söndag 21 februari 2021

Lite kultur och äntligen vårkänslor...

 


Den här tiden på året brukar vi ofta åka ett par dagar till Stockholm för att leva storstadsliv, gå på något museum, se en efterlängtad föreställning eller något annat. Ett ställe som vi brukar besöka är vår favorit, Fotografiska muséet. Av förklarliga skäl blir det inte någon resa just nu men så glada vi blev när vi läste att föreningen Falbygdens Mat & Kultur tillsammans med Svenska kyrkan i Falköping fått hit fotoutställningen "Ikoner - En utställning om att få finnas". Den är ett samarbete mellan Fotografiska, Glada Hudik-teatern, fotograf Emma Svensson och ett par kostymörer. Den visades för första gången på Fotografiska i mars 2016.


”Ikoner” utgörs av 21 fantastiska porträtt där alla modellerna har Downs syndrom. Målet var att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle men som väldigt sällan har fått synas i det offentliga rummet och i konsten. I porträtten blir de 21 modellerna ikoniska karaktärer: Jon blir Marlon Brando på motorcykel, 


Miranda tar Kate Winslets plats i fören på Titanic 


och Mats blir hårdkokt tv-snut som styr arbetet på en brottsplats. 


”Ikoner” har sedan urpremiären på Fotografiska turnerat till många städer och orter i Sverige. Utställningen visas här på Bildkällan fram till den 20 mars för att sedan flyttas till St Olofs kyrka här i stan. 

Vi tyckte bilderna var otroligt vackra och bredvid fanns mycket tänkvärda meningar som information. 

Krigaren. Moa är en rebell, en ung Jeanne DArc. En kaxig tjej som går sina egna vägar

Konstnären. Varför finns det inga målningar av personer med Downs syndrom?På vägen hem gick vi förbi huset som ska bli vårt nya hem i juni och nu känns det som om de sista månaderna kommer att gå for.


På eftermiddagen fick jag ännu mer vårkänslor och fick fram mitt härliga tyg som fick bli nya gardiner till husbilen istället för de enfärgade beige som hänger där nu. Några timmar senare hade det blivit gardiner, fyra kuddfodral och två dukar som vi hoppas vi snart får användning för.Idag visade termometern på +8,5° så det blev en skön promenad på Hälsoslingan, där t o m jackan åkte av på slutet och när vi kom hem gick vi en sväng runt huset och där det i fredags var 10 cm snö stack några yrvakna krokusar upp sina blad. Som extra vårbonus meddelades på Rapport igår kväll att årets första trana siktats vid Hornborgasjön. Yippi! 

Visst inser vi att det kommer att bli bakslag i vädret men nog känns det att våren snart är här....

17 kommentarer:

 1. Vilken fin och viktig utställning och härligt med vårkänslor! Tyget är jättefint :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en viktig utställning, samtidigt är den vacker.
   Vi blev riktigt nöjda med det nya till husbilen. Vi är nämligen allergiska mot färglösa (beige) miljöer.

   Radera
 2. Vilken annorlunda men fin utställning.
  Ja visst är det härligt med att våren börjar ta kommando. Snart ska jag få komma ut och då vill jag inte ha någon snö.
  Hoppas det blir kort framöver på både ny lght och nya gardiner i er husbil.
  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt när våren börjar göra intyg även om vi får ett eller flera bakslag innan det blir allvar. Vår Laika, din kompis, längtar också ut ur vinteridet. Så härligt det ska bli! Ha det så gott!

   Radera
 3. Glada Hudik gänget är fantastiska. Ni är på väg in i en ny lägenhet grattis Då har ni lite att planera.
  Ha det fortsatt bra nu är vi redan inne i Mars månad tiden går fort. Nu ska vi ha vaccin hoppas jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi väntar också på vaccin, men nu ser det ut som om vänta är just vad vi får göra. Annars har vi fullt upp med röj och en husförsäljning på gång...

   Radera
 4. Vilken underbar utställning! Och viktig! Spännande att se huset växa fram. Och tranor..... Det händer mycket positivt på hemmafronten ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en både vacker och tänkvärd utställning. Visst känns det att vi också går mot ljusare tider även om smittan här ökar oroväckande igen, men som sagt tranorna börjar komma med våren!

   Radera
 5. Så fint att ni gör ett slag för fotoutställningen . Den ska jag försöka hinna kika på. Otroligt häftigt tyg det kommer att bli himla fint i er bobil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom vi är lite allergiska mot beige och färglöst gillar vi också vårtnya gardintyg! Utställningen hinner du nog se för i slutet av mars flyttar den till S:t Olofs kyrka, men Hur länge den är där vet jag inte. Blir det husbilspremiär snart?

   Radera
 6. Vilken fantastisk utställning. Bor ganska nära Falköping så inte omöjligt att jag tar vägarna förbi utställningen om det fortfarande är öppet när jag har mina lediga dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var riktigt sevärd. I slutet av mars flyttar den till S:t Olofs kyrka men hur länge den visas där vet vi inte.

   Radera
 7. Den där utställningen är jättefin! Jag tror att vi blivit lite bättre i samhället på att visa människor med funktionsnedsättningar i olika sammanhang, men vi har fortfarande en lång väg kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om personer med olika funktionsnedsättningar har fått det betydligt bättre på senare tid finns det mycket kvar att göra. Utställningen var som sagt mycket vacker och sevärd.

   Radera
 8. Vilken fin utställning! Vi har hållit oss undan det mesta och vaccinet verkar hålla sig undan oss. Hoppas det kommer snart, så vi kan återgå till något mera naturliga träffar och möten. Trevligt att flytta. Samtidigt får man chans att röja undan en del. Jag har åtminstone en tendens att samla på mig saker. Vi har sagt ett tag att det är dags att flytta för att få undan en del. Ha en riktigt bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är definitivt inte ensam om att samla på dig saker, "bra-att-ha-saker", nostalgisaker och prylar i största allmänhet....
   Nu finns inget utrymme för detta och i dessa covid tider har vi haft gott om tid för att börja röja även om mycket återstår.
   Vi gör som ni, väntar på vaccin och husbilstider...

   Radera