måndag 12 juni 2023

Vaclavplatsen, Judiska kvarteret och Prags rustika restauranger.


I detta sista inlägg från våra dagar i Prag tar vi först en promenad till Vaclavplatsen. Det är ett långsmalt torg som nästan liknar en boulevard i stadsdelen Nové Mésto. Längst upp ligger det gigantiska Nationalmuseet, som vi denna varma dag endast beundrade från utsidan.



Vaclavplatsen har fått sitt namn efter Wenzel av Böhmen, som finns på den enorma ryttarstatyn som står nedanför museet. Den restes 1912 och vid foten finns statyer av andra tjeckiska skyddshelgon.



Vaclavplatsen är känd som demonstrationsplats och det var här som studenten Jan Palach tände eid på sig, 1969, och senare dog i protest mot den sovjetiska invasionen. Här finns en minnessten där blommor läggs ner.


I november 1989 ledde en demonstration mot polisbrutaliteten till sammetsrevolutionen och till kommunismens fall.

Ett annat ställe jag bara har passerat vid tidigare Pragresor men alltid velat titta lite närmare på är den judiska kyrkogården. Vi köper en biljett som ger oss inträde till platsen och går in genom Pinkasova synagoga. Den är ett minnesmärke över de judar som föll offer för nazisterna. Namn på 80 000 judiska offer har skrivits för hand på väggarna i synagogan.



Här fick Lars ta på sig en kippa, som alla män i synagogan.


I mer än 300 år var detta den enda platsen i Prag där judar kunde begrava sina döda.
Den grundades i mitten av 1400-talet i Josefov, Prags judiska kvarter, och under alla dessa år begravdes omkring 100 000 personer där. På ett relativt litet område verkar detta omöjligt, men det finns en förklaring till detta. När hela kyrkogården var upptagen täcktes gravarna och begravdes på en annan nivå ovanpå dem. Detta gjordes sammanlagt 12 gånger, vilket innebär att det på vissa ställen finns 12 nivåer av gravar och därför ligger den högt över gatunivån. Vi går länge bland alla gravstenar.





Bredvid synagogan och på kyrkogården finns en byggnad som en gång var kyrkogårdens bårhus. Den användes som cemoniell sal för judiska begravningsritualer och i dag är den också en del av det judiska museet.Här finns en utställning om Prags begravningssällskap, som grundades 1564, och vars huvudkontor låg i samma byggnad.


Under våra dagar i Prag besökte vi flera genuina tjeckiska restauranger och ölhallar. Vi hade hört talas om "Gyllene Tigern" som ölälskare pratat sig lyriska över. Här hamnade vi vår första kväll för en öl och en bit mat vid ett bord tillsammans med tre amerikanare.



Naturligtvis besökte vi Lokál som trots sitt oansenliga yttre var välbesökt även vid lunchtid en vanlig vardag. Visst måste man gå in när skylten på dörren enligt Google Translate påbjuder: "Kom in! Vi har nybryggt och välbehandlat öl". Här fick vi också en tallrik mustig gulaschsoppa. 




Annars är väl inte den tjeckiska maten, med sina gigantiska köttportioner, någon större favorit för oss som gärna äter mycket grönsaker, men är man i ett land så visst ska man äta deras mat även om vi ratade komage och andra "delikatesser".



Nu är vi åter hemma efter några fina dagar i den vackra staden och nu ser vi fram emot en härlig husbilssommar.




10 kommentarer:

  1. Nu fick vi lära oss nya saker om Prag eftersom ni verkligen är informativa . Att judiska kyrkogården hade flera nivåer i sina gravplatser var helt nytt. Ni hann som vanligt med mycket på era tre dagar . Karlsbron är underbar och även om där är många turister är känslan där av svunnen tid som möter det moderna magiskt .
    Vi får önska er en fin husbilssommar , kanske hinner vi att ses , planerat eller oplanerat.
    Kram från Hjulhuset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk att man aldrig är för gammal för att lära något nytt och skönt är väl det! Prag är verkligen fint med sin blandning av gammalt och nytt. Vi får försöka få till ett möte i sommar, Attan att pensionärer ska vara ett då upptaget släkte. Mötte förresten Ewa Essen och Magnus när jag låg på knä bland orkidéerna på Österplana hed!

      Radera
  2. Jagtycker verkligen ni gjort väldigt fina, givande och personliga resereportage från Prag. Prag tycker vi också har mycket (liksom även Krakow och flera andra städer med sin liknande historia) men just maten tycker vi också är väl rustik. Men olika länder har ju sin matkultur och det är ju också en del av att resa.
    Välkomna hem och jag följer gärna med er i husbilen.
    Hälsningar från Thassos och njutbara dagar här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina ord om våra ganska opretentiösa blogginlägg. Visst är det en fascinerande och tragisk historia de här städerna har. Du är så välkommen att följa med oss på husbilsresor. Vi har inga direkta planer just nu men något blir det alltid eller som min yngsta dotter sa när vi knappt hunnit hem från Prag innan vi gav oss iväg för att träffa goda vänner på en golfbana utanför Falkenberg: Kööör bara, så länge ni orkar och kan…
      Allt gott! Thassos ser fantastiskt och småskaligt ut!

      Radera
  3. Matts Torebring12 juni 2023 kl. 17:44

    Efter en dyster historisk inledning i ert sista inlägg, fick er resa ett gott slut och fantastiska minnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hjälper inte att blunda för den tragiska historien runt bl a andra världskriget och tyvärr verkar inte statsmän ha lärt sig något av historien när vi ser vad som händer idag. Vi är hur som helst otroligt nöjda med vår lilla Pragresa, så vacker stad!

      Radera
  4. Härligt repotage, förstår inte att ni hinner med så mycket, sover ni aldrig? haha, bra bild på er framför fontänen, är det självutlösaren ni använt eller vågar ni sätta kameran i händerna på en okänd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi, hi, vi sover faktiskt både bra och länge men dagarna är oftast ganska aktiva…
      Vi köpte faktiskt en selfiepinne för ett par år sedan och den funkar riktigt bra. Det är ju lite kul att vara med båda två ibland.

      Radera
  5. Välkomna hem igen! Jag har inte hunnit vara inne och läsa era inlägg på några dagar men nu har jag suttit en lång stund och läst ikapp. Och vilka fina reseskildringar ni gjort. Det är ju som att vara där. Så mycket ni hann uppleva varvat med god öl och mat. Om jag inte minns fel så har även jag besökt Lokál för lunch. De dansande husen var verkligen något speciellt. Fascinerande med kyrkogården och alla gravstenarna. Illusion Art Museum skulle jag gärna besöka.
    Tack för mycket givande reseskildringar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina ord om våra inlägg och skoj att du tycker om att läsa. Vi tyckte också att judiska kyrkogården var fascinerande och den här gången hade vi lite extra tid för att bara strosa omkring, så härligt!

      Radera