onsdag 17 juli 2019

Trelleborg, Sofiero och syskonbesök.

I lördags eftermiddag kom vi till Trelleborg och åkte till ställplatsen i Västra småbåtshamnen (Trelleborgs Turistparkering). Till en kostnad av 100 kr eller 10 € i cash fick vi stå tillsammans med massor av husbilar och husvagnar, riktigt naturskönt med havet alldeles bredvid och endast en dryg km till Tysklandsfärjan.


Det blev en riktigt härlig kväll så vi tog fram våra cyklar och trampade iväg fram till centrum, ca 3 km bort.


Trelleborg kallas också palmernas stad och i år är det 35 år sedan de första palmerna kom hit och numera kantar de flera gator och genomfarter.


Vi hamnade på  uteserveringen som hör till det gamla vattentornet  på Stortorget och där kunde vi sitta och njuta av en kall öl och lyssna på ett lokalt band som spelade covers från olika tider.
Mitt på torget står fontänen, Sjöormen, men för dagen var den tömd på vatten.


En av stadens mest kända konstverk är "Böst" av Fred Åberg, en fontän, föreställande flickor under paraplyer. Den står sedan 1996 på gågatan. Böst är ett dialektord i Skåne som betecknar negativa egenskaper hos t ex väder och människor, i det fallet helt enkelt "skitväder". Mysig och annorlunda fontän tyckte vi.


När vi kom hem kunde vi fortsätta att sitta ute i solnedgången och säga vad man vill om helgens väder; omväxlande har det i alla fall varit.


På söndag förmiddag fortsatte vi norrut med siktet inställt på Sofiero och den fina trädgården där. 


Slottet byggdes till kronprins Oscar och Sofia av Nassau, som flyttade in i sitt sommarslott, Sophie-Ro 1866. Där tillbringade de många somrar men under 1890-talet blev besöken färre och slottet användes inte ofta innan det gavs som bröllopsgåva till sonsonen Gustav VI Adolf och hans Margareta. Kronprinsessan Margareta hade ett stort trädgårdsintresse och på mindre än femton år hade de skapat en fantastisk trädgård som vi ser tydliga spår av även idag. Vi kan tänka oss att ravinerna kring slottet är underbar på våren när alla rhododendronbuskarna blommar.
Vi gick först in i slottet, där man har en utställning, Kungligt sommarliv, med tidsenligt inredda rum från de årtionden då de kungliga bodde här.
Från 10 maj - 22 september har man också en utställning av en del av Carl Milles verk både i slottet...

Europa och tjuren, som finns i Halmstad
... och i orangeriet där de möter olika blomsterarrangemang.


Vi strosade sedan genom den vackra trädgården och tittade på alla prunkande rabatter.
Sofiero har många arrangemang under året. I sommar har man konserter med t ex BAO, Gyllene Tider, Ulf Lundell och Laleh.
Det vi tyckte var fint var att det inte fanns några förbjudna ytor. Man kunde slå sig ner på gräsmattan på en filt eller som barn springa och leka i trädgårdslabyrinterna.
I ett hörn av trädgården fanns lekstugor från början av 1900-talet och bredvid en modern lekplats som Viktoria och Daniel fått i bröllopspresent.
När Gustav VI Adolf dog 1973 donerades Sofiero till Helsingborgs stad och sedan 1974 är det öppet för allmänheten. 2010 blev parken utsedd till Europas vackraste park. 


På eftermiddagen fortsatte vi sedan upp till Lars syster och svåger, Gull-Maj och Leif, i det underbart vackra Viken. Där bjöds vi på en god middag och på måndag förmiddag avslutade vi vår helgutflykt med en golfrunda tillsammans med Gull-Maj på deras fina hemmabana S:t Arild.9 kommentarer:

 1. Sofiero har vi besökt just när Rododendron blommar som bäst. Otroligt vackert även då. Några lökar fick följa med hem och både den orangea Pionen och den svarta Irisen har blommat även i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det är vackert när rhodedendronen blommar. Det var ju gigantiska raviner med buskar. En riktigt fin dag fick vi i slla fall.

   Radera
 2. Känner igen palmernas stad och paraplystatyn . Fin stad och när vi var där kunde man köpa fina kvalitets handdukar i en outlet
  Ha nu en fin resa och lycka till med golfandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trelleborg var en positiv överraskning för mig. Lars har varit en del där tidigare. Det finns många pärlor här hemma också. På torsdag ska husbilen vara packad för då bär det iväg till Göteborg och sedan till Mellerud innan vi ska hem och fixa syskonträff. Det är ingen semestet att vara pensionär, eller också har jag inte fattat vitsen än????

   Radera
 3. Du får börja träna på att pensionärslivet🤣 Ni får ha det så trevligt på syskonträffen, själva har vi tunnsått med syskon eftersom Manfred är ensambarn och jag har en syster och en halvbror 🤔

  SvaraRadera
 4. Så är det ofta. Turistmål i vår närhet står man ofta över. Vi har som mål att "turista hemmave" lite mer i fortsättningen!

  SvaraRadera
 5. Den ställplatsen var trevlig, vi stannade där när vi kom från Tyskland eftersom vi inte for hem direkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ställplatsen låg verkligen bra till i förhållande till färjeterminalen, så den kommer vi nog att utnyttja fler gånger.

   Radera