tisdag 9 februari 2021

Vinterdagar i Tällberg

 


Vad tiden går fort när man har trevligt! I fredags var det 10 år sedan vi träffades och åt vår första lunch tillsammans. I dessa tider får man ta alla tillfällen att fira så vi bokade två nätter på anrika Åkerblads i Tällberg. När vi åkte norrut på söndagen bjöds vi på ett underbart vinterväder med snötyngda träd längs vägen och en knallblå himmel.


Efter ett par timmar smakade kaffe och macka alldeles perfekt.Åkerblads är en familjeägd verksamhet och gård med anor många hundra år tillbaka. Idag är det 19:e - 22:a generationen Åkerblad som driver gästgiveriet. Det är Tällbergs äldsta gård och heter egentligen Gatugården, där namnet Gatu kommer från att den ligger vid gatan.


När vi kom in i den mysiga receptionen där elden sprakade i den öppna spisen blev vi så väl omhändertagna. 


Dessutom hade vi blivit uppgraderade till en minisvit med bubbelbadkar, inte helt fel även om vi fick bo i det "Gamla fårfejset".


Efter en sen lunch var vi redo för en promenad innan solen gick ner Nog märktes det att dagarna var lite kortare än i Falköping. Vi gick upp till Majstångsplatsen, som nog är Tällbergs knutpunkt. I korsningen går årstiderna i varann och sida vid sida står julgran och majstång.Med bästa utsikt över Siljan står också en telefonkiosk, rikt smyckad med kurbitsmålningar. Konstnär är Lasse Lindqvist, som 1988 målade det som skulle bli Sveriges mest fotograferade telefonkiosk. Den står kvar som ett monument av övergiven teleteknik (inuti finns massor med telefoner av varierande ålder). Målningarna renoverades av gymnasieelever och återinvigdes med pompa och ståt 2015. Sedan tog vi en tur ner mot sjön för att se solen försvinna innan det var dags att återvända och svida om för en god middag i den mysiga matsalen. Vi kollade lite på vår "Auroraapp", eftersom det varit norrsken utanför Mora för ett par dagar sedan, men tyvärr var sannolikheten att få uppleva detta fenomen 0% så vi får göra ett nytt försök vid något annat tillfälle.På måndag morgon vaknar vi till en halvmulen morgon och termometern visar -11°. En härlig frukostbuffé står uppdukad så vi laddar energi för en promenad runt fina Tällberg.Vi börjar med att gå ner mot Siljan och hela Tällberg är verkligen som sinnebilden av Dalarna; överallt ser vi gamla och nya röd-vita hus, knuttimrade förrådsbyggnader (och givetvis massor med hotell och hemslöjdsaffärer för visst är mycket här beroende av turismen). 

Vår vandring runt TällbergVi fortsätter förbi den lilla campingen och bort till grillplatsen vid badplatsen innan vi vänder och viker in på den med nöd och näppe upptrampade stigen genom Sturängen (Storängen). 


Det är en kvarleva av det ängslandskap som för ett sekel sedan sträckte sig genom alla byar i Dalarna. Sturängen är idag ett levande museum och sköts med traditionell slåtter. Tavlor längs stigen berättar om allt som sommartid växer och lever här. Inte ser vi så mycket av slåtterängarna men vi beundrar de fina gärdesgårdarna som kantar vår väg. En sak som vi känner på vår promenad är att Tällberg är rejält kuperat...Vi fortsätter Ovabacksgattu upp, upp och upp tills vi kommer till Holens Gammelgård, med en otrolig utsikt. Det var Gustaf Ankarcronas (1869-1933) hem och atelje - en gård med byggnader från 1600- 1800-talen. Han var hembygdsvårdare, konstnär och arkitekt och skänkte gården till Leksands hemslöjdsförening. På sommaren har man guidade visningar och kaffestuga här, men nu fick vi pulsa omkring i snön på egen hand.
Vi fortsätter vår promenad och ger oss in i Digerbergets naturreservat. Tillsammans med pådrivande markägare i Tällberg bildade Leksands kommun naturreservatet 1998. Uppmärkta stigar leder upp till bergets topp. Där uppe finns en slogbod och en grillplats med traktens häftigaste utsikt. En slogbod (som vi fick lära oss på vår husbilsresa i somras att det heter) är en typ av vindskydd, som främst förekommer i Dalarna och som - när den tillverkas på klassiskt vis - timras av halvkluvna stockar.Därifrån bar den upptrampade stigen neråt och efter en stund var vi hemma på hotellet efter några underbara timmar, och drygt 8 km, ute i det härliga vintervädret. Efter lunch tog vi trappan ner till Åkerblads lilla mysiga spa. Det består i princip av en bassäng och två bubbelpooler med lite solsängar längs väggarna. För vår del blev det en skön avkopplande stund innan bastu och dusch. Så här en måndag eftermiddag var vi bara några stycken där så det kändes helt säkert även i dessa tider.Innan kvällens middag satte vi oss vid brasan i ett av alla mysiga rum med en öl och eftersom vi tycker det är kul blev det Spelmansale och en Tällbergs IPA, båda riktigt goda. 
Efter ännu en smakfull måltid, en natts god sömn och en rejäl frukost var det dags att resa hemåt. Vi har hört mycket gott om Åkerblads och vi kan bara instämma i alla lovord. Det var verkligen ett ställe för avkoppling, naturupplevelser och god mat så nu ska vi väl vara redo för husförsäljning med allt vad det innebär och alla andra göromål på hemmaplan... 

