lördag 22 december 2018

2018 -En tillbakablick

Igår läste vi ett inlägg på Freedomtravels blogg där de sammanfattat sitt fantastiska reseår. Vi hade också suttit och blickat tillbaka på vårt år och just konstaterat att ett år går otroligt fort när man har skoj! Därför plitade vi ihop ett litet inlägg om vårt 2018.
I vår ålder är man tacksam över att vi och våra nära och kära fått vara hyfsat friska och att vi fått ytterligare ett år fyllt av härliga upplevelser i stort och smått.
När jag (B-M) tittar i min lilla 5-årsalmanacka står det "Jobbar och jobbar över" på ganska många dagar, men om ett par månader är det slut på den delen av livet.
Vi hade som förutsättning inför det här året att göra fler mindre utflykter över dagen eller över en helg i vårt närområde. Det har väl gått sådär, så det är bara att ta nya tag inför nästa år. 

Januari:

Årets första månad blev en riktig hemmamånad. Vi försökte bjuda hem och träffa lite goda vänner efter helgerna. Sista helgen på månaden åker vi dock till Stockholm. Vårt huvudsakliga mål var Scandinavian Photos nyöppnade butik där de hade öppningserbjudanden på kameror vi gärna ville äga. Vi kom, fattiga men lyckliga, ut från butiken med välfyllda kassar (varsin fullformatskamera och var sitt teleobjektiv + lite annat smått och gott). Vi hann också med Brolle på Göta Lejon... 


...och ett besök på Fotografiska med bl a den kinesiska fotografen CheMan.


 Februari:

3 februari vaknade vi upp totalt insnöade. Ca 40 cm snö hade kommit på natten.


Resten av månaden blev en fin vintermånad, som till stor del tillbringades på hemmaplan. Jag hann tillbringa lite tid med sportlovslediga barnbarn i Göteborg...


...och en helg på Asia Spa i Varberg, tillsammans med döttrarna. något som ska bli en tradition.
Lite utflykter för att prova nya fotoutrustningen blev det också.
Mars:

Vintervädret håller i sig till besökande barnbarns förtjusning.


Vi åker en helg med Fotoklubben till Stockholm. Där hann vi med studiebesök på Crimson och ett sedvanligt besök på Fotografiska. 
Plötsligt händer det otroliga. Magdalena Graaf och kamerateam knackar på hos några av våra grannar. Även vi fick en skänk från ovan och bokar en resa till Mexico till hösten.
April:

Äntligen kommer tranorna med något som kan liknas vid vår och vi startar upp vår blogg!


Vi hämtar ut husbilen ur vinteridet..och plötsligt blir det picnicväder bland vårblommor. 


I slutet av månaden börjar vi vår husbilsresa och på valborgsmässoafton når vi Slovenien och pärlan Bled.


 Maj:

Månadens första dagar tillbringar vi i Slovenien och besöker bl a den charmiga huvudstaden Ljubljana och de häftiga Postojnagrottorna. 


De kommande tre veckorna besöker vi de flesta resmålen vi planerat i Kroatien. Vi blev fascinerade över vackra Dubrovnik... ...och de charmiga städerna efter kusten, piratstaden Omis, den lilla pärlan Trogir och Zadar med sina romerska lämningar och moderna konstverk. Vi besökte de vackra nationalparkerna Krka och Plitvicesjöarna.


Vi åkte också på en dagsutflykt till Mostar i Bosnien-Hercegovina och kopplade av några dagar på Brac innan halvön Istrien återstod på vår resrutt i Kroatien.
På Istriens östkust njöt vi på Camp Marina utanför Labin...innan vi besökte Pula med sin amfiteater och mysiga Rovinj.


Sista veckan i maj tillbringade vi i södra Tyskland, först fick Mainau ett besök innan vi drog upp mot Rhendalen. Vi övernattade i två städer längs floden, först Rüdesheim och sedan medeltidsstaden Bacharach med sin stadsmur, som blev en riktig favorit.


Sedan fortsatte vi till våra tyska vänner Birgit och Dieter, några mil söder om Köln.

Juni:  

Vi började månaden med de sista dagarna på vår husbilssemester innan det var dags att vända hemåt till massor med jobb. Vi flyttade bl a hela vår avdelning till nya lokaler innan midsommar.
Under juni hann vi med några utflykter på hemmaplan...och ett traditionellt midsommarfirande hos f d grannar i Blomberg, vid Vänern.

Juli:

Det härliga sommarvädret bara fortsatte och vi försökte utnyttja de lediga helgerna så gott det gick.
Vi besökte våra kompisar i deras sommarhus vid Fisketången i Kungshamn,...


...packade husbilen för en långhelg i Hälsingeskogarna, där vi fick se tre olika björnar under en magisk natt i ett gömsle.


Sista helgen blev det campinghäng med yngsta dotterns familj och ytterligare ett barnbarn utanför Falkenberg.


