fredag 28 april 2023

Vårdagar i Uppsala


Ända sedan nyår har vi planerat att åka upp och hälsa på våra vänner i Uppsala i deras nya boende, men det har vi fått skjuta på ett par gånger p g a av influensa och förkylningar. I tisdags var det äntligen dags att sätta oss på tåget mot Stockholm i tidiga morgontimman. 

När vi besiktat deras fina lägenhet och ätit en god sopplunch var det dags att ge oss ut på promenad i fina Uppsala. Vi brukar besöka någon sevärdhet varje gång vi är här uppe så snart har vi besökt de flesta, kanske... Den fina domkyrkan hade vi i blickfånget mest hela tiden men vi styrde mot universitetet för att om möjligt få komma in i den vackra aulan.




Universitetet är verkligen vackert innanför väggarna men in i aulan fick vi inte komma då det förbereddes för prisutdelning av Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris senare på eftermiddagen. Vi kunde dock kika in och fick samtidigt ett smakprov på körsången som skulle inrama prisceremonin.



Sedan fortsatte vi till Universitetsbiblioteket, Carolina Rediviva, på vars balkong en skylt räknade ner tiden tills Valborgsfirandet ska ta sin början.

Bild från Wikipedia

Där kan man i den permanenta utställningen följa utvecklingen från babylonisk kilskrift på lertavlor från 515 f Kr och 100-talets världsbild i tryck...


...till vetenskapliga verk som människokroppens anatomi (1543), och Linnés klassifikationssystem (1735).

Samlingarnas mest kända objekt är Silverbibeln eller Codex Argentus, som har en fascinerande historia. Det är en handskrift av de fyra evangelierna på gotiska, som svenska trupper tog som krigsbyte under trettioåriga kriget i Prag. Senare hamnade den i Nederländerna, där Magnus Gabriel De la Gardie köpte tillbaka den och lät tillverka pärmarna i silver. Han skänkte den sedan till Uppsala universitet 1669 och så kan vi stå och beundra den här idag.



Vårt nästa mål på promenaden blev slottet, där Stefan Attefall, som är landshövding sedan den 20 april residerar. 

Bild från Wikipedia

Här tittade vi på minnesmärket över Dag Hammarskjöld som är placerat vid sidan av ingången till slottet, som också var hans barndomshem, då fadern Hjalmar Hammarskjöld blev landshövding här 1907. Minnesmärket är ett verk av Charlotte Gyllenhammar och invigdes lämpligt nog på FN-dagen 2021, fint tyckte vi!


Här uppe vid slottet står också Gunillaklockan, som är en av Uppsalas mest kända siluetter och den slår varje dag klockan sex på morgonen och nio på kvällen. Här är det snart dags för årets Valborgsfirande när Allmänna Sången sjunger in våren vid kvällens klockringning.


Vi tog också en titt in på Uppsala Konstmuseum, som är inrymt i slottsbyggnaden. Där var det inte många verk som tilltalade oss, antingen var de mörka och murriga eller också bara konstiga...


Vår promenad fortsatte ner mot centrum, där vi kunde njuta av magnoliaträden som just höll på att slå ut.


Vi gick bort mot centralstationen och tog oss en titt på ett av Bror Hjorts mest kända verk, Näckens Polska, som var tämligen omdiskuterat när det kom på plats 1967. Vid nästa Uppsalaresa ska vi försöka besöka Bror Hjorts hus, vilket bara är öppet torsdag-söndag.


Vid stationen ligger också konstnärskollektivet Kaleido i ett gammalt godsmagasin. Här huserar flera konsthantverkare som arbetar med keramik, textil, smyckekonst mm. Vårt inköp blev en kanna till kaffemjölk som våra vänners bekant, Pia Ulfendahl, gjort. Så många duktiga hantverkare det finns!


Nu började vår långa dag göra sig gällande så det blev en stunds vila innan vi fick njuta av Kerstins kokkonst och det blev en god fiskgryta och en efterföljande efterrättstallrik.



Sedan sov vi gott och laddade för ytterligare ett par dagar med upplevelser. 

10 kommentarer:

  1. Vilken fullspäckad dag, så mycket ni hann med att uppleva. Universitetet är ju fantastiskt vackert på insidan, har inte sett det tidigare så tack för den inblicken. fortsatt trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det brukar bli innehållsrika dagar när vi träffas men Uppsala är ju en stad med ett väl samlat centrum. Universitetet är verkligen en vacker byggnad, speciellt om vi jämför med de skolbyggnader som byggs idag.

      Radera
  2. Tack för rundturen, visst är det en trevlig stad. Pluggade där ett tag och jobbade på Ackis, men det var länge sedan och säkert en hel del nytt har tillkommit. Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppsala idag är som de flesta andra städer en stor byggarbetsplats. Nu hade domkyrkan äntligen blivit av med sina byggnadsställningar men då renoveras Gustavianum istället..
      Skoj att du pluggat och jobbat där ett tag!

      Radera
  3. Vad trevligt med ett besök i Uppsala- En stad dit jag ofta åker.N
    Ena dottern med man och barnbarn bor här och helt nära stationen. Nu var det roligt att ta mig an Uppsala tillsammans med er. Milt sagt hög och rolig igenkänning. Förstår att ni haft fina dagar med mycket att se och uppleva-
    Jag pluggade några år på universitetet och det var härliga år med fina minnen. Tillhörde då Västgöta nation. Och att fira Valborg i Uppsala är ju speciellt, något jag gjort under några år i yngre dagar.
    Och Uppsala är en stad där en alltid kan se och uppleva något nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi förstår att du ofta besöker Uppsala och kul att du har bott där några år. Naturligtvis har vi tittat på Västgöta Nations gamla vackra hus och promenerat över Västgötaspången. Det är verkligen en trevlig stad och vi kan säkert åka dit och uppleva nya saker många fler gånger!

      Radera
  4. En fullspäckad dag i Uppsala och det var roligt att få följa med via era bilder. Intressanta utställningar på Universitetsbiblioteket och minnesmärket över Dag Hammarskjöld vid slottet var riktigt fint. Och nu börjar magnoliorna slå ut på allvar. Maten ser delikat ut och det låter som ni haft trevliga dagar hos era vänner i Uppsala.
    Önskar er en fin Valborgshelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är minnesmärket över Dag Hammarskjöld fint! Ibland har jag inte haft några höga tankar om Charlotte Gyllenhammars konst men den här gillade jag. Det är alltid skoj att träffa gamla goda vänner och då försvinner timmarna fort!
      Trevlig Valborg önskar vi er också!

      Radera
  5. Nästan som alltid annars, Uppsala har jag besökt många gånger, men bara sett insidan ett par gånger. Jag minns Domkyrkan som man kunde se på långt avstånd. Jag minns ett gudstjänstbesök i Pingstkyrkan med vänner från Björklinge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppsala är verkligen en stad som rymmer många sevärdheter. Vi har haft våra goda vänner där uppe sedan 70-talet så det har blivit många resor dit och vi försöker besöka någon sevärdhet var gång.
      Domkyrkan är verkligen magnifik!

      Radera