söndag 23 februari 2020

Stockholmstur med musikal och husbåtsbesökEfter en vecka med mycket jobb och en förkylning på det hade vi bokat en tur till Stockholm, med övernattning på Downtown Camper by Scandic, fredag - lördag.
Vi tog tåget upp och efter en lunch tog vi en promenad i det soliga men blåsiga vädret bort mot Vasaparken. Här har byggmästaren och konstsamlaren Sven-Harry Karlsson byggt ett konstmuseum, som förutom hans egna samlade konstverk rymmer tillfälliga utställningar. I det häftiga gyllene huset, som uppfördes 2009-2011, finns förutom museum och tre konsthallar, takterrass, restaurang, lägenheter och kommersiella lokaler.


Muséet, som ligger uppe på takterrassen som en indragen våning, är en kopia av Sven-Harry Karlssons tidigare hem, Ekholmsnäs på Lidingö. 


Det är fyllt av hans konstsamling och även vackra mattor av Märta Måås-Fjetterström. Tyvärr hade vi inte möjlighet att passa in någon av dagens guidade rundvandringar (vilket är enda sättet att få se muséet) så det besöket får vi spara till en annan gång. 
På takterrassen finns flera skulpturer bl a:
Non-Violence av C F Reuterswärd


Flyende häst av Ulla &Gustav Kraitz


Fåglarna av A Wallenberg


Här uppifrån har man också en fin utsikt över Vasaparken.14/2 - 31/5 visas en utställning, Art in Fashion, som enligt beskrivningen "utforskar modets betydelse för konsten och konstens betydelse för modet". Det är Cay Bond, modevetare och journalist, som valt ut 14 kända klädformgivare.
Nikoline Liv Andersen har bl a gjort scenkläder till Björk.


Linda Nurk ska visst vara en av prinsessan Madeleines favoritdesigner, även om inte kreationerna nedan passar henne.


Bea Szenfeld är väl mest känd för den klänning i papper, som Alice Bah Kunke bar på en Nobelfest. 


Lars omgiven av diverse häftiga skapelser från Wilhja.


Vi kan med mode säga som vi gör om konst; Allt är verkligen inte vackert, även om en del av kreationerna var riktiga konstverk.
Sedan promenerade vi tillbaka till centrum och checkade in på Downtown Camper, som har ett kanonbra läge vid Kulturhuset och vi tycker om hotellets rustika charm och rummen med sina härliga fönstersmygar, där man kan njuta av en bok och något att dricka efter en dag på stan.Vi bodde där för något år sedan, men den gången hade vi så mycket annat inplanerat att tiden inte räckte till något besök på hotellets lilla mysiga spa högt över Stockholms takåsar.
Den här gången hade vi dock bokat in ett besök på The Nest, som det heter, så på rummet väntade morgonrockar och tofflor. När vi kom upp till våning nio möttes vi av trevlig personal i spareceptionen och vi bjöds på en shot med spenat och ingefära (perfekt bot för vår förkylning).
Där uppe finns en bastu, formad som ett stort fågelbo, där vi började vårt besök.

Utanför "fågelbosbastun".
Sedan blev det ett dopp i den varma utomhuspoolen med utsikt mot Gamla stan och slottet eller mot Stadshuset.
Där satt vi länge och bara njöt!
På wellnessavdelningen finns också upplevelseduschar och en del av baren är enbart för besökare till The Nest. Där kunde vi förse oss med te, vatten, frukt och olika nöt- och fruktblandningar. 


Det enda som störde den mysiga stämningen var musiken från den andra delen av baren. Den passade inte riktigt in i spamiljön.
När vi kopplat av ett par timmar var det dags att fixa till oss för dagens sista programpunkt, nämligen "En värsting till syster" på Chinateatern, ca 500 meters promenad från hotellet. 


Den här musikalen är ett riktigt vitaminpiller med häftig musik av Alan Menken. Bland de mer namnkunniga aktörerna är väl Gladys Del Pilar, Susanne Reuter och Karl Dyall.