Dessutom besökte vi för första , men inte sista gången, Göteborgs skärgård. Den här gången blev det Björkös ställplats som fick ett besök.Augusti:

I augusti tillbringade vi nästan en vecka i husbilen ute på Berga golfbana eftersom Lars var medarrangör till årets golftävling för medlemmar i MHCS (Motor Home Club of Sweden).
Det blev en riktigt lyckad tillställning med nästan 20 husbilar och drygt 30 deltagare i tävlingarna.Efter det var det dags för ett par veckors ledighet igen. Vi packade husbilen och for norrut. Målet var Härjedalen - Jämtland. Vi besökte Tännäs med sitt myskoxcentrum....


och åkte Sveriges högst belägna landsväg över Flatruet. 


En planerad tredagarsvandring på Jämtlandstriangeln ställde vi in på grund av regn- och snöglopp + storm.
Istället hamnade vi i Fulufjällets nationalpark med Njupeskär.
På vägen hem fick vi med oss både blåbär och lingon från Dalaskogarna. 

September:

Första helgen åkte vi på vår årliga golfresa till Christer i Träslövsläge söder om Varberg. Det inkluderar också ett riktigt frosseri i havskräftor...Till traditionen i september hör också ett besök på Elmia Husbil och Husvagn. Visst finns det mycket fint att titta på men vi får bara konstatera att det mesta inte passar vår plånbok.
September ägnade vi mycket tid åt att bunkra för vintern. Vi gjorde ett par turer till svampskogen och kom hem med trattisar. Dessutom fanns det näst intill obegränsat med äpplen , så nu är frysen fylld med hemkokt äppelmos till vinterns gröt.
I mitten av månaden tog vi husbilen och åkte till Ottenby, på södra Öland, tillsammans med medlemmar i vår Fotoklubb, för fotografering och umgänge.Oktober:

Det är nog bara att inse att hösten är på intågande och månaden fylls av höstaktiviteter.
Vi städar ur och kör husbilen till sin vintervila.
Det blir en tågutflykt till Alingsås för att se deras omtalade "Stad i ljus".


En fredag kväll går vi till Medborgarhuset och njuter av Johan Boding och Night of Queen Band & Choir och den otroliga föreställningen "Freddie Forever". (Det är otroligt vad man kan få uppleva 10 minuters promenad hemifrån).


Till höstaktiviteterna hörde också ett par avkopplande dagar på spa i Vann.

November:

Vår resa till Mexico blev verkligen en höjdpunkt denna månad, som annars inte brukar bjuda på så mycket mer än regn och gråväder.
Vår rundresa bjöd på många höjdpunkter bl a den sista mayastaden Tulum, Uxmals arkeologiska område, båtutfärd till flamingokolonin utanför Celestún...


och sist men inte minst ett av de sju nya underverken Chichen Itza .


Under vår vecka i Playa del Carmen gjorde vi en egen bussutflykt med övernattning till barfotaparadiset Isla del Holbox.December:

Att komma hem lagom till första advent kändes riktigt bra. Vi boostade med en dos julmusik av bästa märke när vi besökte Vara konserthus och föreställningen "Sånger i vintermörkret" med Helen Sjöholm och Anna Stadling.
För en vecka sedan firade vi jul med mina tjejer och deras familjer, vilket också har blivit en tradition helgen innan jul.Nu återstår bara en dryg vecka av det här året och den fylls med lite mer julfirande hos Lars dotter med familj och ett par dagars arbete i mellandagarna.


Vad har vi då för planer inför nästa år? En del är redan inbokat, men vi hoppas kunna fylla
upplevelsekontot med många härliga upplevelser och möten, både långt borta och nära.....8 kommentarer:

 1. Kul att ni hakade på och skrev en årssammanfattning! Visst är det lite trevligt att gå tillbaka och minnas vad man gjort under året! Ni ser ut att ha haft ett varierat år! Gillar den fina myskoxen! Men nog ska det stå Slovenien ... inte Slovakien? ;) Varma hälsningar från Sri Lanka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skoj att titta tillbaka på ett år och en hel del har vi hunnit med, trots att det känns som om jag har jobbat lite för mycket.
   Naturligtvis ska det vara Slovenien (inte första gången jag förväxlat de båda länderna. Hur svårt kan det vara??). Nu är det rättat, tack för det!
   Sri Lanka låter inte fel, den här årstiden.

   Radera
 2. Bra idé att sammanfatta och vad mycket ni hunnit med både hemma o borta. Önskar er ett intressant resår för 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Det som slog oss mest är hur otroligt fort ett år går. Det är nästan ett år sedan ni var hos oss och vi pratade om er Kroatienresa.

   Radera
 3. Ett fantastiskt år trots massor av övertid. Gillar verkligen läget på Camp Marina, noterar ner i min MApstr! god fortsättning på det nya året, året som inte innebär så mycket övertid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst har det varit ett härligt år! Det är bara att hoppas att 2019 blir likaså.
   Camp Marina är utan tvivel en camping vi kan rekommendera (ACSI-kortet gäller).

   Radera
 4. Vilken fin sammanställning ni gjort över året 2018.
  Önskar er en God fortsättning på detta nya år 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker man att det mest är arbete men börjar man tänka efter har vi hunnit med en hel del under året.
   Nu önskar vi er också ett riktigt härligt 2019!

   Radera