måndag 6 februari 2023

12 år sedan vår första lunch, väl värt att fira!


Hur fort går inte åren när man tittar tillbaka! Den 5 februari har blivit lite av vår dag och vi tycker det är skoj att fira lite grann den här dagen. Igår var det hela 12 år sedan vi sågs för en första lunch efter att ha haft lite kontakt via nätet. Att den lunchen blev början på ett nytt liv stod väl klart för en vecka senare bodde vi i princip ihop, även om min lägenhet fanns kvar ytterligare några månader. För två år sedan firade vi 10-årsjubileum med att gå till Stadshuset och viga oss.


Igår hade ytterligare ett år gått och vi styrde bilen västerut i ett riktigt vinterväglag.


Vi hade bokat ett paket på Marstrands Havshotell, som ligger på Koön, precis vid färjan ut till Marstrand. Vårt paket hette Spa vid Havet, och innehöll spabesök, trerätters middag, övernattning och frukost. Mysigt nog visade sig en blek vintersol precis när vi kom fram.


Utsikt från hotellet

På spaavdelningen finns olika pooler och bastu, tre varma badtunnor utomhus och en bastuflotte där man kan ta ett friskt dopp direkt från badstegen (vi avstod). Efter att ha checkat in i ett rymligt fräscht rum, kallat Sjöbris, hade vi tid för spa. 



Mycket av tiden tillbringade vi i en av de varma badtunnorna med utsikt över Marstrand och Carlstens fästning. Där fick vi sällskap av ett trevligt par från Kristinehamn så tiden sprang iväg.


Naturligtvis öppnades en flaska bubbel innan middagen, som vi åt på Ottos Vardagsrum & Kök. 


Det var en bestämd meny som var mycket smakfull (undantaget konsistensen på bitarna av friterad kanelbulle till dessert...). Till förrätt fick vi "Variation på Jordärtskocka". Vi fick den som puré, rostad och som chips tillsammans med Vänerlöjrom, picklade trattkantareller och lite annat smått och gott.


Varmrätten var ångad torskrygg, perfekt tillagad med smörad vitvinssås, romanesco, rosenkål mm. Till det fick vi brandade med rökt mussla och purjolök. Vi hade aldrig hört ordet brandade förut så Google fick upplysa oss om att det är en fransk variant på vår lappkojs, alltså ett smaksatt potatismos, ofta med fisk i men ibland som här med t ex musslor som tillbehör till fisk. Gott var det hur som helst.


Sen kom den där desserten som kallades Friterad kanelbulle och det var just det det var. Smaken var helt ok tillsammans med glass, vaniljcremé och yogurtcrisp men "kanelbullarna" var verkligen stenhårda. Nu var vi så mätta och belåtna och desserter är inte vår viktigaste rätt så det fick vara så.



Idag hade vi tänkt ta en rejäl promenad längs någon av de fina lederna som finns på Koön, men SMHI lovade tät dimma hela dagen och ute var det isigt så en promenad över klipporna kändes inte lockande. Om de här fina vandringarna har vi skrivit på bloggen när vi var här med husbilen i april 2021.

http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2021/04/var-pa-marstrand.html

Vi njöt istället i lugn och ro av den fräscha frukostbuffén med allt vad vi kunde önska oss av både varma och kalla rätter. Den var så gott som 5-stjärnig.



Sedan drog vi oss sakta hemåt genom dimman.


Eftersom soligt och fint väder hade lovats längre in i landet bestämde vi oss för att åka över Halle- och Hunneberg för att besöka Skäktefallet ett 30 meter högt vattenfall där en bäck kastar sig ut för klipporna på Halleberg. Det kallas också för Brudslöjan, vilket det säkert kan se ut som när det inte är fruset och vårfloden kastar sig utför. Fallet ligger strax innan Nordkroken, norr om Vargön. Där finns en väl skyltad P-plats och sedan har man en lättvandrad stig på 300-400 meter innan vi var framme vid det imponerande fallet.



Här finns också en fin picnicplats så ett återbesök här på våren när vitsipporna blommar och vårsolen värmer känns som en bra idé. Vi går omkring och fotograferar en stund innan vi vänder tillbaka samma väg (det ska gå att gå över en liten bro och på så sätt få en liten rundvandring). 





Sedan hade vi bara en dryg timme kvar innan vi var hemma i Falköping igen efter en fin tur och nu får vi se fram mot ännu ett härligt år förhoppningsvis fyllt av många upplevelser och glädjestunder.