18 kommentarer:

 1. Men oj vad mysigt det ser ut! Vilken härlig utflykt! Väldigt charmig telefonkiosk också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en perfekt avkoppling från vardagslivet! Att vi sen hade tur med vädret och fick en härlig utedag gjorde inte saken sämre.

   Radera
 2. Vilket fantastiskt vinterväder och vackra vyer på vägen dit! Ett himla fint ställe och vilken härlig telefonkiosk :-)

  Grattis till era 10 år!

  Ha det fortsatt gott :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   När vintern är så här är det en underbar årstid!

   Radera
 3. Så många fina bilder från fantastiska Tällberg. Miljön och maten på Åkerblads restaurang är helt fantastisk! Vi var där uppe med husbilen över midsommar. Vi plåtade också den där fina telefonkiosken, man blir så glad av att se att den får vara ifred utan att någon klottrar och förstör den. Utsikten där den står är också vacker. Vi längtar tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är både Tällberg och Åkerblads värda ett besök. Vi har bara varit där sommartid tidigare, men vintern har också sin tjusning.

   Radera
 4. Vilken härlig helg och resa ni varit på. Vi är dåliga på att åka på sådana resor, håller oss mest hemma. Duktiga är ni på promenader också. Fina bilder från Dalarna och jag tror vi har stannat till där en sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behöver man inte vara borta mer än ett par dagar för att få ett härligt avbrott i vardagen. Nu blev det ett par riktigt fina dagar.

   Radera
 5. Så fint! Vi var där för ett par år sedan, men detta fina ställe missade vi.
  Grattis på 10-årsdagen, ha de, snart dags att plocka ut husbilen, längtar så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi längtar också efter att få ta ut husbilen men det här blev ett riktigt skönt avbrott i vardagen som är för tråkig i väntan på vaccin.

   Radera
 6. Det skulle vara kul att fira riktig traditionell midsommar i Dalarna. Det är så vackert där alla årstider.

  SvaraRadera
 7. Grattis till era fina år tillsammans och det kommer fler. Vilken mysig "lill-semester" ni har gjort, tack för fina snöbilder. Vi håller oss hemmavid och det drar lite i "husbilstarmen", börjar bli lite tråkigt att gå runt i närområdet.
  Ha det bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst hoppas vi på ytterligare många härliga år.
   Vi har också tröttnat på att trava runt på hemmaplan även om vintervädret varit kanonfint. Nu drömmer vi om husbilstur er i vårväder...
   Ha det så gott!

   Radera
 8. Toppensätt att fira och tänk vad mycket ni hunnit göra på dessa 10 år. Tällberg är verkligen mysigt och så som Sverige i en turistbroschyr. Har varit där en vinter för jättelänge sedan . -30 och lite till alla dagar brr. Hoppas ni har krafter nu att ta tag i flyttrensning mm. Hörde att tranorna vänt om pga av snöstorm men snart .....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste också att tranorna vände och nog förstår jag dem. Tällberg är lika mysigt alla årstider. Du var väl också med när vi var där med jobbet? Nu har vi dragit igång husförsäljningen så vi har flera inplanerade dagar för besiktning, fotografering och eldeklaration...

   Radera
  2. Nej jag var inte med er då gjorde något annat vad vet jag inte längre

   Radera
 9. Grattis till dessa 10 år tillsammans och fler blir det.
  Sån härlig utflykt. Gillade bilden med rena vägar och mycket snö jämte, så ska det vara.
  Lite förvånad blev nog min manlige ägare att frukosten serverades så i dessa tider. Han trodde nog att man blev serverad frukost och inte fick välja så just i dessa tider.
  Fortsätt njut av vintern ett litet tag till. Men sedan ska jag ut och kanske er nya Laika också, och då vill vi inte ha snö på vägarna.
  allr gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst hoppas vi på många fler bra år framöver. Vi njuter av vintern ett tag till sedan får våren och Husbilslivet gärna ta över.
   Frukosten på Åkerblads kändes betydligt säkrare än fruktdisken på ICA. Vi fick egna tänger för att plocka det vi skulle äta och i matsalen en tidig måndag och tisdag var vi max 8 personer. Hur de gör när det är högsäsong vet vi inte.
   Ha det så gott!

   Radera