söndag 16 september 2018

Falköpings Fotoklubb i OttenbyI torsdags kväll packade vi in det sista i husbilen och ställde kosan österut. Då vi nådde ställplatsen på Nybro GK var det mörkt och det är nog bara att inse att hösten är rejält på gång.
Fredag förmiddag fick vi en golfrunda i härligt väder innan vi fortsatte mot Öland för en helg med medlemmar i vår fotoklubb.
Vårt första stopp blev Tinnerts Galleri, hos Ingemar och Marina Tinnert, som flyttat från Falköping till Öland.Där ställer Brutus Östling ut en del av sina otroliga bilder. Det är så kul att få se de där bilderna, vi aldrig kommer att kunna ta....
Sedan fortsätter vi ner till Ottenby Vandrarhem och Camping, där vi ska bo två nätter.
Hela södra Ölands odlingslandskap är med på UNESCOs världsarvslista sedan 2000.

På lördag morgon skulle vi vara ute vid fågelstationen i arla morgonstund.


Vår guide Josefin tillsammans med några fotoklubbsmedlemmar.
Där hade vi bokat en förmiddag tillsammans med Josefin Nilsson, som är föreståndare för Naturum och därtill en mycket duktig fotograf, bl a invald i Naturfotograferna.
Först gick vi iväg ner mot vattnet för att fotografera landskap och diskutera landskapsfotografering. Där fotograferades bl a Långe Jan, som tändes första gången 1785. Fyren är 40 meter hög och har 197 trappsteg upp till toppen. Vi var där uppe förra hösten så nu stannade vi kvar på marken.Snillen spekulerar tillsammans med Josefin varför det blev som det blev...
Sedan fortsatte vi upp till fågelstationen. Där har man bedrivit forskning kring fåglarna i vår natur sedan 1946. Varje år ringmärks ca 25 000 fåglar här och ca 1% av dessa återfinns någon annanstans i världen. Vi får en bra genomgång av hur ringmärkningen fungerar av Hannes, en ung kille som basar för den verksamheten.
Sedan gick vi ut för att vittja nät och Helgolandsfällor, något som görs varje halvtimme från soluppgången till kl. 11:00 varje dag.
Vi får se proceduren när fåglarna får sin ring, åldersbedöms, vägs och slutligen får en bedömning av fetthalt. Allt bokförs mycket noga innan de släpps ut i friheten igen.Rödhake som strax ska släppas ut i frihet igen.
Kungsfågel (ca 5 gram) med den minsta ring som finns.
Efter detta smakar en frukostbuffé på restaurang Fågel Blå alldeles ypperligt.
Sedan följer nog dagens höjdpunkt. Eftersom vi hade Josefin med oss fick vi komma in på avspärrat område så vi kunde komma relativt nära sälarna, som låg ute på stenarna i vattnet. Det var dock  under tystnad och med lugna låga steg vi närmade oss, för att inte störa dem. Där fotograferade vi massor innan det var dags att återvända.


Då sa vi stort tack och hej till Josefin. 
Efter lunch och lite välbehövlig vila (Då kom dagens regnskur mycket passande) träffades vi för en promenad ut till fågeltornet vid Schäferiängarna. (Vi googlade på schäferi och det visade sig vara en gammaldags beteckning på en stor gårds fårhjord).
Från fågeltornet påminde utsikten om en afrikansk savann, även om djuren var av lite andra arter. Dovhjortarna som finns där ska vara ättlingar till de dovhjortar som Johan III släppte ut i Ottenby lund 1569 när hela Öland förklarades som kunglig jaktmark.
Vi såg också en hel del rovfågel där, även om vi som tidigare sagts är urusla på fågelarter....

Afrikansk savann eller öländskt alvar?

Sedan fortsatte vi vår promenad till Kungstenarna, två resta stenar, som markerar ett gravfält.

Kungstenarna
Leden fortsatte över hedarna och vid vattnet kom vi förbi Orminge Rör, som är ett mycket gammalt sjömärke.

Orminge Rör med Långe Jan i bakgrunden.


Väl tillbaka på Vandrarhemmet, efter en lång, härlig dag i ett otroligt väder tände vi grillen och fick en kul kväll tillsammans.Idag åkte vi hemåt men stannade redan efter Ölandsbron för att njuta av lite fika innan vi fortsatte och snart mötte tunga moln och regnskurar på vägen.


Nu har vi skaffat oss rejält med jobb att gå igenom alla foton, men det kan få bli vinterns arbete.... Än hoppas vi på en tid med härliga höstdagar.7 kommentarer:

 1. Så härligt ni har det och så mycket i hinner med.
  Känner igen södra Öland sen vårt besök. Kan inte heller såmycket om fåglar men i lördags såg vi två havsörnar här på Storeslätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Havsörnar på hemmaplan är inte fy skam!
   Södra Öland är sig likt sedan vi var där med jobbet, men Öland alla årstider är underbart!

   Radera
 2. Åh, vilka spännande utflykter ni gör! Vilka fina fåglar! Och så härligt med sälarna och alla andra djur! Det är nästan så att det känns exotiskt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behöver man inte åka så långt bort för att få härliga naturupplevelser. Schäferiängarna hade mycket gemensamt med afrikansk savann!

   Radera
 3. Vilka fina bilder, nu blir nog maken intresserad, han gillar fåglar. Till Öland brukar vi åka varje år, i år blir det nu till helgen. Vädret lovade gott först, men nu ser det inte lika bra ut, vi får hoppas att vi inte blåser bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett Ölandsbesök varje år hör till tycker vi också. Jag har sett på er blogg att ni är intresserade av både fåglar och blommor, då är Öland ett riktigt eldorado. Nu var det massor med rovfågel, även lite mer ovanliga, som siktades i Ottenby.Hoppas ni får en fin tur!

   Radera