torsdag 22 juni 2023

Nohlmarkens naturreservat och midsommarvecka på hemmaplan.


Midsommarvecka och årets längsta dag tillbringar vi på hemmaplan. Laikan har vi kört till verkstad i Stenstorp för hon ska uppgraderas med nytt lithiumbatteri i bodelen. Det hoppas vi ska bli riktigt bra så vi kan bli i princip oberoende av el.

Istället har det blivit en del utflykter i vårt närområde. Strax söder om Skultorp, ett par mil härifrån ligger Nohlmarkens naturreservat, en av de platser vi aldrig besökt tidigare, ligger det för nära? Nohlmarken var på 80-talet nästan helt igenvuxet, men stora restaureringsinsatser och årlig slåtter utförd av Naturskyddsföreningen har gjort att detta har blivit Skövdes artrikaste växtlokal och man har kunnat notera mer än 370 olika arter.


Naturligtvis ska man besöka Nohlmarken på sommaren då orkidéerna blommar som mest och gynnsamma somrar blommar de i tusental. Det är ett litet men mycket fint reservat med utlagda spänger som man följer och även denna torra sommar är det blött här vid sidan om. 


Marken är nästan täckt av gräsull som vippar i vinden och överallt blommar mängder med orkidéer. 


Även om vi inte kan skilja på alla sorters "nycklar" och "sporrar" så går det alldeles perfekt att njuta av dem ändå.






Dagen innan vår utflykt dit hade Västkuststiftelsen en guidad naturvandring här, men tyvärr kunde vi inte vara med på den. Förhoppningsvis blir det ett nytt tillfälle nästa år.

Några lite annorlunda orkidéer som är lättare att skilja ut är nattviol:



kärrknipprot:




flugblomster:


Sedan såg vi en hel del andra blommor, bl a den lite annorlunda Natt och Dag.



Några få smörbollar blommade fortfarande i skuggan och vi har redan planerat in ett besök nästa år när alla smörbollar blommar. De är så fina tycker vi. Samtidigt blommar då majviva, som också var i princip överblommade nu.


Valerina eller läkevänderot växer också här.


Igår steg vi upp tidigt för att åka ut till Mularp och förse oss med en hink nyplockade jordgubbar, innan det utlovade regnet skulle komma. De var så stora och fina så det tog inte många minuter att fylla en 10 l  hink och gissa om vi åt jordgubbar...



Idag har vi tjuvstartat midsommarfirandet med att bjuda några fd grannar på sillunch. Det är verkligen en av våra favoritmåltider, sommartid, och ett enkelt sätt att umgås.



Till kaffet serverades det naturligtvis jordgubbstårta, vad annat när vi plockade så mycket jordgubbar igår. 


I morgon åker vi mot Blomberg vid Vänern för traditionellt midsommarfirande med B-M:s fd Varnhemsgrannar. Förra året fick vi ställa in vår träff eftersom vi just kommit hem från Island och B-M dragit på sig en riktig förkylning på flyget hem, men i år hoppas vi på en solig och trevlig midsommarafton.... Nu önskar vi er alla en riktigt fin helg! 


 


13 kommentarer:

  1. Åh, ...alla dessa fina blommor man ser och som ni så ofta fotar så vackert. Själv törs jag oftast inte lägga ut dem i bild, då jag så gott som aldrig vet vad de heter. Motsatsen till mig är en god vän och tidigare arbetskamrat under många år, som går in till sin dator, om han hittar ett ogräs han inte kan namnet på.
    Däremot älskar jag att äta god mat på fint porslin som på bilden. Kan jag inte namnet på det eller inte känner igen det uppstår alltid problemet att äta klart och sedan titta i botten på tallriken.
    Jag har inga höga tankar om ICA och borde ha sett upp i ICA butiken här, när vi fick med oss ett paket jordgubbar hem från Holland. Det passar inte in i en butik på norra Öland denna tiden.
    En Glad Midsommar till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är inte heller speciellt duktiga på varken blommor eller fåglar, men nu vid Nohlmarken hade vi tur för det var en liten grupp som åkt dit och var riktigt duktiga på olika arter och dessutom trevliga, så de delade gärna med sig av sina kunskaper, Det var första gången vi såg flera av de här orkidéerna. Däremot lärjag mig nog aldrig vilka "nycklar" som är vilka men det går så bra att njuta av dem utan namn.
      Den här årstiden är det ett helgerån att importera jordgubbar, när odlingarna svämmar över av solmogna bär. Våra var riktigt goda och dessutom extremt lättplockade.

