantverk, skulle vilja köpa både ljusen och de fina tomtarna. Nu går det fort, en vecka kvar till 1:a Advent och fönster ska putsas hahaha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var tomtarna i fårskinn söta! Förr var vi några som stöpte ljus varje år på jobbet. Då gjorde vi också ljuskronor (inte riktigt så vackra som de här men de prydde sin plats på julbordet).
   Hos oss blir det ingen fönsterputs i mörker och kyla. Det spar vi på tills vårsolen börjar skina....

   Radera
 2. Säger samma sak :-) Tyckte att det såg ut som en fin julmarknad med fina saker som såldes. Jag skulle nog också köpt dom fina ljusen;-) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns så mycket fint hantverk och visst är ljusen fina!

   Radera
 3. Ljuskronorna var fina liksom tomtarna. Julsaker finns även här och i helgen hade svenska kyrkan marknad. Vi var inte där. Har tänkt gå på en tysk marknad lite längre fram i december. Hoppas du kryar på dig. Magbekymmer tillhör det tristare. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det mycket fint på julmarknader!
   Magproblem är inte kul. Nu känns det bra men magen tycker inte om när jag försöker dricka kaffe....

   Radera