lördag 10 juni 2023

Strövtåg och för oss nya upplevelser i Prag.


Prag är en stad som gjord för att promenera i och många steg blev det (mellan 17 000 och 22 000/dag). Här kommer några av de platser vi hittade och som vi inte besökt tidigare.

David Cernys konst. 

När vi planerade för vår resa fick vi syn på ett foto av en staty,föreställande en man som hänger i en arm ut från ett tak. Det visade sig vara en staty av Sigmund Freud som hänger över Husova, en av de turisttäta gatorna i Gamla Stan. Den heter "Man umgås" och är från 1996.


Den tjeckiske konstnären heter David Cerny och är en kontroversiell skulptör, världskänd för sina provocerande skapelser. Vi fann ytterligare fyra av hans verk under våra promenader även om det finns betydligt fler som det nog behövs lokaltrafik för att komma till.

Saint Wenceslas (1999) är en parodi på den pampiga statyn av Vaclav I till häst på Vaclavplatsen. Cernys staty hänger i en kupol i en galleria, Lucerna Palace, strax intill.


På väggarna till Prags omdiskuterade TV-torn Žižkov kryper tio av hans gigantiska bebisar. Vi besökte inte tornet men i Kampa park (nära Karlsbron på Malá Stranasidan) finns tre bebisar i brons. De har inga ansikten, istället finns det streckkoder eller platser för minneskort. Bebisarna kom hit 2008.



Piss (2004).
Utanför Kafkamuseet står två män i brons, ca 2 meter höga och urinerar i en grund pool, formad som Tjeckien. "Kissandet" som ser slumpmässigt ut ska inte vara det utan männen "skriver" olika citat i vattnet???


Franz Kafka (2014)
Vår sista staty av Cerny blev det gigantiska huvudet föreställande Kafka (11 m högt) utanför köpcentret Quadrio i New Town. Den består av roterande paralleller så den är i ständig rörelse?? Inte förstår vi hur det går till men är det konst så är det...

 


Lennon Wall

En annan plats vi inte besökt tidigare är Lennon Wall. Det är en stenmur strax efter gått över Karlsbron, som efter Lennons död förvandlades till ett minnesmärke med en målning av hans ansikte. Sedan har det varit fritt att skriva och måla på muren. Trots att det inte är så länge sedan den målades över tyckte vi det var mest kladd, men en målning med Ukrainaanknytning såg ganska ny ut. Nu kan vi hur som helst sätta "check" på den.



Illusion Art Museum Prague

(IAM Prague) är Tjeckiens första museum tillägnat illusions- och trickkonst. Det påminner en del om Paradoxmuseum i Stockholm som vi besökte i februari, men det här hade många andra sorters konst. http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2023/02/paradox-museum-stockholm.html 

Det fanns statyer och installationer som sedda ur en annan vinkel visar sig vara en mängd saker som t ex leksaker och instrument. Här kommer ett par exempel:





Sedan fanns det en mängd "målningar" och figurer vi kunde agera i och få de mest fantastiska bilder.




Det här var ett museum vi verkligen gillade och ett bra sätt att tillbringa ett par timmar under en regnskur.

Det Dansande Huset 

En kväll gick vi längs Moldau och beundrade de vackra husen längs vägen. 


Målet var dock det moderna "Dansande Huset" från 1996. Det ersatte byggnader som bombats under andra världskriget. 
Huset utmärker sig bland sådana omgivande byggnader i äldre byggnadsstilar som i övrigt präglar Prag. Byggnadernas elegans gör att Prags invånare kärleksfullt kallar dem Ginger och Fred, eftersom de påminner om dansparet Ginger Rogers och Fred Astair. Idag innehåller huset kontorslokaler men också en restaurang med panoramautsikt högst upp.


Metronomen i Letnaparken 

Metronomen är en 23 meter hög fungerande metronom i Letná-parken, med utsikt över floden Moldau och Prags centrum. Den uppfördes 1991, på den sockel som lämnades tom genom rivningen våren 1963 av ett enormt monument över den förre sovjetiska ledaren Josef Stalin. 


Vi kan se metronomen ända nerifrån staden men vi går upp till Letnaparken, främst lockade av att de finaste vyerna över floden och alla broarna ska vara härifrån och nog fick vi vyer alltid.



Trdelnik

Naturligtvis måste vi äta en trdelnik också. Det är ett gammalt bakverk och den görs på deg som lindas runt en pinne, bakas och toppas med socker och valnötsmix. På 2000-talet blev det populärt bland turister och den här varianten med glassfyllning är speciellt populär just här i Prag. Vi valde båda den sorten som kallades Snickers och mäktigt som det var blev det faktiskt vår lunch en av dagarna. 



 


11 kommentarer:

  1. Ni hittade en hel del konst i Prag, de kissande herrarna ... hrm.. de har i alla fall en ståtlig storlek till skillnad från kissenissen i Bryssel :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den lille kissenissen i Bryssel har vi faktiskt aldrig sett men som vanligt är en hel del konst mer konstigt än vackert… ändå lite kul att leta upp konstverken på våra promenader.

      Radera
  2. Vilken härlig konst ni har tittat på och fått uppleva, vi är i Kristinehamn och har tittat på Picasso men inget annat, vi har jättevarmt här, går knappt vara i solen och varmare skall det bli, puh!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att vi bara har åkt förbi Picassoskulpturen i Kristinehamn, skärpning på oss! Vi är också hemma igen och i morgon blir det vår tur att utnyttja ställplatsen hos Din Husbil (där vi också köpte vår Laika) för tidigt på måndag morgon ska vi besikta i Jönköping innan vi fortsätter västerut för golf i värmen.

      Radera
  3. Matts Torebring10 juni 2023 kl. 19:10

    Jag tar en likadan glass, sätter mig ned och beundrar konstens människor.
    Allt gott på resan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den glassen hade du säkert gillat och mätta blev vi så nog var det skönt att bara sitta en stund och beskåda gatulivet. Nu har vi varit hemma ett dygn och nu börjar det rycka i husbilstarmen....

      Radera
  4. Ligger lite efter med läsningen eftersom jag i lördags reste till Thassos, en liten grekisk ö. Men nu på stranden i skuggan och med vågskvalp och enda ljud är jag med er i Prag.
    Prag är ju en stad en gärna återkommer till och idag var det Illusion Art Museum som var nytt för mig. Här har jag ännu inte varit. Så spännande, Dansande huset och Metronomen var det fint att återkomma till och att även träffa på Kafka i Prag hör liksom till.
    Nu dags för dagens inlägg från er.

    SvaraRadera
  5. Illusion Art Museum var riktigt skoj! Vi gillar det här hur ögat kan bli lurat. Det var härligt att komma tillbaka till Prag efter många år. Hoppas ni får det riktigt skönt på Thassos!

    SvaraRadera
  6. Ginger och Fred var gulliga namn på byggnaderna. Jag missade dom och allt annat i det här inlägget under mitt korta besök i Prag. Så kul att få se det via er blogg.
    En trdelnik fyller verkligen magen. Jag minns att jag valde en med vaniljsås inuti.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl tur att man spar en del upplevelser till nästa besök så man inte blir alldeles klar med ett resmål.
      Trdelnik var faktiskt en ny bekantskap för oss och jisses vad mätta vi blev!

      Radera