söndag 21 april 2019

Hindens Rev


Bild: Sveriges Geologiska undersökningar
 Efter påskfirande med goda vänner på besök och lite för mycket mat och dryck kände vi att vi behövde en rejäl promenad i det härliga vårvädret.
Vi packar ner lunchmackor och frukt i ryggsäcken och beger oss mot Lidköping där vi på mindre och mindre vägar åker ut mot Hindens rev.Hindens rev är 25-100 meter brett och smalnar av längst ut för att försvinna under vattenytan och dyka upp igen 12 km bort på Dalslandssidan där det kallas Hjortens Udde.
Revet hör till Hindens udde - Svalnäs naturreservat och är skyddat sedan 1986.
Det är en ändmorän och ingår i den mellansvenska israndzonen som bildades under den sista istiden för mer än 11 000 år sedan. Då låg inlandsisens kant stilla tvärs över Sverige, precis där Hindens rev ligger idag. Eftersom inlandsisen hela tiden återbildades i norr och rörde sig tills den smälte i söder, bildades avlånga högar av sten längs iskanten. Hindens rev är en av många sådana stenhögar, vilka kallas ändmoräner.
Det här är vad vi har lärt oss om revet men på informationstavlan en bit in på leden får man en helt annan förklaring till hur det bildats!!!


Stigen från parkeringen ut till spetsen på revet är knappt 4 km lång och den här fina vårdagen var vi definitivt inte ensamma här ute (även om det kan se så ut på våra bilder).
När vi närmar oss spetsen når vi en båk. Redan i slutet av 1700-talet påtalades behovet av en fyr på det fruktade revet. Så blev det inte men en båk byggdes i stället. Den har nu restaurerats av Söne Hembygdsförening.


Sedan blir revet smalare och smalare och till slut har vi nått spetsen. Vid högvatten bildas här fem små öar, som kallas "Killingarna".Här slog vi oss ner och njöt av vår matsäck innan vi fick ta samma väg tillbaka till parkeringen.


På väg tillbaka från spetsen.
Vi såg lite av djurlivet bl a en vattensnok och en bofink, även om vi hörde betydligt mer av fågellivet...


Vi fick hur som helst en riktigt fin utflykt till ett av alla de smultronställen vi har runt omkring oss och i vår och sommar ska vi försöka besöka många fler av dem. 

6 kommentarer:

 1. Vilket speciellt landskap! Ser att ena fotot kommer från min pappas gamla arbetsplats, SGU ;) Historien om jättarna påminner om historier på Irland, där jättar också förklarade olika formationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett härligt landskap. Trots att jag är född 6-7 mil därifrån och bott här merparten av mitt liv har jag aldrig varit där, så det var verkligen dags att ändra på det. Vi hörde både engelska, tyska och ryska? bland dem vi mötte på leden och det är väl ganska typiskt.

   Radera
 2. Det är en plats som jag vill besöka framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hindens rev är väl värt ett besök, speciellt om det är så här härligt väder!

   Radera
 3. Tack för ett fint tips. Vi har aldrig hört talas om Hindens rev så nu ska det bli ett besök där fram över. Tänk så många fina ställen vi har i Sverige. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det många fina ställen här hemma i Sverige. Tyvärr är det lite lätt att bli hemmablind.

   Radera