torsdag 16 februari 2023

Paradox Museum, Stockholm



 Efter att ha strosat runt i Hagaparken tillsammans med Yvonne och Jakob på vår Stockholmstur på Alla Hjärtans Dag tog vi bussen tillbaka in till Hötorget där vi planerat in ett besök på ett av stadens nyaste museer. Enligt den trevliga tjejen i kassan öppnade de i april 2022 och nu har Stockholm fått världens största utställning av paradoxer. Vad är då en paradox?

En paradox, eller en antinomi, är något som motsäger sig självt, eller går tvärtemot vad man förväntat sig och det kommer snart att visa sig att lurade är just vad vi blir...


Museet ligger på tunnelbaneplan vid T-bana, Hötorgets södra uppgång och har adress Sergelgatan 20.

Här kan man boka biljett till en specifik tid på nätet, men vi såg att det fanns gott om biljetter så vi löste entré på plats. 

Biljettpriser: 

Standardbiljett (13 - 64): 210 SEK
Barn (5 - 12): 175 SEK
Spädbarn (0- 4): fri entré
Student/Ungdom: 175 SEK
Pensionärer (65+): 175 SEK
Familj: 640 SEK
(2 vuxna - 2 barn)
(1 vuxen - 3 barn)

Enligt hemsidan finns det mer än 70 paradoxbaserade, otroliga utställningsföremål, som erbjuder fler upplevelser som ställer till det för din hjärna och lurar dina ögon, än på någon annan destination i världen.

Du kommer att få lära dig allt om den spännande vetenskapen bakom alla dessa paradoxer, ha superkul, och ta så otroliga bilder att dina vänner inte kommer tro att det är på riktigt.

Efter att ha sett en kort instruktionsfilm är vi klara att ta oss an alla upplevelser. 


Det finns
två olika sorters föremål.
Optiska: kluriga och förbryllande bilder eller föremål som luras med dig, och förvirrar vad dina ögon ser och/eller vad din hjärna uppfattar.
 


Många Lars blev det i kalejdoskopet.


Interaktiva:
häpnadsväckande installationer eller hela rum som utmanar alla dina sinnen genom att det du ser eller upplever inte alltid är helt sant så följ med oss in...

Lars huvud på ett fat är väl inget vi önskar...

Men lilla Yvonne då....

Upp-och-ner-vända världen.
 

Undra om Jakob vinner??

Det är nästan omöjligt att hålla balansen genom det roterande röret, samtidigt som vi faktiskt står och går på en helt stabil, platt yta.

 



Titta, jag flyger!

Museet är enkelriktat så det är bara att följa gångarna. Det finns personal som går runt där inne och hjälper de som vill till ännu häftigare upplevelser. Vi gick en stund med en härlig kvinna som gav oss förslag på hur vi kunde ta riktigt kul filmer (som jag tyvärr inte kan lägga ut på bloggen) eller få till de lite extra fotografierna. Annars fanns det tydliga förklarande skyltar vid varje station. 


Hjälp, jag tappar taget...

Oj, vad det går. Rakt ner i underjorden.

Det här var verkligen en kul upplevelse som vi tycker passar lika bra för barn i skolåldern som för oss pensionärer med upptäckarglädjen och barnasinnet kvar. Ett besök kan vi verkligen rekommendera!

När vi kände oss klara började det suga i magen och vilken tur att vi då var vid Hötorget.


Här ligger ju Hötorgshallen med bl a Kajsas Fisk, så vi åkte ner och beställde lite olika mat. Lars frångår inte sin princip att beställa strömming om det finns på menyn...


...medan Yvonne och jag festade på Fish and Chips och Jakob tog en Skagen. Alla var nöjda med sina val (även om jag kanske tycker deras fisksoppa är ett strå vassare).




Efter en stund med mat och prat var det dags att skiljas för den här gången och vi fick dra oss mot Centralen och tåget tillbaka hem till Falköping. 20:20 var vi hemma igen och tänk så mycket skoj man kan hinna på en dag.

