fredag 13 juli 2018

Nora trästad

En långledig helg, en bokad aktivitet i Hälsingland på lördag och en husbil som stått stilla sedan början av juni (med undantag för midsommarafton) gör att vi sätter oss vid köksbordet med kartan och planerar.
Valet faller på Nora, en stad vi alltid pratat om att besöka, men bara åkt förbi på väg bort eller hem.Nora har gått samman med Hjo och Eksjö för att marknadsföra sig som trästäder. Städerna har fått Europa Nostrapriset för sina välbevarade stadskärnor.
Nora är klassiskt planerad i ett rutnät med många välbevarade trähus från 1700- och 1800-talet.
Nora är Sveriges första järnvägsstad och premiärturen Örebro - Nora gick i mars 1856.
Idag finns ett järnvägsmuseum och på sommaren kan man åka med ånglok eller rälsbuss på museejärnvägen.Naturligtvis måste vi smaka på den berömda Noraglassen, där tre olika smaker serveras dagsfärska. Idag var det hasselnöt, kokos och vanilj. Mums!Sedan fortsatte vi norrut och stannade för natten på Tyllsnäs Udde, en naturskön camping vid Dalälvens strand, söder om Borlänge (och som en bonus, en underbar kväll utan en endaste mygga).


5 kommentarer:

 1. Nora är en fin stad! Min bror bodde där i några år, så jag har varit där några gånger :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Nora var en riktig pärla och kul när den nya bebyggelsen smälter så väl samman med den gamla.

   Radera
 2. Härligt B-M att du kan utnyttja dina långhelger med att resa runt med Lars.
  Extra plus för vädret denna sommar hitintills har inga dagar regnat bort . Här i Lillehammer inte finns heller nån mygg eller annat otyg. Nora ser nostalgiskt ut har aldrig varit där men kan tänka mej att det är lite som Hjo .
  Fortsatt trevlig resa Hälsingland är mej välbekant och väldigt vackert🌞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Hälsingland vackert, men den här gången hann vi inte upp till Delsbo och Järvsö, där jag tycker det är så vackert. Vad vi gjort får du snart reda på.

   Radera