tisdag 21 februari 2023

Gott och Blandat från senaste veckan.



 Den gångna veckan har verkligen bjudit på Gott och Blandat både vad gäller väder och göromål. Förutom vår härliga Alla Hjärtans Dag i Stockholm har vi hunnit med både det ena och andra. I början på förra veckan såg vädret riktigt inbjudande ut och eftersom vi har en 9-hålsbana på Falköpings GK, som vi kan spela på året runt så gjorde vi årets golfpremiär. Väl klädda gick vi hål 1-4, två gånger eftersom de fem sista hålen ligger mer i skugga med blöta fairways och isiga greener.



Lite is på dammarna gjorde att det låg bollar både här och var men det bästa var att min axel inte protesterade mer än vanligt efter att få provat på att svinga klubbor...och vad vädret beträffar var det nästan så vi ångrade att vi inte tagit med fika då solen värmde riktigt gott där det var lä.


Förra onsdagen snöade det igen då vi åkte till Västergötlands Museum i Skara där Naturfotografen Jan Gustafsson, från Tibro, höll ett föredrag om hur man tar bättre naturbilder. 



Han berättade om förberedelser och hur han gått tillväga när han tagit några av sina otroligt vackra bilder, vilket är mestadels fågelbilder. Då inser man att det inte bara är att gå ut med kameran en stund ibland som vi gör. Det sätts upp matningsstationer, byggs gömslen, ljusförhållanden vid olika tider på dygnet undersöks osv.... En intressant kväll fick vi hur som helst.

Sedan följde ett par dagar med långfrukost (bästa stunden på dagen)...


...vardagsgöra, lite bowling för Lars och plötsligt var det lördag. Vi åkte då till Mariestad där Lars barnbarn, Liam, började på innebandygymnasiet i höstas och därför inte kunde vara med när vi firade vår alldeles försenade jul för ett par veckor sedan. Vi åkte till Arenan där IBK Lockerud Ungdom spelade mot Grästorps IBK i division 3. Det blev en bra match för hemmalaget, som de vann med 13-4.



Sedan följde vi med hem till Liam och fick besöka hans lilla studentlya innan vi gick tillsammans med honom, hans flickvän och föräldrarna och åt en riktigt god lunch på en asiatisk restaurang.


Far och dotter



Idag på Fettisdagen hade vi bjudit B-M:s fd Varnhemsgrannar på lunch och så skoj det var att träffas då vi inte setts sedan i höstas. Efter lunch med fläskfilé, kantarellsås och ugnsrostad potatis blev det naturligtvis en semmeltårta till kaffet. Den här innehöll både vaniljkräm och mandelmassa, vilket smakade riktigt bra (tyckte även jag som i vanliga fall varken tycker om grädde eller mandelmassa...).



Så har det gått ännu en vecka och på våra promenader har det känts som om våren kommer men nu hotar SMHI med ännu mera snö så Laikan får nog stå kvar i idet ytterligare ett par veckor.


13 kommentarer:

  1. Verkligen en trevlig och välfylld vecka med mycket gott och blandat. Jätteroligt med golfen och att BM:s axel var samarbetsvillig. Kanske tar ni med fika nästa gång.
    Härligt med fotoutställningen och föredraget. Och visst är det mycket som ska till för att få dessa fantastiska bilder-
    Och Mariestad! Här är jag född och har fortfarande släktingar som bor här. Vad trevligt att ni nu kunde ses här.
    Likaså trevligt med grannar från Varnhem på besök. Och med god mat och fin semmeltårta.
    PS Tycker mig känna igen tyget i gardinkappan från Svenskt Tenn. Ja, helt oavsett är den jättefin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det konstigt, vi tycker vi går hemma i en vardagslunk men tänker man efter så har vi gjort en hel del och just så försöker vi nog leva, att helt enkelt fylla vardagen med meningsfulla göromål.
      Gardinen gillar vi också, inte Svenskt Tenn men nog har den influenser därifrån. Tyget heter Eden och är från Svanefors.

