söndag 5 januari 2020

Örnhelg vid HornborgasjönSom alla vet är Hornborgasjön känd för sina tranor, men på vintern - när tranornas trumpetande sedan länge har tystnat - tar örnarna över.
Utfodringen av giftfritt kött till örnar vid Trandansen har sitt ursprung i en räddningsaktion. På 1970-talet fanns endast 50-75 havsörnspar i Sverige. Detta var ett resultat av miljögifter som DDT, vilket gjorde fåglarnas ägg sköra så de sprack vid ruvningen.
DDT förbjöds och på 80-talet började Falbygdens fågelklubb i samarbete med länsstyrelsen att utfodra örnarna med kött i södra delen av Hornborgasjön.
Numera beräknar man att det finns omkring 800 par havsörnar i landet och de räknas inte längre som hotade. Kungsörnen kan också ses här vid Hornborgasjön även om den är en mer sällsynt gäst.
Varje år är Trettonhelgen startpunkt för årets örnhelger. Förutom den här helgen håller Trandansen öppet ytterligare fyra söndagar (kl. 08-16). Då finns också medlemmar i Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 på plats för att med tubkikare guida besökare och informera om de imponerande fåglarna. 


Samtidigt serveras fika och korv, som smakar härligt efter en stund ute i kylan.


I går kväll bestämde vi oss för att sätta väckarklockan för att kunna vara på plats i soluppgången. Vi fick verkligen en härlig utflykt. Det var klart och en orange himmel mötte oss när vi kom dit... ...och vi var just på plats när de första örnarna kom flygande över sjön. Riktigt mäktigt!


Under tiden vi var där hade 11 olika havsörnar varit synliga och en del av dem lyckades vi fånga på våra minneskort även om de befann sig lite onödigt långt bort.Måste de gömma sig bakom buskarna???Det fanns också relativt gott om svanar och änder, som sökte upp det öppna vatten som fanns efter nattens kyla.Efter några timmar i morgonsolen åkte vi hem och medan vi njöt av het gulaschsoppa började dagens ruskväder med snöblandat regn och gråväder. Då blev vi ännu mer tacksamma för vår fina morgonutflykt.
När vi för några dagar sedan skålade in det nya året var en av våra planer för 2020 att göra fler utflykter och uppleva mer av allt sevärt och vackert vi har här i vårt närområde, så vi tycker att det här var en bra början på det löftet!13 kommentarer:

 1. Wow där skulle jag vilja vara och titta på alla fina fåglar och fota i massor :) Häftigt med dessa örnar som cirkulerar för dom vill man verkligen se o kunna ta en bild på näääära :)) Fina ni var på bilden i slutet. Ha det fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid Hornborgasjön är det full fart nästan hela året även om transäsongen på våren är den mest berömda. Det var riktigt häftigt att se örnarna den här vackra morgonen.

   Radera
 2. Det visste jag inte, att de matade Örnarna också. Duktigt av er att ställa klockan...för visst finns det fina mornar när solen är på väg upp och himlen blir röd. Häftigt att se så många Örnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidiga morgnar är jättefina bara man tagit det svåra steget upp ur sängen...
   Tänk om man var morgonpigg, vad det skulle underlätta. Det varförsta gången vi såg så många örnar där på hyfsat avstånd, även om de gärna kunde fått komma betydligt närmare.

   Radera
 3. Ni är duktiga på att efterleva ert nyårslöfte.
  Vilken härlig upplevelse med både väder och fåglar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt är det inte svårt att hålla ett nyårslöfte första veckan🤪😂. Vi har dock massor med platser på några mils omkrets som är riktigt fina mål för en dagsutflykt.

   Radera
 4. Härligt nyårslöfte ni gett. Håller med om att det finns så mycket fint runt förbi o vi bor. Lätt bara att bli hemmablind. Vi måste också bli bättre på detta men det får bli till våren och den är ju alltid bäst på Kinnekulle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde inte vara så svårt att hålla det nyårslöftet om man tänker på alla vackra miljöer vi har inom kanske 10 mils diameter... Inte minst erat fina Kinnekulle på våren (men förra året kom vi aldrig dit...)

   Radera
 5. Hade inte en aning om att det var en plats för örnar också. Man skulle kanske rulla iväg med husbilen och titta på örnarna? Utfodras dom varje dag under Januari?
  Fin bild på er två. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte om örnarna utfodras varje dag eller bara de söndagar som det är "örnhelger". Kommer ni här neråt hoppas jag ni hör av er, en lunch kan vi alltid bjuda på.

   Radera
 6. Vilka fina foton! Vi har varit och tittat på tranor några gånger vid Hornborgasjön, men aldrig hört något om örnar. Spännande och intressant att läsa och se era fina foton! Visst är det viktigt att se sig om i närområdet! Ha dé gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det så att det är tranorna som är platsens berömdheter. Örnarna verkar locka fler åskådare för varje år, kanske för att de blir fler så chansen att se dem ökar.

   Radera