lördag 22 april 2023

Vår vid Silverfallet


 När det nästan känns som sommarväder och lite ärenden är avklarade kände vi att det var dags för en utflykt och målet blev Silverfallet utanför Lerdala. Den vackra Vallevägen, som någon gång fått utmärkelsen Sveriges vackraste landsväg gjorde skäl för namnet trots att det lär dröja ett tag innan körsbärsträden står i blom.


När vi kom fram hann vi inte långt på vägen mot fallet innan vi befann oss på knä med våra kameror bland blåsippor i främst blått men även i rosa och vitt.






Vi tycker verkligen blåsippor är naturens finaste konstverk.

Här blommar också vitsippor, vårlök och lungört (de sistnämnda hamnade inte på några minneskort).




Silverfallet bjuder inte bara på vacker natur utan också på spännande historiska lämningar. Skaraborgs största alunbruk låg under 1800-talet här vid Karlfors. Efter nedläggningen ersattes detta av kalkbränning. Runt om i området finns spår efter brytning av alunskiffer och kalksten. Man kan också se lämningar som rödforfyrhögar eller kalkugnar.


När vi närmar oss fallet överröstas fågelkvittret av fallets brus och så mycket vatten som det var där i år är det länge sedan vi såg. Vattenfallen kastar sig ut över bergskanten av Billingen. Tillsammans faller de 60 meter över bergkanten. Några fall är högre och mer dramatiska, medan andra är lägre och nästan rogivande. Vattnet rinner fram över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten, så fint!





Högst upp vid fallet finns flera grillplatser iordningställda (för tillfället med ved) och vid en av dessa smakade kaffet i termosen riktigt bra.


Sedan fortsatte vi en bit på en av lederna i naturreservatet
innan vi kom tillbaka till parkeringen och vart den här underbara eftermiddagen hade tagit vägen kunde vi bara undra.


För dig som eventuellt kommer häråt med husbil finns en bra ställplats vid Karlfors gård, på gångavstånd till Silverfallet, med el om så önskas och en servicebyggnad med wc, dusch samt kök för lättare matlagning och disk.
Pris: 220 kr/dygn inkl. el, 170 kr utan el.

När vi kom hem fram emot kvällen kunde vi bara konstatera att den här tiden på året är alldeles underbar och att det nästan går för fort fram till midsommar, medan allt är intensivt grönt och det blommar överallt. 

 

10 kommentarer:

  1. Vad fina bilder och visst exploderar det i Sverige nu. Häftigt att se skillnaderna mot alla snö och vinterbilder. Den här typen av bilder tilltalar i alla fall mig mer :) Trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är inte ensam om att tilltalas mer av blommande vårblommor och fikabilder i solen än av alla de bilder på snö och gråväder som vi tvingats publicera den här här vintern. Nu har det mesta fullkomligt exploderat men om någon dag är det slut på det härliga för den här gången.

      Radera
  2. Vilken härlig dag ni haft och det känns verkligen genom bilderna. Och vilket vackert fall. Explosionen som är i naturen nu är magnifik. Alla dessa sippor. Vitsipporna kommer mer och mer och blåsipporna fortsätter att sprida sin blå magi. Bara att njuta. Snart väntar en tidig morgonpromenad här. Älskar morgonpromenaderna när naturen vaknar.
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så att naturen fullkomligt exploderar just nu. Den här dagen var så härlig och det är bara att passa på att njuta. Idag blåser det småsnålt igen och det har just börjat duggregna…

      Radera
  3. Härliga bilder och tack för tipset om ställplatsen, dit kommer vi nog att åka någon gång och titta på silverfallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela Valle härad är verkligen som en sagovärld på våren, speciellt när körsbärsträden blommar så en tur dit kan vi verkligen rekommendera. Det finns massor med vandringsleder, utsiktspunkter och det blommar överallt. Dessutom sägs det att det finns lika många sjöar i Valle som det är dagar på ett år…..

      Radera
  4. Ni är verkligen naturmänniskor, duktiga fotografer och naturen är helt fantastisk en nu tid framöver. Vi är en bit efter på vägen, (jag) stortrivs i skog och mark. Detta trots 9 år i skogsarbetaryrket. Någon sa: "Gud skapade landsbygden och djävulen storstaden."

    In i det längsta släpade jag på min "fotoryggsäck" full med olika objektiv samt stativet i handen. Varje dag var allt med till jobbet på byggnadsställningar eller resor med bobilen. Efter flera år blev jag övertygad om mobilens möjligheter. Vi fotade till våra kataloger och en yrkesman hade en kamerautrustning värd ett 6 siffrigt belopp. Det slutade med att hans iPhone gav bättre bilder och det blev den bästa fotograferingen någonsin. Naturligtvis saknar jag ibland teleobjektivet.
    Allt Gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst trivs vi som allra bäst ute i naturen och aldrig smakar väl kaffe och macka så bra som på en stubbe i skogen. Vi har tänkt försöka ägna lite mer tid åt fotografering (det sägs ju att övning ska ge färdighet??).
      Själv tycker jag om att krypa omkring på alla fyra med ett makroobjektiv och försöka fånga naturens konstverk, men sedan ska man försöka ta sig upp igen....

      Radera
  5. Vilka fina bilder. Jag har bara besökt Silverfallet en gång, och då var vattenmängden betydligt mindre.
    Jag minns att jag då tänkte att det måste vara otroligt vackert när falken är omgivna av vitsippor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker om våra bilder!
      Silverfallet är så fint på våren när alla sipporna blommar och i år var det verkligen mycket vatten i fallet.

      Radera