 

15 kommentarer:

  1. Stort grattis! Det är den dag även vi vigdes. Och det var på en strand på en av Fidjis öar, i solnedgången ,den 5/2- 2005. Och vi då var ute i runt 8 veckor på en jordenrunt resa. Men tänk , vi missade med att fira i går. Å andra sidan kan vi fira i efterskott. Så roligt att ni hade bokat in er på fina Koön och att både rum, mat och vistelse blev så lyckat. Ska genast nu ta mig an inlägget där ni gkorde rundan här.
    Var på Marstrand i somras på jobbresa och hit återkommer jag gärna.
    Trevligt med er fina tur över Halle och Hunneberg. Trakter där det var länge sedan jag var.
    Önskar er nu fortsatt fina dagar tillsammans och ett fint reseår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skoj att vi delar bemärkelsedag, vigsel på en paradisö låter härligt! Vi brukar säga att i vår ålder får man ta alla tillfällen att fira och naturligtvis går det lika bra att fira i efterhand. Marstrand är ett härligt ställe, precis som många andra orter på västkusten. När jag var barn hände det att söndagsutflykten gick till Hunneberg med fikakorg för att se om vi fick syn på några älgar i skymningen och visst är det fina platser även om vi inte besöker bergen.

      Radera
  2. Grattis till era tolv år!
    Så trevligt med besök på Marstrands Havshotell. Synd med dimman men ni verkade haft en härlig vistelse ändå. Och så vandringen vid Halle och Hunneberg och Skäktefallet. Så mäktigt fall! Och vilka fina bilder ni fick.
    Önskar er fortsatta fina år tillsammans med många härliga upplevelser och resor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar!
      Det blev en fin vistelse och vädret kan vi inte göra något åt. De fina vandringsslingorna på Koön finns kvar och vi har gått där tidigare också. dimman hade vi kanske tyckt var lite häftig (men väl tät för bra foton) men det tunna istäcket på klipporna kände vi definitivt inte för att utmana. Då hade det kunnat bli fler som fått blåklockor. Hoppas det gått bra med dig.

      Radera
  3. Ett varmt grattis till er! Ett synnerligen fint sätt att fira tycker jag. Och utflykten till det frusna vattenfallet istället för att vandra på Marstrand gillade jag. Middagen lät otroligt god, och allt kreativt är ju inte bra, friterade kanelbullar låter ju gott iaf :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar! Det blev ett riktigt mysigt dygn på Havshotellet och utflykten till vattenfallet gav mersmak när våren börjar komma. Det är nog riktigt fint där när blåsippor och vitsippor blommar och vårfloden kastar sig ut från berget!

      Radera
  4. Stort Grattis till era år, klart det ska firas. Marstrand är fint och där bodde ni ju perfekt, lite trist med vädret förstås. Fast ni hittade en annan vacker plats med isigt vattenfall, vackra bilder.
    Kram till er båda från oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar, självklart får man hitta alla anledningar till att fira. Vädret kan man inget göra åt så då får man försöka hitta en plan B eller C, så brukar det bli bra till slut.
      Kram och ha det riktigt mysigt i norr!

      Radera
  5. Grattis till era 12 år! Klart ni ska fira med bubbel. Marstrand har vi besökt många gånger, men nu är det några år sedan sist. Vattenfallet vill jag besöka till våren. Ha det fortsatt gott även om vädret inte alltid är det bästa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Marstrand fint, året runt. Det är nog 25 år sedan jag var på fästningen så nog är det dags igen, men det får bli en annan gång. Vattenfallet kan jag rekommendera, inte långt från parkeringen, slät fin väg och picnicbord som nog är lockande en annan årstid.

      Radera
  6. Tackar för grattishälsningar. Snön som kom i söndags har töar bort nu så nu är det bara fuktigt, dimmigt och grått…. (Men snart kommer våren🌸🌼🌸🌼)

    SvaraRadera
  7. Stort grattis i efterskott på eran dag. Friterad kanelbulle lät jättegott, men man vill ju inte ha dom hårda.
    Vilket vackert vattenfall ni besökte, och säkert ännu vackrare om ni gör återbesöket på våren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi tyckte också om smakerna på desserten, men tyvärr hade konsistensen en hel del i övrigt att önska...
      Vi har redan pratat om att återvända till Halleberg och det fina vattenfallet när vitsipporna blommar och vårfloden forsar. Då ska även en fikakorg få åka med i packningen.

      Radera
  8. Stort Grattis! Det finns krafter i vårt samhälle för att avskaffa familjen. Vi röstar för motsatsen.
    Allt Gott till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för grattishälsningar! Vi tycker bara det är härligt med en stor familj och uttrycket bonusbarn/barnbarn tycker vi är fint för en extra bonus är just vad det är att få några extra att tycka om och följa genom livet.

      Radera