      Radera
  2. Älskar gott och blandat (både godiset och i livet). Blir så glad att läsa att axeln är bättre! Så nu blir det annan utrustning och planering framöver i fotandet eller var det kul att lyssna utan att försöka göra likadant kanske? Den där semletårtan ser ju verkligen inte osmaklig ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar också ett gott och blandat liv och gör så gott vi kan att fylla dagarna med diverse meningsfulla göromål.
      Vad gäller fotoutrustningen får vi vara nöjda med det vi har och försöka lära oss utnyttja det vi har. Han förordade Canons nya kamerahus, R5, för nästan 55 000, tar 20 bilder/sekund, spegellös med oräkneliga fokuspunkter mm. Till det ska det ju vara ljusstarka objektiv från 40 000 för de korta till 150 000 för fasta telen. Visst har utrustning betydelse men bildseende och övning åter övning är det allra viktigaste. Huvudsaken är att det är kul och att se att våra bilder idag åtminstone är bättre än de för fem år sedan är lite tillfredsställande.
      Jag som skrapar bort för mycket grädde och söt mandelmassa gillade faktiskt semmeltårtan igår med god kardemummasmak.

      Radera
  3. Jo, veckorna går väldigt fort, missade t.o.m. att det var Fettisdagen igår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst går veckorna fort. Hur hann vi jobba tidigare?
      Vi brukar ofta missa Fettisdagen men nu skulle vi ha gäster så det passade ju jättebra till fikat!

      Radera
  4. Äter i princip nästan aldrig godis men när jag gör det brukar det bli Gott och Blandat - original! Favoriten är den söta lakritsen som det finns alldeles för få av ...
    Så ni spelar golf. Här är det bara mannen i huset som golfar. Jag har gjort det men det tog för mycket tid från mitt andra stora intresse, trädgården så jag gav upp min golfkarriär innan den börjat.
    Trevliga träffar och semmeltårta, ja semlor finns i alla tänkbara skepnader nu för tiden. Själv bakade jag semlor i söndags som ligger i frysen. Igår hade vi inte möjlighet att äta någon så det blir idag till eftermiddagsfikat.
    Ha en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att lakrits är riktigt gott och tänk köper jag det får jag behålla det själv!
      Här kan vi nog också säga att det är mannen som spelar golf. Jag hade aldrig hållit i en klubba innan jag träffade Lars och någon golfare blir jag aldrig när man börjar som 60+ men det är riktigt skoj och man är ute och rör på sig länge.
      Jag brukar också baka semmelbullar men i år blev det inga. De är allra godast för då kan man fylla dem så mycket man vill utan mängder med grädde.
      En fin vecka till er också!

      Radera
  5. Vad trevligt att ni hade vägarna förbi "min" stad. Den restaurangen tycker jag är väldigt mysig då man kan sitta och ha utsikt över ån.
    Dom som fotograferar vilja djur är jag så imponerad av. Vilket tålamod och arbete att få till en bild.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mariestad är vi tyvärr i alldeles för sällan trots att vi pratar om att åka dit någon sommardag. Nu var det Liam som föreslog den här restaurangen dit killarna ibland går på vardagar och äter en god och prisvärd buffé. Våra val av rätter smakade riktigt bra då alla var nöjda.
      Att fotografera fåglar och vilda djur medför otroligt med förberedelser och massor med kunskap och tålamod…

      Radera
  6. Vi tycker det är kul att fotografera och har tänkt att vi ska ge det lite mer tid framöver eftersom övning ger färdighet.Numera är mobilkamerorna så bra att det är lätt att ta till dem, men vill man göra lite mer med bilderna är naturligtvis raw-filer att föredra. Vi använder både kamera och mobil och så blir det säkert framöver också.

    SvaraRadera
  7. När det gäller golf, så lär det dröja länge för oss att komma ut på banan. Det bara snöar och är väldigt isigt under, då det varit plusgrader dagtid och fryser på nätterna. När man ser den fotografens objektiv, då förstår man helt klart och tydligt att bilderna med mobilen blir som dom blir hahaha.
    trevlig helg Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här lär det nog också dröja innan det blir någon mera golf. Nu har det snöat i två dygn snart, inte för att det blivit så många cm men blött, blött och nu ska det bli kallt efter det...
      Nog är det skillnad på vår och proffsens fotoutrustning, men när han pratar om vad som är optimalt för djurfotografering är det objektiv för 100 000-150 000 och kamerahus för 55 000 kronor, så vi får vara glada för de kameror vi har och ligga på mage på isen eller sitta i torrdräkt i ett gömsle där merparten är under vatten lockar mig inte ett dugg... Mobilbilder är förresten inte fy skam!
      Ha en trevlig helg! Här ska det bli Emil i Lönneberga på teatern i Skövde med minsta barnbarnet i morgon.

      Radera