onsdag 1 februari 2023

SM-veckan i Skövde


 Nu har det plötsligt gått en vecka sedan vi kom hem från Teneriffa och vi har verkligen insett hur skönt och välbehövlig veckan i ljus och värme var. Veckan som har gått har varit fylld av vardagliga händelser och hur fort den har gått kan vi knappt begripa. Vi har haft lite pyssel med biltvätt och service, det har varit sjukbesök hos inneliggande på sjukhuset, besök med semmelfika hos min (B-M) bror, lunch med Patologpensionärerna, årsmöte i vår fotoklubb och diverse köksjobb som brödbak och syltkokning.


31 januari-5 februari är det SM-vecka i Skövde och svenska mästare ska koras i inte mindre än 16 olika sporter. som vi tidigare berättat har vi köpt varsin mössa som fungerar som inträdesbiljett till samtliga tävlingar. Idag klädde vi oss ordentligt för att tillbringa en heldag uppe på Billingens Friluftsområde. 


Mössorna fick hänga på tills vi kommit in på området för några vidare vintermössor tyckte vi inte det var.


Där skulle Herrarnas 15 km och Damernas 10 km längdåkning i fristil avgöras. Vi tog tåget från Falköping till Skövde eftersom all biltrafik var avstängd upp till Billingehus och det istället gick gratis shuttlebussar från bl a Resecentrum.

När vi kom dit upp var det fortfarande en timme kvar innan första start så när vi gick på mässområdet lockade alla goda dofter från de foodtrucks som var uppställda. För vår del blev det en burgare från lokala "Schlätta burgers" (som alla västgötar förstår precis vad det betyder). Burgarna hade också lokala namn och för vår del blev det varsin Lerhôla, som smakade fantastiskt... 



...innan vi begav oss ut längs spåren, som i natt fått ett par cm nysnö. 


Vi ställde oss först på ett ställe där herrarna åkte upp och vände så vi fick se dem ett par gånger. Först kom nästa generations elitåkare som föråkare.


De nästan 130 åkarna åkte fyra varv på en 3,75 km lång runda, så efter en stund kom åkarna tätt. 

Gårdagens sprintsegrare, Olof Jonsson i gul ledarväst.

Blivande sivermedaljören, Jens Burman

Vi stod precis där Calle Halvarsson redan på första varvet körde ihop med en annan åkare och bröt sin stav strax innan en uppförsbacke och så var hans dag förstörd.

Calle Halvarsson med en halv stav.....

... och senare på väg utför med en ny stav.

Snart i mål...

Sedan drog vi oss mot målet för att se när de seedade åkarna kom i mål och tätt blev det. 

Besviken Halvarsson går i mål.

Nöjd Burman efter målgång.

Mellan segraren Björn Sandström och femte plats skilde det 7,7 sekunder. Vi stannade och tittade på blomsterceremonin innan vi gav oss ut i skogen igen.


Nu var det tjejernas tur att göra upp om medaljerna och vi tog oss ut till Caterpillarbacken, banans längsta backe som tjejerna skulle uppför tre gånger på sina 3,3 km långa varv. Man kan inte göra annat än beundra dem. 

Gårdagens sprintsegrare, Anna Dyvik i sin ledarväst.

Unga Märta Rosenberg lär vi nog se mycket av i skidspåren framöver, 4:a idag.

Silvermedaljören Moa Ilar.

Idag stod Elina Rönnlund som segrare och det tyckte vi var så kul efter hennes felkörning i gårdagens sprint, som hon säkert hade lyckats riktigt bra i om det inte hänt.

Elina Rönnlund!

Sedan fick vi se tjejerna bli intervjuade av TV-sporten.

Silvermedaljören: Moa Ilar

Bronset gick till Linn Sömskar

Vid tjejernas blomsterceremoni blev vi eller kanske speciellt Lars "kändisar i TV" har vi förstått på de meddelande vi fått från diverse vänner som satt och såg tävlingarna i TV-soffan. 



Sedan kände vi att det var dags att dra oss hemåt även om det hade varit skoj att se dagens sista tävlingar, som gällde draghund med pulka, men de startade inte förrän 17:30 och nu började kylan krypa på. Vi kan bara berömma arrangörerna för jättefina arrangemang, busstransporterna fungerade utan väntetider, det stod funktionärer som vägvisare längs alla stigar och vägar för att hjälpa besökare rätt ute i skogarna o s v. När vi kom hem var vi en aning möra efter nästan åtta timmar ute i friska luften och över 10 000 steg på stegräknaren i den, på sina ställen, minst sagt oländiga terrängen. 

Vi har tänkt oss besöka Skövde och SM-veckan även på fredag men då istället ägna oss åt inomhussporter av de mest skilda slag. 




9 kommentarer:

  1. Ja 8 timmar ute i friska luften, kan lätt göra en trött och nöjd. Fin dag fick ni och roligt att få se allt live, även om man ser det bättre på tv. Jaha Lars nu är du också tv-kändis hihihihi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så att man ser bättre på TV, men det är en särskild stämning att vara på plats. Sedan har de högtalare som meddelar mellantider ute i skogen och man kan också följa det på en app. Det var inte svårt att bli TV-kändis, hi hi!

      Radera
  2. Det är tvära kast för er ... först Teneriffa och sedan SM-vecka med skidor. Men så roligt att vara där och titta. Fina bilder på åkarna och så kom ni med i tv själva också ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl det som är skoj att uppleva olika saker, nu blev det verkligen skillnad mellan skön sommarvärme och vntersport. Även om man ser det nästan bättre i TV så är det faktiskt skoj att uppleva det på plats, först då inser man hur fort de åker....

      Radera
  3. Vad rolig att få uppleva sporterna på så nära håll! Calle är otursförföljd... det händer ofta något med hans lopp tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att uppleva idrott på plats och visst verkar det som om Calle är otursförföljd eller om han har en viss förmåga att sätta sig själv i kluriga situationer???

      Radera
  4. Vilken fartfylld och omväxlande vecka. Och himla roligt att ni var på plats i Skövde. Jättefina bilder fick ni också. Vi såg tävlingarna på tv och tyckte nog jag skymtad er i tv-rutan vid ett par tillfällen.
    Ja, Calle har inte sp mycket flyt nu. Extra roligt att se Elina Rönnlund nu ta guld.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gladdes också åt Elina Rönnlunds seger efter debaclet på sprinten. Vi tycker att Calle ibland hamnar i de här situationerna lite självförvållat, han har ju en jättekapacitet när han får till det. Hur som helst fick vi en trevlig dag i skogen och i morgon ska vi åka och titta på lite innesporter.

      Radera
  5. Det är så skoj att se tävlingar på plats även om man kanske får en bättre överblick hemma i TV-soffan. Att klä sig varmt gäller verkligen för oss som står vid sidan om spåret medan en del av åkarna åkte med uppkavlade ärmar och barhuvade. Lars har åkt mycket skidor förr och åkte ett gäng Vasalopp på 80-talet och när jag var barn åkte vi längdskidor jämt på vintern. Då var det riktiga vintrar med massor med snö här i Västergötland.

    SvaraRadera