lördag 2 november 2019

En pensionärsvecka i Falköping - Vad gör man då?När vi arbetade tyckte vi det bara var måndag, fredag, måndag, fredag men av någon anledning går veckorna minst lika fort nu när vi helt bestämmer över vår tid! Visst jobbar jag några dagar ibland, men har den stora fördelen att jag helt får bestämma när och hur mycket jag vill arbeta.
Vad har då hänt sedan förra söndagen?
Lagom till lunch i söndags kom dotter Malin och barnbarnet Edith med tåg från Göteborg och dotter Sandra med familj. Efter lunch åkte jag och barnbarnen Edith och Edwin, som skulle ha höstlov till Stadsteatern i Skövde för att titta på ScenProduktions uppsättning av Kalle Blomqvist. vi tyckte nog det var lika kul alla tre när de två luffarna skulle kidnappa en av de rika fröknarna Krikonblad.När vi sedan kom hem blev det mycket Nintendospel. Det är så mysigt för de här båda kallar sig kompiskusiner och det är precis vad de är!


På måndagen åkte vi till Dalénium - Science Center i Stenstorp. Det är en otrolig blandning av interaktiva stationer, experiment och vetenskapliga shower. Stället har ca 30 000 besökare varje år. Det ägs och drivs sedan starten 2001 av den ideella föreningen Dalénium. Det har fått sitt namn efter ingenjören och uppfinnaren Gustav Dalén, som föddes här i Stenstorp 1869. Han uppfann bl a solventilen till fyrar och AGA-spisen som blev en revolution i hemmen. 1912 tilldelades han Nobels fysikpris. 
2019, liksom flera år tidigare blev Dalénium utsett till Sveriges bästa science center (det finns ett 20-tal) av Internetsidan Barnsemester.se. Lars och jag hade säkert lika kul som barnen och vi blev nästan utkörda när stället stängde kl. 16. 
På tisdagen var Edith ensam kvar hos oss och förmiddagen tillbringades med muffinsbak och pyssel. Efter lunch kom pappa Koffe och hämtade dottern för fortsatt "lovmys" i Stockholm.
På kvällen hade vår fotoklubb månadsmöte och en av våra medlemmar visade underbara bilder från en fotoresa till Falklandsöarna. Gissa om vi blev både rese- och fotosugna....


Onsdagen jobbade jag på förmiddagen för att sedan gå på "Seniorlunch". Det är f d arbetare på Patologen som träffas en gång i månaden för en lunchmåltid med mycket prat! Nu träffades vi på Billingehus, där vi kunde njuta av rimmad oxbringa med rotmos och pepparrotssås, till det facila priset av 75 kr, (specialpris för seniorer!!).


På onsdagen hade även Lars lovat hjälpa Andreas, min svärson, med arbete på en skogsplantage. 
Torsdagen hade jag också lovat arbeta, så någon mer med skolbarn kunde få ledigt en höstlovsdag, medan Lars åkte med Falköpings Bowlingpensionärer till Töreboda för seriespel.
Igår tjuvstartade jag mitt födelsedagsfirande, som infaller först nästa helg, med att bjuda mina gamla barndomskamrater med respektive på en trerätters middag på eftermiddagen. Jag blev så fint uppvaktad med fina höstblommor och goda viner. 


Vi njöt av bubbel med småplock, trattkantarellsoppa med ädelostsnurror, torskrygg med bacon och soltorkade tomater och sedan kaffe med choklad- och valnötskaka. Som värd och värdinna hade vi fullt upp så inte ett enda foto blev taget...
På kvällen tog vi en promenad till Medborgarhuset här i Falköping där Sven-Ingvars hade konsert. Den här musiken är inte riktigt min "piece of cake", men de var otroligt duktiga på det de gjorde och det var en riktigt bra show.


Idag åkte vi till Vårgårda, där deras mycket aktiva fotoklubb anordnar Naturfotofestival varje Allhelgonahelg. Det var många firmor där som ställde ut sina saker, men tänk, vi var så duktiga att vi gick därifrån utan att handla en enda sak!


Istället gick vi och tittade på många utställande fotografer... ...och köpte också biljett till en föreläsning av naturfotograf Patrik Larsson. Han pratade om hur vi ska kunna få till snygga utskrifter, något vi tycker är jättesvårt. Det är en hel vetenskap om skärmkalibrering, papperskvaliteter, färgrymder mm, mm..


