måndag 14 januari 2019

Januaritur till Stockholm

Efter alla helger och i väntan på ljusare tider tog vi oss en liten utflykt till huvudstaden. Vi bestämde oss för att börja med att besöka Nationalmuseum som återinvigdes i oktober efter att ha varit stängt i nästan fem år för renovering. 


Det är säkert 40 år sedan jag sist klev in där och möttes av Carl Larssons enorma "Gustav Vasas intåg i Stockholm". Visst är det en imponerande mängd konst med allt från "Karl XII likfärd" av Gustaf Cederström...


...och "Damen med slöjan" av Alexander Roslin......till "How to cook a souvenir"av Peter Johansson, 


men ändå tycker vi nästan att själva byggnaden är det mest sevärda.
När vi kommer ut därifrån möts vi av snöfall och ganska snål blåst.Vi hade bokat rum på Downtown Camper by Scandic, ett hotell vi bara hört gott om. Våra höga förväntningar infriades verkligen då vi fick ett stort härligt rum med en stor mysig sittplats i fönstersmygen där vi nästan fastnade med fika eller en bok och ett glas vin.Downtown Camper är ytan tvekan ett annorlunda hotell, där hela upplevelsen andas avkoppling och natur (fast vi är så centralt vi kan komma). 
Restaurangen heter följdaktligen Campfire och högst upp finns the Nest, med spa, bar och gym med en otrolig utsikt. 
Detta hann vi inte utnyttja den här gången eftersom kvällsaktivitet var inbokad, så vi har redan  bestämt att återvända och då planera in gott om tid att bara vara..

I går kväll gick vi och såg Bohemian Rhapsody, 


den prisbelönta filmen om Queen och speciellt Freddie Mercury. 
Det var i vårt tycke en av de mest sevärda filmer vi sett på många år och vi kan bara rekommendera alla som inte sett den att göra det!

I morse njöt vi av en otroligt fräsch och läcker frukostbuffé, som vi var tvungna att föreviga.Sedan promenerade vi bort till Fotografiska muséet, något som hör till när vi är i Stockholm.


Nu var det bl a en utställning om Stockholm; STHLM Forever. De flesta bilderna är tagna de sista 50åren av olika fotografer. de mest namnkunniga är väl Lennart Nilsson och Paul Hansen.


Kirsty Mitchells utställning Wonderland är som en riktig sagoberättelse.En gripande utställning var också"Smile - and the rest will follow", där Jörgen Hildebrandt under ett år följt organisationen, Operation Smile, och deras arbete på tre olika kontinenter.


Efter en kylslagen promenad på Söders höjder...


...och en lunchsallad på restaurang Agaton i Gamla stan... ...var det dags att ta eftermiddagståget hem till Falköping och en ny arbetsvecka. 

6 kommentarer:

 1. Vilka trevliga dagar ni har haft i staden. Nationalmuseum har vi också besökt efter att det öppnats. Just tavlan på KarlXII likfärd, blev jag själv stående länge framför, en fantastisk stor målning. Däremot var det ett tag sedan Fotografiska fick ett besök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För oss "lantisar" är det ett lagom break i vardagslunken att åka upp något dygn till Stockholm. På påsklovet ska jag ta med äldsta barnbarnet och turista på en 10-årings villkor. Det finns alltid något nytt att titta på och uppleva.

   Radera
 2. Så trevligt ni hade det. Tyvärr så har vi inte besökt några av dessa sevärdheter, men vem vet, någon gång kanske det blir av. Just nu kurerar jag mig och får snällt stanna inne. Om några veckor bär det av ner till södern igen. Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kryar på dig ordentligt innan det är dags att återvända söderut. Visst är Stockholm ett härligt turistmål. För några år sedan tog vi husbilen upp, bodde på camping, köpte Stockholmskort och var riktiga turister under tre sommardagar. Det var faktiskt riktigt intressant. Ibland åker man hur långt bort som helst och så finns det massor att se och uppleva på hemmaplan.
   Både Nationalmuseum och Fotografiska kan rekommenderas.

   Radera
 3. Vilken trevlig Stockholmsweekend! Mycket hann ni också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland räcker det att bara åka bort över en natt för att få ett break i vardagslunken. Då blir det ofta ett Stockholnsbesök. Med tåg tar det drygt två timmar så restiden är inte mycket att klaga på.

   Radera