torsdag 8 juni 2023

Karlsbron och upp till Pragborgen


Idag tänkte vi skriva om tre sevärdheter i världsklass; Karlsbron, Pragborgen och S:t Vituskatedralen. När vi vaknar upp till uppehållsväder travar vi efter en god frukost iväg mot Karlsbron, ca 200 meter från hotellet, så nog kan vi säga att vårt hotell har ett centralt och bra läge. Vi passerar först Gamla Stans brotorn, där vi nästa morgon går upp till bröstvärnet och får en härlig utsikt över Karlsbron och omgivningarna. Är det något vi tycker om så är det utsikter och vyer så många torn och höjder blir det på våra resor.





Den häftiga Karlsbron har sett över 600 års processioner, strider, avrättningar och på senare tid sägs även filminspelningar ha ägt rum här. Bron uppfördes mellan 1357-1402. Nu är den känd för sitt galleri med 30 statyer längs sidorna (Numera är statyerna kopior då originalen finns på olika museer).




Det är inte lätt att riktigt kunna njuta av den vackra bron då den är full med turister, målare, försäljare och musiker. 




Halvvägs över bron står ett mässingskors där Johannes av Nepomuks kropp slängdes i Moldau. (Hans namn återkom när vi kom upp till katedralen). Det ska visst betyda tur att röra vid det så självklart måste vi testa.


På vägen upp mot Pragborgen passerar vi S:t Nikolauskyrkan, som sägs vara en av Europas vackraste barockkyrkor och det får vi hålla med om. Den byggdes i början av 1700-talet. Under andra världskriget användes kyrkan av den tjeckiska armén och samtidigt restaurerades målningarna av konstnärer som på så sätt slapp sändas till fronten. Nu kunde vi njuta av den här otroligt vackra kyrkan med alla sina fina skulpturer och målningar.





Vi fortsätter upp mot Pragborgen, som tillsammans med S:t Vituskatedralen reser sig högt över staden på den långa kullen som heter Hradcany.


Här uppe får man köpa en kombinationsbiljett även om man som vi inte tänkt besöka slottet, där vi varit tidigare. Idag bor Tjeckiens nye president, sedan valet i våras, Petr Pavel i slottet.


S:t Vituskatedralen är verkligen imponerande och dagens kyrka är den tredje på platsen. 


Den första började byggas på 900-talet och inte förrän 1939 stod den nuvarande kyrkan helt klar. Den är hela 124 x 60 meter och det högsta tornet är 96, meter. Den har många fina utsmyckningar och vackra fönster, så det blir många foton tagna även här...




Ferdinand I och hans familj ligger i en marmorsarkofag.


Johannes av Nepomuks (han som blev kastad i floden från Karlsbron) grav är en 1680 kilo tung silverkista, ända in i döden skulle det vara lyx.


Vi som tycker om kyrkobyggnader tittade även in i S:T Georges basilika, vilket är ytterligare en kyrka i Pragborgen.



Sedan gick vi tillbaka ner till floden via den Gyllene Gränden. Här fanns från början bostäder för medlemmar i slottsvakten och senare för hantverkare, som stod utanför Prags gillen, bl a guldsmeder och alkemister, efter vilka gränden fått sitt namn. På 1900-talet drogs konstnärer och författare hit och det sägs att Franz Kafka bodde här i hus nr 22.



Innan vi börjar gå neråt får vi en sista chans att beundra utsikten från Pragborgen.


När vi åter når Karlsbron börjar vinden öka och molnen tätna så vi går med raska kliv tillbaka över bron till en uteservering under tak för en pizza och en öl. Här är vi definitivt inte ensamma, då supportrar till West Hams och Fiorentinas fotbollslag kommit från England respektive Italien för att heja fram sina lag i dagens final av Europa Conference League i fotboll. Senare på kvällen träffade vi på dem igen på Gamla Stadens torg och Jisses vilket liv det var.


Dagen innan hade vi gått förbi en monter nere vid floden dit det var en lång kö av människor som ville bli fotograferade tillsammans med trofén som vi nu vet att West Ham fick höja efter onsdagens match.


Nu har vi sammanfattat de största sevärdheterna i Prag så nu får vi fortsätta berätta om för oss nya och kanske lite annorlunda saker som vi upplevt under våra dagar här.

 

6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Byggnaderna är så fina och i de flesta fall mycket välskötta. Nu finns det massor med husfoton på våra minneskort.

      Radera
  2. Vilket läge ert hotell har! Det tycker jag är väldigt viktigt i en stad med så mycket sevärdheter.
    Jag anlände till Prag en tidig morgon och hade därmed turen att kunna njuta av en i princip folktom bro. På vägen tillbaka däremot vimlade det av turister.
    Det här inlägget var en fröjd för ögat. En hel del jag upplevt men även för mig osedda vyer och interiörer i kyrkor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre läge på vårt hotell kunde vi inte få, enligt Google Maps var det 160 meter till Karlsbron. Vi gick till tornet vid Karlsbron när det öppnade kl 09 men redan då var det mycket folk på bron. Skoj du tycker om inlägget. Det blir gärna många foton men allt är ju så fint. Ha det nu gott på din resa!

      Radera
  3. Jag försöker se framför mig, samt tänka tillbaka på alla de människor som skapat allt detta, under säkert slavliknande förhållanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De tankarna om hur många som fick slita ont ibland med livet som insats tar Lars alltid upp när vi besöker gamla kyrkor, borgar eller vad det må vara och nog var det så.

      Radera