söndag 9 juni 2019

KolmårdenPå nationaldagen kom två av systrarna Lundgren med familjer till oss lagom till lunch. Vi bjöd på vad vi brukar kalla "mormorsmat", efter min (B-M) mamma, som ofta bjöd på porterstek och köttbullar.
Efter lunch åkte vi med två av barnbarnen, Edith (7 år) och Edwin (6 år) i husbilen med Kolmården som mål. Vi hade bokat in oss två nätter på First Camp, Kolmården - Norrköping. Det var i vårt tycke en lagom stor camping med 80 kvadratmeter stora tomter och fräscha servicehus.
Campingen låg på en udde och strax nedanför oss fanns en liten badplats. Första kvällen blev det mest häng på den riktigt fina lekplatsen, med bl a hinderbana.Det fanns flera promenadstigar genom skogen, där också platser för tältande fanns. Vi hamnade på "Trollstigen".Nästa morgon vaknade vi till en riktigt varm sommardag. Vi tog lokalbussen till djurparken, en lagom resa på knappa 10 minuter. Så skönt att inte behöva dra iväg med husbilen.


Kolmården har vi inte varit på sedan våra barn var små, för mer än 30 år sedan och då var det en renodlad djurpark, där man kunde åka med egen bil på safari bland de vilda djuren.
Djurparken invigdes 1965 och är nu Nordens största djurpark, med en yta på 1,75 kvadratkilometer. Egentligen är vi inte så mycket för djurparker, men det här kändes riktigt ok.

Så här tomt var det inte när vi kom på morgonen.
Planeringsmöte!
 Vi upptäckte genast att mycket var förändrat. Dels deltar djurparken i en mängd bevarandeprojekt för utrotningshotade djur och dels bedrivs mycket forskning, bl a om de hotade tumlarna i Östersjön.
Det finns ett digert program varje dag med möten med djurvårdare som informerar om t ex röd panda, apor och gorillor eller djuren på savannen. Sedan finns det olika visningar någon gång/dag och dessutom shower med delfiner, sälar eller rovfåglar. 
Vi fastnade naturligtvis i Bamses värld, där E & E prövade de flesta attraktionerna, bl a Skalmans luftballonger, Bamses honungsburkar, Flygande mattor och årets nyhet, Minihopp.

I Bamses hus

Sedan var det teaterdags. I år bjöds det på "Farmors skattkista".


En stor lekplats fanns också med rejäla rutschkanor.
Nu var det dags för vad vi tyckte var parkens höjdpunkt, nämligen linbanan, Safari, som stod klar 2011. 


Den är 2638 m lång och tar 30 minuter att åka. Då passerar man över massor med djur. Ibland var vi bara 2,5 meter över mark och ibland 20 meter högt. Vi hade sådan tur att vi fick se både en flock lejon, som vilade sig i eftermiddagsvärmen ... 


...och tre björnar som lufsade omkring


+ massor med annat intressant. Under tiden fick vi information om alla djur och det tyckte vi alla fyra var riktigt bra. 


Sedan behövde vi påfyllning av energidepåerna innan vi gick förbi savannen och tog några sista åk i Bamses värld.


Tillbaka på campingen trodde vi nästan att energin var slut, men det blev en liten minigolfduell, där priserna var en påse fredagsgodis.


Nästa morgon checkade vi ut innan vi åter åkte mot djurparken. Idag blev det ytterligare åk i Bamses värld och en ny tur i Safaribanan. Nu insåg vi vilken tur vi hade igår för den här gången dolde sig både björn och lejon, medan vi såg betydligt fler giraffer och älgar.Naturligtvis ville vi se delfinshowen "Life", som har vår miljö som tema. Till musik med Norrköpings symfoniorkester fick vi se en otrolig show. (Sedan vet vi att det diskuteras om man ska ha sådana här uppträde eller inte, men visst var det häftigt att se).


 

Ediths önskan om att få se tigrar gick i uppfyllelse på vägen mot utgången... 
...och den sista programpunkten blev ett ytterligare åk i Bamses flygande mattor, som utsågs som bästa åkattraktion.


På kvällen kom vi till Lidköping med två trötta men glada barn, som lyckats hålla sig vakna hela vägen hem (mycket tack vare Nintendo switch).


Sammantaget fanns det hur mycket som helst att fylla ett par dagar med på Kolmården, men nu bestämde den yngre generationen programmet och mycket tid tillbringades så klart i Bamses värld. Tack "goungar" för att vi fick vara tillsammans med er ett par dagar. (Idag gör vi inte många knop...). 

 

6 kommentarer:

 1. Härliga bilder från Kolmården, mysigt när barnen får bestämma. Samma här, jag har inte varit där sedan hmmm ... ja det är nog 20 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att få uppleva genom barnens ögon och få umgås med dem ett par dagar.

   Radera
 2. Ja Kolmården, där var vi väl för 17-18 år sen. Antar att det har utvecklats en hel del sedan dess �� Delfiner tycker jag är lite trevliga att se och det skulle vara roligt att simma med ett gäng delfiner nån gång. Så kul att få rå om barnbarnen ett tag också, även om man får ta det lugnt efteråt ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delfinshowen var verkligen sevärd. Jag försökte plocka in en film på finalen, men lyckades inte. Visst behöver man ta det lugnt efter ett par intensiva dagar men det är det värt!

   Radera
 3. Vad härligt ni haft det med barnbarnen i våra hemtrakter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolmården tyckte vi var ett perfekt resmål med barn i 6-7-årsåldern, lika kul för både stora och små.
   För övrigt är trakten kring Norrköping tyvärr en vit fläck på vår karta.

   Radera