lördag 29 juni 2019

Pilane - Sveriges vackraste "konsthall"?

 

 I går hade vi packat husbilen och när Lars kom hem från golfklubben efter spel och AW med bl a "worktouren" åkte vi ut mot västkusten. Målet var Tjörn men vi stannade i kvällningen på Lindesnäs ställplats utanför Uddevalla. Denna ställplats, som finns med i Campercontact kan vi verkligen rekommendera. Egentligen finns det bara fem platser för husbilar men man fick stå på vanliga parkeringsplatser (om man höll sig innanför parkeringsrutorna). det var en riktig liten idyll med en brygga där skärgårdsbåtar bl a till Uddevalla gick varje dag. Dessutom hade vi en fin utsikt över Uddevallabron. Förutom soptunnor fanns ingen service men kostnaden var också 0 kronor. Idag fortsatte vi ut till Tjörn och efter lite fika vid bron...


... var vi redo för ett besök på Pilane, ett ställe vi var på för två år sedan och på stående fot bestämde oss för att komma tillbaka till.Vad är då Pilane? Det har varit en mångtusenårig mötesplats för människor och kulturer. Man har hittat ett 90-tal synliga gravar daterade från 500 f Kr till 1000 e Kr. 

Runt gravfältet arrangeras sedan 2007 en skulpturutställning med verk av ledande konstnärer från världens alla hörn.  Skulptur i Pilane är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage. Varje sommar visas nya konstverk och 2016 utnämndes Skulptur i Pilane till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska The Guardian.

Utställningsområdet är ingen traditionell park utan ett levande beteslandskap där du rör dig fritt eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Samtidigt får man samsas med alla betande får som håller landskapet öppet. Idag var de lite slöa i värmen även om vindarna från havet svalkade. 

I entrén fick vi en karta och följer man den blev vi guidade till 18 olika skulpturer, som placerats ut i naturen och här får ni följa med oss på en tur genom området.

DANCING CLOG GIRLS Laura Ford

WHAT HOLDS ME BACK CARRIES ME FURTHER Klara Kristalova
TAKING RISKS Helaine Blumenfeld
OPTIC MONOLITH Conrad Shawcross

THE PRICE OF FREEDOM Johan Creten
THE BAT Johan Creten (Här får man klättra)
THE VULTURE Johan Creten

The Vulture står högst upp på utsikten. Där har du en enastående vy över Västerhavet och den bohuslänska övärlden.

POOL Tony Cragg


SILENT HOWLERS (3 ST) Laura Ford

Sedan kommer vi upp till Anna av spanjoren Jaume Plensa, en av världens största och vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta placering i Pilane.  

Här tillbringade vi hela förmiddagen och njöt också av vår matsäck uppe på klipporna innan vi fortsatte vår runda med de sista statyerna.


EARTH Ida Koitila
HYENA IN A NECK BRACE Laura Ford (har fått en kompis)

Det här är en skulpturpark som vi kan rekommendera alla, oavsett konstintresse att besöka, speciellt en vacker dag som denna.

Öppettider. Den årliga skulpturutställningen pågår 18 maj t.o.m. 29 september 2019, öppet alla dagar 9-19 (i september 10-17). Övrig tid på året kan du fritt besöka det vackra kulturlandskapet, se de mångtusenåriga fornlämningarna samt vår samling av permanenta skulpturer.

Entré skulpturutställningen. Vuxna 140 kr. Pensionär och student 120 kr. Säsongskort 280 kr. Barn och ungdom under 15 år fri entré i sällskap av vuxen. 

När vi var nöjda med vår promenad gick vi till husbilen och planerade för fortsättningen. Det blev vidare färd till ställplatsen i Henån på Orust där vi nu befinner oss och har avnjutit den bästa måltid vi kan tänka oss en varm sommardag...
4 kommentarer:

 1. Hej igen!
  På Lindesnäs restaurang gifte vi oss jag och Magnus, visst är det fint! 💕

  SvaraRadera
 2. Vi hade aldrig varit där förut. Det var en riktig pärla som vi gärna kommer tillbaka till.

  SvaraRadera
 3. Tack för den info klart intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pilane kan vi verkligen rekommendera. Det är så fint med alla skulpturer i den häftiga naturen

   Radera