      Radera
  2. Jasså Natt och dag är en orkidé! Hade jag ingen aning om. Såg den för första gången på en promenad runt sjön i Floda. Vad kul för er att det blir midsommarfirande i år. Hoppas vädret blir varmt och skönt också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, nej! Natt och dag är ingen orkidé. Jag har ändrat lite i texten så det inte ska kunna missförstås. Tack för att du påpekade så jag kunde ändra, men visst är den fin och lite annorlunda. Vi hade tur att det var en grupp från Kinnekulle som var där så jag kunde fråga vilka orkidéer det var och inte bara gissa. De berättade också om läkevänderoten. Det ser ut som om vi ska få riktigt hyfsat midsommarväder, härligt!

      Radera
  3. Vilket alldeles ljuvligt inlägg! Häftigt med gräsullen, som att vandra i snö. Har njutit av alla blomsterbilder och blev extra förtjust i bilden med den gråblå bakgrunden, vacker som en tavla.
    Och vilka fina jordgubbar. Lunchen ser delikat ut liksom tårtan.
    Önskar er en riktigt fin midsommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du gillar inlägget! Du hade säkert njutit lika mycket av alla vackra blommor som vi gjorde och så härligt det är att försöka föreviga dem även om det inte är lätt.
      Färska jordgubbar är härligt att kunna frossa i den korta tid de finns tillgängliga. En fin midsommarhelg önskar vi dig också!

      Radera
  4. Så roligt att följa med hit på ett besök. Så mycket fint vad gäller natur och annat ni har i närheten.
    Njuter till fullo av de vackra bilderna och blomstren ni visar. Inser att jag har en hel del att ta mig an. i era trakter Är ju lite av mina och pappa och farföräldrars hemtrakter.
    Jag är ganska okunnig vad gäller växter så jag lär mig också en hel del hos er. Natt och dag, visste jag var en orkidé och känner igen den. När vi seglat i Stockholms skärgård har vi stött på dessa och även nattviol. Så vacker. Ute på Ängsö, en vit utanför Vaxholm finns gott om orkidéer och dit brukar vi ta en tyr varje år. (Nu med Waxholmsbåt)
    Önskar er en riktigt fin midsommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här i omgivningarna finns det verkligen många utflyktsmål både vad gäller natur, historia och kultur så det är bara att förse sig. Vi är också noviser på växter men skoj om man träffar på någon kunnig inom området. Jag har googlat på det här med Natt och Dag och insett att både den lila-gula blomman som inte är en orkidé och en vit orkidé har detta namn?? om jag fattat rätt. Det här blir något att undersöka närmare…
      Jag har hört om Ängsö och ”Fotokurser Stockholm” som vi gick fotovandring i mörkerfoto med har utflykter dit just i orkidétider.
      En fortsatt fin helg önskar vi er!

      Radera
  5. Vad trevligt att komma iväg och plocka jordgubbar till tårtan. Ha en fortsatt bra midsommar med nära och kära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är solmogna jordgubbar något av det godaste som finns och nu kan man verkligen frossa i dem några veckor!

      Radera
  6. Vi håller med om att nu ska man verkligen frossa i svenska solmogna jordgubbar några veckor!
    Det nästan känns hur nyttigt det är!

    SvaraRadera
  7. Ni är verkligen duktiga på att fota blommor. Flugblomster var fin och ny för mig. Nattviol, fanns i skogen på landet och doftade gott, mina föräldrar sa att den får man inte plocka, ajabaja. Härligt med jordgubbsplock, man kan lätt äta "en hink i magen" också. Ni får ha fortsatt fina varma dagar. Vi rullar vidare och ska försöka hinna blogga hahaha. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var faktiskt våra första flugblomster, nattviol och kärrknipprot och tack vare ett äldre gäng med floror i hand och stora kunskaper lärde vi oss dessa.
      Stannar ni uppe i norr eller rullar ni hemåt? Idag åker vi ner till Jönköping och campingen där för att vara hus och hem till Sandra och grabbarna under tennisturnering.
      Ha det så gott!
      Kramkram

      Radera