tisdag 6 juni 2023

Försommardagar i Prag - Gamla Stan, Staré Mesto


Efter en lugn fm på Arlanda, nästan precis ett år efter vår kaotiska flygresa till Island med flera 100 meters långa köer, flög vi på måndagen till Prag. Vi lämnade ett sommarvarmt och soligt Stockholm och landade i ett regnigt och grått Prag ett par timmar senare. För resan in till centrum valde vi lokalbuss 119 till dess ändhållplats och sedan några tunnelbanestationer. Detta blev ett bra alternativ för oss, för dels kom vi fram bara några hundra meter från vårt hotell, Charles Bridge Palace (ca 150 m från Karlsbron)...


...och som grädde på moset visade det sig att all lokaltrafik i Prag är kostnadsfri för seniorer fyllda 65 år. (Med flygbussen hade vi hamnat vid järnvägsstationen ett par km härifrån). Vi fick ett stort rum med gammaldags, men bekväm möblering. Vi har också kylskåp, vattenkokare och ett stort badrum.


Vi hade som vanligt planerat för dagar med långa fotopromenader och luncher på uteserveringar men regnet hänger i luften så vi omplanerar och vår första dag börjar vi i Gamla Stan, som dels ligger på kort gångavstånd från hotellet och dels har en del aktiviteter som sker under tak.

Vi går fram till torget, Starometské námestí. Det känns verkligen som staden hjärta. Här byggdes det Gamla Stadshuset när Prag fick stadsrättigheter  och borgarna fick tillstånd att utse ett råd för staden, 1338.

Det 69,5 m höga klocktornet byggdes 1364 och efter ett par hundra år var det astronomiska urets mekaniska funktioner helt färdigställda. Så varje timme under dagen ringer klockor, gal tuppar och 1400-talsstatyer dansar, alltmedan turisterna nedanför spanar uppåt. Idag missade vi detta spektakel men vi har ju chans ytterligare ett par dagar (och annars har vi ju sett det förut).



Eftersom det just börjar regna bestämmer vi oss för att gå upp till utsiktsläktaren under klocktornets tak.


Vi går upp längs en bekväm ramp som slingrar sig uppåt och endast sista biten är en vindlande trappa. Det finns också möjlighet att åka hiss upp om man har bekymmer att gå.



Här uppe har vi en otrolig utsikt över Prag åt alla väderstreck, riktigt läckert.

 






I vår biljett ingår också en rundvandring i stadshuset. Vi går igenom salarna...



...och hamnar sedan i det Gotiska kapellet. 


Här kan man också gå upp för en trappa och titta in bakom luckorna och figurerna i det astronomiska uret.


Ute på torget står Jan Hus-monumentet. Han brändes på bål för att han ville förändra kyrkan. Inskriptionen på monumentet från 1915 nedanför statyn av Hus betyder " Sanningen skall segra".


Vid torget ligger också Týnkyrkan, som från början var en enkel kyrka för invånarna i handelsstaden (týn) på 1300-talet. Tittar man noga ser man att tornen är asymmetriska. Det kraftigare tornet symboliserar Adam och det mindre Eva.


Kyrkan är riktigt vacker inuti med en mängd olika altare. Den är också känd för att den danske astronomen Tycho Brahe är begravd här. Vi besökte hans observatorium på Ven förra sommaren. Tycho Brahe och Ven  Egentligen var det fotoförbud i kyrkan men vi frågade en vakt som stod vid hans grav framme vid koret om vi fick ta ett foto på graven och det var inget problem om vi inte använde blixt.



I Gamla Stan och runt torget ligger många otroligt vackra hus. I det här svartvita huset bodde Franz Kafka som barn.


Ett annat hus som vi fastnade för har jugendmålningar föreställande Sankt Václav (Böhmens skyddshelgon) och de tre vise männen. Så vackert det är.


När vi sett oss mätta på de vackra omgivningarna var det dags för lunch och var ska den intas om inte på en äkta ölhall... 

12 kommentarer:

  1. Så vackert det är i Prag och så mycket att titta på, får trösta mig med att vi har bättre väder i alla fall.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi klagar inte på vädret heller men får planera våra promenader så vi inte är för långt från hotellet när de utlovar regn. Visst finns det obegränsat med sevärdheter i den här staden…

      Radera
  2. Men vilken otur med vädret. Men ni verkar ha det väldigt trevligt ändå. Har själv besökt Prag så jag känner igen en hel del av motiven. Men jag njuter av era bilder, i synnerhet de med den mäktiga utsikten.
    Ha nu en fortsatt fin vistelse!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi klagar faktiskt inte på vädret och har bortsett från första dagen hittills hållit oss torra. Det kunde varit värre även om vi får planera in någon regnskur varje dag. Vi njuter av den härliga staden och alla sevärdheter!

      Radera
  3. Byggnadernas konstruktioner, den estetiska utformningen och den tekniska kunskapen är minst sagt fasinerande. En av våra första Europaresor var det +38 grader när vi passerade genom Prag. Nästan lika obehagligt som regn.
    Ha en trevlig resa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vet nog ingen stad som har så otroligt många vackra hus. Det är inte lätt att både gå och se dig omkring samtidigt! Vi klagar inte på vädret eftersom vi inte fått alls så mycket regn som utlovat. 38 grader är vi glada att vi inte hade idag när vi stretade upp till Pragborgen…

      Radera
  4. Prag är en stad jag verkligen vill återkomma till, både för arkitekturen och för att få njuta av en trdelnik igen.
    Jag tycker att det kan vara trevligt med mulna dagar i en stad som man promenerar så mycket i, hellre det än rejäl hetta som får krafterna att sina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kände också att er var dags att återse Prag efter många år och första gången tillsammans. Vi har haft tur för vädret har långsamt blivit bättre och nu är det varmt, mulet och någon enstaka daglig regnskur.
      Idag ska vi festa på trdelnik!

      Radera
  5. Prag är en stad vi också är väldigt förtjusta i. Och just så många fascinerande byggnader som finns i Prag gör att en kan behöva gott om tid på sig. Ja, allt annat också. Vi har varit här några gånger och återkommer gärna. Nu väldigt roligt att traska runt här med er.
    Vi brukar också bo vid Karlsbron och floden, tror vi också bott på detta hotelle ten gång och en annan gång på andra sidan bron. Hur som var det bra läge- Nog så viktigt .
    Tack för denna rundtur. Mycket jag kände igen men väldigt trevligt det också. Önskar er fortsatt fina dagar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tyckte också att det var dags för återbesök i den vackra staden, eftersom vi aldrig varit här tillsammans. Vi har faktiskt även fått se några för oss nya sevärdheter, mer om det senare.

      Radera
  6. Vilken härlig bildkavalkad! Känner igen många platser sen våra promenader där. Däremot var vi aldrig uppe i tornet! Ha det fortsatt bra. Elisabeth o Lennart

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lätt många bilder i den fina och fotogeniska staden. För oss var det också premiärtur upp i tornet och utsikten var verkligen fin. Sedan är Prag verkligen en stad det passar att promenera i!

      Radera