Efter en sängfösare på hotellet, bestående av en öl till Lars och ett stort! glas spenat- och ingefärsjuice till B-M somnade vi helt ovaggade efter en lång dag och drygt 20 000 steg.
Storstadsvistelser är bra för stegräknarna...
På lördagen började vi med hotellets härliga frukostbuffé. Den är anledning nog till att välja detta hotellet. Allt ser så fräscht ut och är så smakfullt upplagt att enda faran är att man äter för mycket...


Lite av alla godsaker vi stoppade i oss...
På fredagen hade vi varit i kontakt med Helena och Peter (med bloggen FreedomTravel) och då bestämde vi att vi skulle besöka dem i deras husbåt vid Pampas Marina. Vi tog tunnelbanan till Västra Skogen, där vi blev mötta. Det var en helt ny värld för oss att komma ner i marinan och se alla flytande bostäder, allt från mindre husbåtar till stora moderna aquavillor i flera plan. Tyvärr hade fredagens knallblå himmel bytts ut mot tunga moln och ett idogt duggregn och på eftermiddagen utlovades stormvindar som får en helt annan betydelse för de som har sitt boende här, jämfört med oss andra som bor på "landbacken".Hur som helst var det kul att se hur de förvandlat sin äldre inköpta husbåt till ett modernt boende (även om vi delvis följde processen på bloggen). En riktigt trevlig pratstund fick vi, för träffar man resenördar och husbilsägare sinar sällan samtalsämnena. Plötsligt börjar himlen klarna upp och någon vilsen solstrimma syntes så vi tog alla fyra en promenad in mot centrum på den fina gångvägen längs Karlbergssjön.
Ett besök på Scandinavian Photo för att titta på alla häftiga objektiv och kameratillbehör hann vi med innan vi köpte lite ätbart och äntrade tåget hem mot Falköping efter ännu ett mysigt Stockholmsbesök.
Tro inte att vi fått nog av musikalbesök den här helgen...
I eftermiddags åkte mormor (B-M) och Edwin för att uppleva hans 7-årspresent, musikalen "Djungelboken", en mycket bra uppsättning av Skövde musikteater som vi verkligen uppskattade.


Nu återstår endast en vecka innan våra väskor och golfbagar ska stå packade för avresa mot Aguilas och förhoppningsvis lite sol och värme.

9 kommentarer:

 1. Oj vad ni har gjort en massa trevliga saker :) Rolig konst och ännu roligare kreationer som ingen vanlig person vill ha på sig ;-)) Kul att ni träffade Helena och Peter i deras fina husbåt, dit har vi också varit och kokat piteåpalt tillsammans med Peter:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett Stockholmsbesök är alltid ett trevligt avbrott i vardagen. Nu är vi på hemmaplan och skottar ordentligt med snö för första gå gen den här vintern.

   Radera
 2. Jätteroligt att ni kom på besök!!! (Ser att ni vågade er ut en bit mellan bryggorna för att ta fotot på båten ;)) Och modeutställningen på Sven-Harrys såg ju lite kul ut ändå. Man kanske ska titta på den först så vågar man köpa nåt liiite mer färgstarkt sen, haha. Och mycket annat roligt hann ni med!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog var det lika delar konst och mode på utställningen och inget för oss vanliga dödliga, men ändå lite kul att se. Än en gång;tack för en trevlig fm hos er.

   Radera
 3. Oj, det var riktigt händelserika dagar. Bra av er att besöka det mysiga SPA:et. Något mina ägare ofta missar för de ska hålla på ,ed allt annat.
  Att sedan också få träffa husbilsvänner låter trevligt. Det är som jag alltid säger till mina ägare, husbil förenar.
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att ligga i för att få ut det mesta av ett drygt dygn i storstaden...
   Förra gången vi bodde där hann vi inte med något spabesök så nu bokade vi det innan.
   Visst är det så att träffar man husbilsåkare finns det alltid samtalsämnen!

   Radera
 4. Wow vilken helg ni haft i Stockholm. Ni hann ju med massor! Mysigt med spa och kul att träffa Peter och Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med lite planering hinner man mycket kul på ett drygt dygn!

   Radera