söndag 18 oktober 2020

Trollstigen (på Billingen)

 

När vi vaknade idag var det till sol och en alldeles knallblå himmel, även om temperaturen låg runt nollan och vindarna var kalla, alltså en dag som gjord för vandring. Vi packade således fikaryggsäcken och gav oss iväg mot Vråhålan, ett av våra närmsta naturreservat. Vad vi i vår iver inte ägnat en tanke var älgjakten som är i full gång och nu satt varningsskyltar vid de flesta småvägar uppe på Mösseberg. Alltså fick vi ta fram plan B... Vi åkte på höstvackra vägar över till Hornborgasjön och Fäholmen, strax norr om Naturum. Här visste vi att det förutom ett fågeltorn även finns en fin fikaplats med eldstad. 

 


När vi kom dit var fikaplatsen upptagen av några ungdomar som lagade mat på en Muurikka stekhäll och hade dukat upp så otroligt mysigt, så vi tog en promenad bort till fågeltornet. Här har man utsikt över Hornborgasjöns norra del och
här är som bäst på hösten, när tranorna flyger in i skymningen. De kommer från fälten i norr för att övernatta i Hornborgasjön, men nu borde de flesta ha gett sig iväg söderut, även om vi såg en del som gick och åt på åkrarna.


Nu fick vi fundera ut plan C för att slippa åka hem med vårt fika och då dök tanken på vandringsleden "Trollstigen" på Billingen upp. Trollstigen är en ny vandringsled som stod klar förra sommaren.
Det är en vandringsled som är tillgänglig i tre olika längder. Alla är rundslingor och har start och mål uppe på Billingens Fritidsområde. De har samma start och mål och man kan välja att gå 12,4, 8,1 eller 2,6 km. Leden är föredömligt markerad med blå, rosa och gula band som naturligtvis är prydda med troll. (Den orange markeringen gäller Billingeleden).


 Efter att äntligen ha fått njuta av vårt kaffe och surdegsfrallor...


...var vi redo för den mellanlånga leden, som även kallas "Den vidunderliga vandringen". Lederna går på ett varierat underlag och är bitvis ganska kuperade. 


Den börjar med att gå utför berget... 


...och
passerar genom den pittoreska Rhododendrondalen och ett närmast djungel-likt landskap nedanför Billingens kant. 
Här växer främmande växter och träd som till exempel ginkoträdet. I slutet av maj och början av juni blommar de jättelika rhododendronbuskarna.
Den skapades under tidigt 1900-tal av trädgårdsmästaren Karl Magnusson och restaurerades 2017 och vi var nog överens om att det får bli en promenad här i blomningstid.Så läckert det måste vara...
Efter några kilometers vandring nådde vi Billingens östra sida och här visar skylten mot stigningen till Ryds grottor. 


Här har de mäktiga diabaspelarna glidit ut 10 - 20 meter på den underliggande lerskiffern. Nedanför pelarna, och i klyftan som bildats, finns stora klippblock som bildar ett grottliknande rum.


Härifrån har vi en otrolig utsikt över Skövde och bygden mot Vättern. Strax under oss ligger KSS, eller Skaraborgs Sjukhus, Skövde som det numera heter och där jag (B-M) har tillbringat större delen av mitt yrkesliv.
Sedan vänder snart leden tillbaka och även här är naturen omväxlande och lite småkuperad.
När vi närmar oss Billingehus och parkeringen blir det också mer människor ute i motionsspåren och på fikaplatser som njuter av något som kanske är vår sista vackra hösthelg för det här året.


När vi kom tillbaka hem till Falköping var vi så nöjda med vår dag, trots att det inte blev som vi tänkt... 12 kommentarer:

 1. Oj vilken fin vandringsled! Det är alltid bra att ha en plan B :-)

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Och ibland behövs både plan C och D också...
   Bra blev det till slut!

   Radera
 2. Vackert! Dramatiska och häftiga klippor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättevackert (och nära) ändå har jag varit där någon enda gång och för Lars var det premiär! Så är det med det som finns för nära...

   Radera
 3. Alldeles in på knutarna , vi måste försöka komma iväg om inte just nu så åtminstone när rhododendron blommar. Här har det varit full aktivitet pga älgjakten och farmor har fått ställa upp som barnvakt. Väldigt trevliga och intensivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka IG Att det varit fullt upp med jakt. Vi har inte varit i Rhodedendrondalen när det blommar, nästan så man skäms!

   Radera
 4. Vilken härlig promenad / vandring ni genomförde!
  Den där dalen med det omöjliga namnet att skriva måste vara fin under blomningstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det fint! Vi nästan skäms att vi aldrig varit där när rhodedendronen blommar så det får väl bli ändring på det till våren...

   Radera
 5. Dit vill jag åka och gå någon av de kortare lederna. Rhododendrondalen verkar lockande till våren. Tack för fint tips, hoppas det finns någonstans att stå med husbilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rhodedendrondalen ska vi också besöka till våren, nästan skämmigt att aldrig ha varit där. Vi gick förbi fina ställplatser som hörde till campingen uppe vid Billingehus. Priser och så har jag ingen aning om,

   Radera
 6. Nej inte vill man springa runt i skogen nu när det är älgjakt. Vissa av jägarna är lite väl skjutglada och ser inte skillnad på älg och andra djur. Då gäller det att hålla sig på stigar som ni gjorde och vilka fina sådana med många fina platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en riktigt fin vandring, men nu hoppas vi att man kan våga sig ut i skogen om någon vecka och se om vi hittar lite fler trattisar....

   Radera