fredag 19 mars 2021

Visby ringmur - En promenad runt ett av våra finaste världsarv.


Efter att ha lämnat Fröjel Resort och Spa tillbringade vi vår sista dag på Gotland, för den här gången, i Visby. Vi beslöt oss för att ta en promenad längs ringmuren, som är otroligt imponerande och största anledningen till att Visby utsågs till ett av UNESCO:s världsarv 1995. Ringmuren byggdes mellan åren 1250- 1288 och är ombyggd och tillbyggd under 1300-talet. Idag är den ca 3,5 km lång. Från början hade muren 29 torn, varav 27 finns bevarade idag och dessutom många sadeltorn.


Vi börjar vår promenad vid Söderport, som ligger där Östermur möter Södermur. P g a ökad fordonstrafik beslöt man 1947 att ta upp en gångport på vardera sidan om den medeltida portöppningen.

Söderport
Vi fortsätter motsols och kommer till Valdemarsmuren. Den har ett annorlunda utseende och är försedd med tinnar. Det sägs att den här delen av muren är uppförd efter Valdemar Atterdags anfall mot staden 1361, då den gamla muren förstördes.

Valdemarsmuren
Härnäst kommer vi till "Kajsarn", det mäktigaste marktornet i den östra delen av muren.

Kajsartornet
Den fina "Skolporten" togs upp i samband med att Visby Folkskola uppfördes 1891.

Skolporten
Sedan kommer vi till Österport, som idag endast är öppen för gångtrafik. Det var den port som landsvägen från östra och centrala Gotland ledde till. Fram till 1873 fanns träportar kvar i Norder-, Söder- och Österport. Träportarna härifrån Österport finns idag på gården vid Gotlands Fornsal.

Östra porten
Nu fortsätter vi längs den östra muren och kommer till Dalmanstornet. Tornets höjd, 17 meter, gjorde det till ett riktmärke för sjöfarare. 1784 byggdes det om till spannmålsmagasin, öppningen mot staden murades igen och tornkrönet fick ett sadeltak.

Dalmanstornet
Här ser man en lång sträcka av muren och flera sadeltorn. Från början hade muren 22 sadeltorn, men nio är bevarade. Ett par av dem här på östsidan hotade att rasa på 1860-talet, men fick då måttanpassade stöttor i gjutjärn. Redan 1805 "fridlystes" muren och från 1860-talet har den vårdats med statsanslag.


Norderport är ett av de äldsta tornen och här kom landsvägen från öns norra delar in i staden.

Norderport
När vi nu är på väg ner mot vattnet passerar vi Långa Lisa, som är ringmurens högsta torn, med sina sex våningar. I de övre våningarna har man hittat mängder med kaststenar, som hörde till tornets vapenförråd.

Långa Lisa
Den fina S:t Göransporten leder från innerstaden ut mot S:t Görans hospital, som låg norr om staden. Utanför finns en renoverad stenbro med två valv, som leder över vallgraven.

S:t Göransporten
Här är nog den delen av muren vi tycker är allra vackrast. Man ser en stor del av den norra sidan och har utsikt ner mot vattnet.


Nästa porttorn kallas Snäckgärdsporten...

Snäckgärdsporten
...och sedan kommer vi ner till vattnet och "Silverhättan", som är murens yngsta torn (från ca 1400). Det är ett försvarstorn och uppfört i vinkeln mellan Landmuren och Sjömuren.

Silverhättan
Det s k Jungfrutornet skulle stärka försvaret mot havet. Enligt legenden blev en ung kvinna inmurad här för att hon förrådde Visby åt Valdemar Atterdag och danskarna 1361, men det har visat sig att tornet inte fanns vid den tidpunkten.Den berömda Kärleksporten byggdes först 1872. Den togs upp på ett raserat ställe av muren mellan Strandpromenaden och Botaniska Trädgården. Från början hette den Tjärporten eftersom man på området innanför tjärade rep under medeltiden.

Kärleksporten
Till slut når vi Kruttornet och Fiskarporten vid Almedalen. Kruttornet ör det äldsta tornet och uppfördes omkring 1160 som en fristående kastal. Namnet fick tornet på 1700-talet eftersom det då fungerade som krutförråd. Bredvid ligger den lilla Fiskarporten, som förmodligen ledde till en liten fiskehamn.

Kruttornet och Fiskarporten
Vi imponeras verkligen över detta otroliga byggnadsverk med snart 1000 år på nacken och den här promenaden i vårsol (om än i kyliga nordanvindar) blev en fin avslutning innan vi satte oss på färjan mot Oskarshamn, efter några härliga vårvinterdagar på Gotland. 


 

10 kommentarer:

 1. Ringmuren är verkligen häftig! Vilka fina bilder från en fantastiskt promenad :-)

  Här i Spanien finns det väldigt många ringmurar och vi har sett en hel hoper såna. Flera av dom kan man vandra runt på, som dom i Lugo och Ávila till exempel. Otroliga byggnadsverk!

  Ha en fortsatt fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det häftiga byggnadsverk! Vi har också travat runt på stadsmuren i Lugo, på vår väg till Santiago de Compostela.

   Radera
 2. Tänk vad mycket intressant historia det finns i en ringmur. Tack för att ni delgav denna ohistorisk i både text och bild.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland önskar vi att man kunde få betrakta vardagslivet som det var innanför muren på medeltiden, även om det var många som slet ont. Fascinerande är vår historia hur som helst!

   Radera
 3. Vi beundrar ofta äldre byggnadsverk när man tänker på att de saknade alla tekniska hjälpmedel vi har idag.

  SvaraRadera
 4. Ringmuren är verkligen imponerande! Fina bilder av den! Vi har varit väldigt lite i Visby. Vi bokade en kryssning dit i höstas, men den blev tyvärr inställd. Hoppas kunna resa dit framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gotland är verkligen ett resmål som man kan återvända till. För några år sedan (innan bloggens tid) åkte vi dit med husbilen i slutet av maj, ingen trängsel, massor med blommande orkidéer och så St. Karlsö med massor med sillgrisslor och tordmular, en årstid vi definitivt kan rekommendera. Dessutom är deras sparris skördeklar då....

   Radera
 5. Tack för ett fint reportage av eran Gotlands vistelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gotland är ett av våra favoritresmål i Sverige, men det var första gången vi var där den här årstiden!

   Radera