På eftermiddagen åkte vi och firade Lars äldsta barnbarn, Adrian, som fyllde 16 år igår. Vad har hänt med den lille killen? Helt plötsligt är han ett halvt huvud längre än morfar.


Han har just börjat på gymnasiet 200 m från vårt hus vilket gör att vi har förmånen att få denne härlige kille "som barn i huset" någon dag i veckan när det är sena innebandyträningar och sovmorgon på schemat.
På vägen hem tog vi vägen över en vackert upplyst kyrkogård.


Nu har det blivit lördag kväll och när vi ser tillbaka på vår vecka förstår vi att vi troligen inte kommer att ha några sysselsättningsproblem i fortsättningen heller. Då har vi ändå inte varit på gymmet en enda gång p g a en småelak förkylning. Det är bara att inse att så länge vi får vara hyfsat friska är pensionärstillvaron inget att klaga på! 

17 kommentarer:

 1. Men vilken härlig och aktiv vecka ni haft. Barnbarnen är något jag saknar och gör att jag får hemlängtan. Bilden när tjejen står på en stol och killen bredvid va häftig. Ja ni har nog inga problem med fritid. Så kul att träffa arbetskompisar också. Vi börjar vår resa mot norr på onsdag, för sedan blir dåligt väder här nere.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det kul att kunna träffa barnbarnen då och då. Vi känner inte någon längtan än efter att åka bort över hela vintern, men det kanske ändrar sig.
   Den här veckan hade vi verkligen inga sysselsättningsproblem och vi har en viss förmåga att fylla vår almanacka till bristningsgränsen även om det är lite skönt att bara slappa också ibland.

   Radera
 2. Ni håller verkligen igång, undra hur ni hann arbeta innan.. :)
  Barn barn, eller som hemma hos mina ägare brorsbarn som ibland kommer på besök är ju hur härligt och mysigt som helst.
  Får också säga grattis lite i förskott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst undrar man hur man hann jobba nästan heltid innan, men då fick man dra in på något annat kul...
   Tack för grattishälsningar! På lördag fyller jag pensionär på riktigt och ska fira lite med barn och barnbarn. Vi firar inte födelsedagar så speciellt, men det är en anledning att träffas och umgås!

   Radera
 3. Så härligt med barnbarnen och dessutom en vecka fylld av intressanta möten och upplevelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul så länge man orkar hänga med i barnbarnens tempo, men de blir ju också äldre och mer självgående. Vi lär inte ha några större sysselsättningsproblem som pensionärer. Helst vill vi känna att vi kan ta oss tid till promenader och utevistelser, något som tyvärr har bortprioriterats tidigare.

   Radera
 4. Oj hos er är det full rulle ser jag :-) Då är vi två som är sjuka, har precis kommit hem från Akuten igen pga lunginflammationen...tråkigt när man inte riktigt orkar som man vill. Men mys med barnbarnen är väl ändå kanonroligt. Ha det fortsatt bra och Krya på dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi försöka krya på oss båda två. Nu har det varit ett par miserabla dagar så här är det också vila och varm dryck som gäller.

   Radera
 5. Härliga dagar har ni då verkligen haft med olika aktiviteter, mysigt. Hoppas du blivit bra från förkylningen, själv har jag också något på gång som jag försöker "mota i grind".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med barnbarnsbesök men den här gången fick vi en riktigt uslig förkylning av dem. Vi hostar verkligen ikapp trots att vi försöker kurera oss med både huskurer och apotekets sortiment.

   Radera
 6. Ni har verkligen fullt upp, om dagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, någon större brist på sysselsättning har vi inte och det är väl så vi vill ha det1

   Radera
 7. Hej ser att du gjort mycket roligt denna vecka. Trevligt att vi kunde ses på Billingehus för nu lär det dröja tills nästa gång .Ett stort Grattis på din dag önskar jag här från ett frostigt Bösensell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för födelsedagshälsning. Dagen gick i ett nafs som den gör när barn och barnbarn kommer på besök.
   Det var kul att träffas på Billingehus och jag ska försöka följa med nästa seniorlunch också.
   I morse var det vitt på marken när vi åt frukost så nu blir det skönt att få åka iväg, även om det bara är en dryg vecka. Tack och lov börjar vår envetna förkylning ge med sig så vi får sova om nätterna igen.

   Radera
 8. Det är inte så dumt att vara pensionär. Härligt att läsa om era upptåg! Ha det gott där ni är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, tackar! Vi har det jättebra hittills om än fullt upp från tidig morgon till sen kväll. Troligen blir det inga inlägg förrän vi kommer hem...

   Radera