torsdag 21 november 2019

Jordanien - Äntligen var det dags!
När vi bokade vår resa till Jordanien i våras kändes det som om det var en dröm som gick i uppfyllelse.
Vi bokade ett rundresepaket med Rolfs Flyg och Buss eftersom Jordanien inte är ett land vi hade velat åka runt i själva och deras reseprogram innehöll alla besöksmål vi verkligen ville se.
Förra onsdagen var det äntligen dags att packa in våra väskor och åka ner till Landvetter efter lunch. Vi flög med Turkish Airlines via Istanbul och landade i Amman på efternatten. 


Det var en ganska sliten skara som efter att ha fått visumstämplar och bagage åkte den dryga halvtimman till vårt hotell, Grand Palace Hotel. Klockan 06 kröp vi ner i sängarna för några timmars vila innan det blev frukost och sightseeing i Amman. Amman som ligger på ruinerna av det antika Filadelfia och blev huvudstad 1921 har vuxit rejält. 2015 hade staden drygt 4 miljoner invånare. 
Vi börjar vår upptäcktsfärd med att åka upp till Citadellet högst upp på en av Ammans sju kullar. Redan nu är vi tacksamma för att vi inte behöver köra bil här. Trafikregler verkar inte finnas och finns de så överträds de konstant.
Citadellet reser sig över staden på den plats där den antika staden Rabbath-Ammon låg. 

Utsikt från Citadellet.
Utgrävningarna pågår fortfarande och man har hittat lämningar från romerska, bysantinska och islamiska bosättningar.
De två stora kolonner som syns från hela Amman ingick i Herkulestemplet. En inskription visar att det byggdes mellan 161 och 166 e. Kr.Av den enorma statyn av Herkules finns numera bara några fingrar och en armbåge kvar.


Vi gick också till Al-Qasr, Palatset. Staden byggdes i början av 700-talet. Kupolbyggnaden kallas för Audienshallen och kan ha fungerat som förbindelselänk mellan palatset och övriga staden.


Bysantinsk kyrkoruin.
Sedan satte vi oss i bussen och åkte ner till den romerska teatern. 

Teatern sedd från Citadellet.
Den byggdes under kejsaren Antonius Pius (138 - 161 e.Kr.) regeringstid. Den är restaurerad och fortfarande en viktig arena för konserter. Det fanns plats för 6000 personer. Eftersom vi "samlar" på romerska teatrar gillade vi även denna.
Bredvid ligger Odeon, en liten romersk teater med ca 500 sittplatser. Den helrenoverades 1997.
King Abdullah-moskén byggdes 1982-89 som ett minnesmärke över den mördade kung Abdullah I och är en av de mest magnifika moskéer som byggts i Mellanöstern i modern tid. Den har en stor blå mosaikkupol omgiven av 8 mindre kupoler och två minareter. Upp till 3000 personer kan samtidigt be inne i i moskén. 


Sedan var det lunchdags och vi fick stifta bekantskap med det inhemska köket när det är som allra bäst. Restaurang Tawaheen alhawa var ett jättemysigt ställe där större delen av gästerna var jordanier och menyn består av meze med massor med goda smårätter och om man vill kan man också beställa in en varmrätt (vilket vi inte kände något behov av).
Efter maten fick vi baklava och andra små söta bakverk + frukt. Som måltidsdryck valde vi citron- och myntajuice, som var riktigt läskande och gott.

Sen tog vi oss hem till hotellet för lite siesta innan det blev en promenad i stan innan middag. Vår enda handel blev en portion kunafa, en dessert på bl a ost, spagettiliknande deg, rosenvatten, pistaschmandel och socker. Den avnjöt vi på trottoarkanten precis som många Ammanbor.
Och sedan sänkte sig mörkret över Amman och vår första dag i det här fascinerande landet var till ända.

11 kommentarer:

 1. Mäktigt! Fina bilder och intressant berättat, tack! Den där lunchen hade jag njutit ordentligt av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också du hade njutit av den lunchen. Över huvud taget var det många vegetariska rätter. Det mesta smakade mycket bra!

   Radera
 2. Åh vilken spännande resa....utan husbil. Så fina bilder och så mycket god mat. En välplanerad dag. Och vi gillar också Romerska teatrar. Väntar med spänning till nästa inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst går det att resa både med och utan husbil. Vi tycker om de flesta sätt att resa. Det kommer mer häftiga romerska lämningar i nästa inlägg...

   Radera
 3. Vilken fin start på resan. Den mezen ser ut att vara i min smak också. Otroligt att den rymmer 6000 personer. Var akustiken bra? Fina intressanta bilder att titta på.
  Välkomna hem förresten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet inte riktigt hur bra akustiken var på den här teatern som var ganska rejält renoverad. I nästa inlägg kommer en teater där vi verkligen hörde den helt otroliga akustiken. Den här mezen var nog resans godaste måltid, så fräsch!

   Radera
 4. Åh vad kul att läsa om detta! Vi "samlar" nog också lite på romerska teatrar och denna ser ju imponerande ut, så hit borde vi åka! Maten ser god ut också! Var det bra mat i Jordanien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man som vi om meze och den här sortens mat är den riktigt god. Sedan hamnade vi ofta på ställen med buffémat och då blir maten nästan lite enahanda efter några dagar.
   Sedan är det som här hemma, på en del ställen är maten mer smakfull än på andra men sammantaget har jag nog aldrig ätit så många goda "röror" som den här veckan.

   Radera
 5. Oj vilken spännande resa. Många vackra foton,som väcker min nyfikenhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har pratat om att resa till det här fascinerande landet i flera år och äntligen blev det verklighet!

   Radera