Platsen har en lång historia. Fastigheten, som hette Lingatan, var privatägd till 1920, då den köptes av Göteborgs stad. De anordnade ett skyddshem för så kallade vanartiga flickor. 1955 gjorde Kriminalvårdsstyrelsen om gården till en fångvårdsanstalt och semesterhem för långtidsfångar. En av de mer "prominenta gästerna" ska ha varit Clark Olofsson, som dock avvek i förtid.
1978 köptes området av fackförbundet Metall och 1983 invigdes kursgården Lingatan. Här hade man fackliga kurser och utbildningar fram till 1997. Då övergick den i privat ägo och döptes till Lingatan Hotel & Conference. Vid årsskiftet 2007/2008 köptes anläggningen av de nuvarande ägarna . En totalrenovering gjordes och 2009 invigdes Vann Spa och Konferens.
Vann är det gamla bohuslänska ordet för vatten och vattnet är ju det centrala på anläggningen. De nya delarna av Vann är ritat av Gert Wingårdh.
Nere vid vattnet ligger Strandbastun. Den utnyttjade vi inte, eftersom utetemperaturen inte lockade till en promenad i badrock dit ner (men något ska sparas till nästa gång).
När vi installerat oss i våra rum njöt vi några eftermiddagstimmar i bastu och bassänger.
Redo för spa |
I Djävulens Pool (skönt var det trots namnet) |
Vann är känt för sin goda mat och kvällens middag gjorde ingen besviken. Till förrätt serverades vi Sotad kryddbakad ryggbiff m. Källbytomater/Hasselnöt/Sherrycreme.
Huvudrätten bestod av Torskterrin m. Tång-fänkålsaska/Betor/Blanquette/Kräftvierge. Några bilder på läckerheterna finns inte; De fotograferades inte - de åts och vi njöt.
Efter en natts god sömn och en härlig frukostbuffé var vi redo för nya spaupplevelser. Jag testade "fiskpedikyr" för första gången. Det var en kittlande upplevelse, men jag tror faktiskt att fötterna blev betydligt mjukare efter Garra Rufa - fiskarnas "måltid".
Efter utcheckning och lunch fick vi vända hemåt, avslappnade och trötta efter ett skönt dygn och redo för några nya arbetsdagar!