onsdag 24 april 2019

När veden blir till konst....När man kommer till det lilla samhället Gökhem, några mil utanför Falköping, möts man under april - augusti av en handskriven skylt "Vedkonst 600 meter".
Följer man den hamnar man på en ladugårdsbacke, som har blivit ett av traktens mest besökta turistmål. I husen bredvid varann bor två svågrar, som båda eldar med ved och genom åren har det blivit mycket ved som ska klyvas, kapas och staplas innan den eldas upp.
2013 var det någon som tyckte att vedhögen liknade en kyrka, plötsligt fick den några fönster och ett par skidstavar ställdes framför och en "stavkyrka" var skapad.
På den vägen är det och installationerna har blivit större och mer kreativa för varje år.
2017 byggdes ett fängelse i ved och bland de namnkunniga fångarna fanns Putin och Trump (med all rätt).
Förra året byggdes en bensinstation, ägd av Christer Sjögren och i en husbil kom kunderna, bl a drottning Elisabeth och prins Charles. Då kom drygt 6000 besökare och flera turistbussar. De helt frivilliga entréavgifterna gav då över 
50 000 kronor till Cancerfonden. Även SVT, TV4 och en mängd journalister har besökt de idérika och händiga svågrarna.
Under påskhelgen gjorde även vi ett besök där. I år är temat "Cirkus" och i kassan möts vi av Stefan Löfvén, som om vi drar i ett handtag visar upp en välkommen-skylt.


Anna Kindberg-Batra utför det indiska reptricket...


...medan Gudrun Schyman balanserar höööögt upp.
Överallt döljer sig överraskningar; en ormtjusare med drag av en viss president... ...en trollkarl som har mycket gemensamt med en partiledare o s v.Är det någon som kan gå på lina och samtidigt hålla i den så är det väl Mr Bean...
På bara några veckor har över 20 000 kronor kommit in och i år går hela behållningen till Barncancerfonden.


Det här tycker vi är ett lysande exempel på hur ett nödvändigt jobb kan utvecklas till ett nöje och samtidigt ge ett rejält bidrag till ett bra ändamål. 

9 kommentarer:

 1. Såg ett inslag om vedkonsten i kulturnytt (tror jag det var) Hoppas kunna besöka platsen någon gång, Vilket bra initiativ att dra in pengar till välgörande ändamål på det sättet. Fina bilder. Har du koordinater så lägg gärna till dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt får vi ta oss i kragen för att åka till våra allra närmaste sevärdheter.
   En så bra idé att göra som ni brukar göra, lägga ut koordinater. Vi har en app till det i telefonen men helt enkelt inte tänkt så långt.
   Vi ska bättra oss å den punkten!

   Radera
 2. Vilken kul ide, påhittiga killar och att pengarna går till något bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har säkert kul hela vintern med att klura ut vad de ska bygga medan de gör det ibland tradiga men nödvändiga arbetet med veden.

   Radera
 3. Annorlunda! Jag har mejlat er förresten!

  SvaraRadera
 4. Vad kul idé! Blir glad när det görs saker för någon annans skull, inte bara för att få eget klirr i kassan. Ska se till att åka förbi där och lägga ett bidrag vi också. Kommer en in med husbilen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul när det nödvändiga arbetet görs till en både kul och nyttig sak.
   Det är ju en liten byväg fram , men när turistbussar kommer dit är det säkert inga problem för Frankie Boy.

   Radera
 5. Hej! Jag undrar om jag kan få använda en eller två av era bilder till en kort film jag gör, med exempel på kreativa sätt folk har bidragit på till Barncancerfonden? Hälsningar, Elin. Min mailadress är: elin.bernhard@barncancerfonden.se

  SvaraRadera