 

17 kommentarer:

  1. Men det här var ju hur roligt som helst! Jag förstår inte alls hur det går till att fotografera så att det blir som det blir ... det känns verkligen som ett ställe jag vill besöka. Ska nog försöka lura med mig ett par väninnor. Och det var ju inte bra att läsa ditt inlägg innan jag hunnit gör mig lunch ... för oj så hungrig jag blev när jag såg maten.
    Ha en fortsatt bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var verkligen en kul upplevelse och bra att få lite hjälp att få till riktigt kul videos och annorlunda bilder. Ett besök kan rekommenderas även om jag knappt klarade av att titta på en del synvillor!
      Fisk i alla dess former är vår favoritmat och visst var det gott!

      Radera
  2. Vilket roligt museum ni hittade. Kan förstå att det passade både barn och vuxna, ser ju så roligt ut när ni står upp och ned. Tack för fina bilder och tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här var verkligen ett kul ställe dit jag kan tänka mig komma tillbaka kanske tillsammans med barnbarn i åtminstone skolåldern.
      Det är inte klokt vad lurad man blir av det man ser.

      Radera
  3. Visst hade vi 4 pensionärer roligt hahaha Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fyra pensionärer hade minst lika skoj som de yngre generationerna som var där, om inte roligare???
      Hi,hi!

      Radera
  4. Wow vilket kul museum! En härlig dag förstår jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade bara hört talas om det här och det var verkligen riktigt skoj! Tänk vad lite synvillor kan lura hjärnan att se något helt annat än verkligheten….
      Vi hade en sån där härlig dag som man tänker på med ett leende länge efteråt!

      Radera
  5. Oj oj vad mycket kul ni hann med på en enda dag. Bra med tåg när man ska till storstan .
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. tåget är verkligen oslagbart bara det går som det ska (och vi brukar ha tur med det). Visst hinner man mycket på en dag om man börjar den i rätt ända....
      Ha det så fint!

      Radera
  6. Ni fick då verkligen till en heldag i huvudstaden. Så mycket ni hann med. Paradoxmuseet har jag läst om men inte varit där. NU blev jag än mer lockad. och detta med synvillor är ju så speciellt. Men planer finns att vi ska ta oss dit med barnbarnen på deras sportlov. Verkar hur kul som helst.
    Kajsas fisk är en favorit och jag väljer alltid deras fisksoppa. Ett i mitt tycke vinnande koncept.
    Kanske är ni snart tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hinner man mycket på en dag om man utnyttjar den väl.
      Paradoxmuseet med dina barnbarn rekommenderas. Det kommer säkert att bli populärt.
      Jag har också en förkärlek för Kajsas fisksoppa men den här gången blev det Fish and Chips, helt ok, men fisksoppan är definitivt bättre.
      Det blir säkert fler Stockholmsbesök framöver, men inget som är planerat för tillfället.

      Radera
  7. Vi förstår att det blir få Stockholmsbesök för er. det ligger ju inte helt nästgårds. Vi har bara drygt två timmar med tåg och för oss pensionärer är det ingen stor kostnad heller om vi väljer rätt tåg.
    Vi passar på att göra roliga saker så länge vi kan för ingen vet hur fort allt kan ändra sig och rätt som det är kanske vi inte kan göra det vi vill.

    SvaraRadera
  8. Vilket roligt museum, och tänk vilket jobb att komma på alla dessa paradoxer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen en kul upplevelse att gå runt på museet och inte likt något vi tidigare varit på. Vem som hittat på det har jag ingen aning om men häftigt är det!

      Radera
  9. Ser fantastiskt roligt ut. Vill åka dit med barnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här museet kan vi utan tvekan rekommendera till de flesta. Själva funderar vi på att ta med barnbarn i unga tonåren och skolåldern dit!

      Radera