fredag 12 april 2019

Hemma igen...I onsdags vaknade vi för första gången på över en månad i våra egna sängar (ganska skönt faktiskt).
Vi hade kanske hoppats på lite vårvärme när vi kom hem, men istället blåste det iskalla vindar när vi skulle börja fixa alla punkter på "att-göra-listan", bl a köra ut husbilen till service.
Idag fick vi äntligen tid att åka ut till besökscentrat, Trandansen, vid Hornborgasjön och på allvar möta våren.
Vi har många gånger pratat om att vi kan åka över halva jorden för att uppleva och fotografera djur och natur när vi har ett så otroligt fenomen ca 1 mil hemifrån.
I år har det varit 27 300 tranor som mest och det är "all time high" (+ massor med svanar, gäss och änder).


Idag var det fortfarande 20 400 tranor som försåg sig av det korn som sprids ut för att undvika skador på jordbruksmarkerna i omgivningen (Vilken bonde vill ha 10 000-tals tranor som smaskar i sig på hans odlingar?) Varje säsong sprids det ut ca 150 ton korn. Alla parkeringsavgifter går till utfodringen. Förr åt tranorna mycket potatis eftersom de stora gårdarna Bjurum och Dagsnäs odlade det till sina brännerier.
Under de mest intensiva veckorna finns speciella tranvärdar på plats och idag fick de besök av flera skolklasser.
2018 beräknades att ca 145 000 personer besökte Trandansen under vårveckorna.Nu ser vi fram emot drygt två lediga månader innan jag ska jobba som semestervikarie på Patologen. Under den tiden ska vi bl a försöka turista "hemmave". Vi har så många härliga ställen lämpliga för utflykter på en eller ett par dagar och i dessa tider med miljötänk passar det perfekt att bocka av en del av dem.

10 kommentarer:

 1. Verkligen mäktigt med alla dessa tranar samlade på samma ställe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftiga fåglar, kommer troget tillbaka varje år och lever i livslånga äktenskap. Kul att det funkar med kommentarer.

   Radera
 2. Välkommen hem . Synd att ni inte tog med lite värme. Var i Falköping igår och hälsade på min syster och då åkte jag ju förbi trandansen. Hoppas vi kan ses snart , ni kan väl besöka kinnekulle nån dag när det blivit lite varmare. Kanske skulle vi kunna göra en gemensam promenad och äta lunch på kullen . Bra förslag eller ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väl som ett härligt förslag. Vi har faktiskt tänkt en tur till Kinnekulle när det börjar bli orkidétider.
   Vi hörs.

   Radera
 3. Välkomna hem. Vilka fina bilder på Tranorna. Visst finns det mycket i vår omgivning att besöka och titta på. Borta är bra, men hemma bäst även om det är lite väl kallt, men det ska bli bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du gillar våra bilder. (Det fanns dock otroligt många suddiga att radera när vi kom hem). Det är lätt att bli hemmablind inför allt vackert vi har här hemma.

   Radera
 4. Välkomna hem. Fina bilder du tagit på fåglarna, lite skillnad mot mina som togs med mobilen hihihi. Det är kul när man kan zooma in ordentligt, som du gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar våra bilder. Det fanns dock hur många som helst att sudda från minneskortet (tur det inte är filmrulle....)
   Tranorna är vårt vårtecken nummer ett!

   Radera
 5. Fina bilder! Tranorna skulle jag vilja se vid tillfälle! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du gillar våra bilder.
   Kommer ni häråt för att titta på tranor någon gång bjuds det givetvis på Tranfika i Falköping.

   Radera