lördag 1 december 2018

Resa i Mayland - några reflektionerEfter att ha varit hemma några dagar och ytterligare en gång kunnat konstatera att november är en perfekt månad att tillbringa ett par veckor på lite varmare breddgrader kommer här lite reflektioner över vår resa.
Vi är så otroligt nöjda med vår resa, främst första veckan, "Rundresa i Mayaland", som den kallas på Vings hemsida. Att det blev en succé är till 90% våra otroliga reseledares förtjänst. Utan Siws (Hon kom från Norge som reseledare för 18 år sedan, men mötte en ung mexikansk man och lever numera som gift trebarnsmor i Cancun och arbetar som frilansande guide, bl a på dessa rundresor) kunskaper och entusiasm hade Tulum, Labna, Kabah, Uxmal och Chichen Itza inte varit något mer än stenruiner.  


Svettigt i Tulum


Våra härliga guider
Nu blev vi visade på kanske varenda detalj i de utsirade väggarna och till det massor med historia om livet på mayaindianernas tid, deras uppgång och fall.

En mask av regnguden Chaac
I Uxmal fick vi specialguidning av vår lokalguide Daniel, som i princip var uppväxt inne på det arkeologiska området och han visade var han, som barn, tillbringat många nätter uppe i pyramiderna tillsammans med sin far som arbetat där som väktare.

Trollkarlens pyramid i Uxmal, där Daniel tillbringade mycket tid som barn
Dessutom var Daniel mycket fågel- och fotointresserad, så vi blev presenterade för många vackra exotiska fåglar.

Tropical Kingbird
Fregattfågel
Kan man då göra denna rundresa på egen hand?
Naturligtvis kan man det. Vägnätet var hyfsat bra även om trafikmoralen ibland var sådär och vår duktiga busschaufför fick ställa sig på bromsen. Mexico måste nog vara vägbulornas förlovade land och nu pratar vi inte om små gupp som på våra vägar utan rejäla saker, som fordonen verkligen fick krypa över, så visst kan man hyra bil och ta sig runt.


Ett annat alternativ är att åka runt med buss. Vår andra vecka åkte vi med lokalbuss från Playa del Carmen till Chiquila och Isla Holbox vilket fungerade perfekt. Standarden på bussarna var riktigt bra och det var enkelt att komma rätt på busstationer då det fanns gott om personal och varje bussavgång ropades ut i megafoner.


Det vi däremot rekommenderar till alla som åker på egen hand är att boka privat guide på de största sevärdheterna. Detta verkar inte vara något som helst problem.
Vi var lite tveksamma till det här att resa runt i grupp,men vi hade en otrolig tur för vår grupp blev en liten behändig en på elva personer. Detta gjorde att vi snart blev som en liten familj.
Efter vår rundresa ingick en vecka på hotell i Playa del Carmen. Eftersom vi inte ville bo "mitt inne i smeten" bokade vi för första gången någonsin ett hotell med all inclusive, ca 30 minuters promenad från Quinta Avenida (Femte Avenyn).
Vi bodde kanonbra på Wyndham Maya, ett (kort) stenkast från den fina stranden och har egentligen ingenting att klaga på. 


Wyndham Maya Resort


Ändå känns det som om det här inte var riktigt vår grej. Nu har vi ändå provat på det här sättet att semestra och har fått våra tankegångar bekräftade, så hädanefter blir det små, enkla hotell eller husbil där det fungerar.
Vår utflykt den veckan till Isla Holbox blev också en riktig fullträff. Ön var verkligen precis vad vi drömt om.
På nätet hade vi läst: "Ön är en dröm i pastell. De små pittoreska husen är färgade i rosa, orange eller turkos. Hotellen som ligger på stranden har tak av palmblad. Stranden är fylld av hängmattor, gungor, snäckor, tång och små fiskebåtar och, så klart, vajande kokospalmer. Bohemchict!"

Vi kan bara hoppas att Isla Holbox får fortsätta vara den lite bohemiska barfotaön även om fler och fler turister hittar till den här pärlan.
Så nu när vi är tillbaka hemma i ett grått disigt Falköping där det knappt varit ljust någon gång idag och dagen har ägnats åt bl a bak av saffransbröd kan vi bara konstatera att Mexico var ett resmål som vi definitivt kan rekommendera och att vi i vinter ska försöka skaffa någon bok om mayaindianernas kultur och försöka få lite mer insikt i deras fascinerande historia! 

4 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning av er fantastiska resa . Blir lite sugen faktiskt men det går inte med husbil och vi har ju planerat för det den närmsta tiden. Önskar er en mysig advent med nybakat . Kram från oss i Porto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är bi nöjda men nu blir det full fart både hemma och på jobbet. Vi ska fira jul med mina tjejer redan den 15 så idag ska den lediga dagen ägnas åt tunnbrödsbak och julköttbullar!

   Radera
 2. Ja vilken fantastisk resa ni varit på. Hade det inte varit för den långa flygresan så hade jag nog haft den på min önskelista. Indianfolket har alltid intresserat mig. Nej vi får allt hålla oss till sådana platser vi kan ta oss med husbilen. Ha en trevlig advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är indiankulturen häftig. Vi kommer nog också att tillbringa mer tid på resande fot i husbilen när jag också blir pensionär. Nu är det tiden som är bristvaran.

   Radera