onsdag 19 april 2023

Härliga dagar på Hönö Klåva


Efter en resa tvärs över Sverige och en övernattning i Bua Hamn åkte vi genom Göteborg och tog färjan till Hönö.


Vi hade nog förväntat oss fler husbilar på Hönö Klåvas populära ställplats, vid lunchtid, en söndag, när det nu utlovats ett strålande väder, även om det fortfarande var lite molnigt. Det var endast fem bilar där när vi kom och vi kunde därför köra in på en av de 12 åtråvärda platserna på första parkett med en "altan" och en brygga framför oss ut mot vattnet.



Det blåste fortfarande ganska kalla vindar men nog kunde vi ta en fika på bryggan.


Det blev också en promenad fram mot samhället och Lars slog sig ner på ljugarbänken även om de andra gubbarna fattades.


Fram på eftermiddagen började det fylla på med husbilar och även på kvällen kunde vi njuta av en fin utsikt från bilen.



På måndagen vaknade vi till en underbar dag, så det blev en riktig vandringsdag. Vi började med att gå ut mot Fotö och över bron. Fina vyer hade vi åt alla håll.




Vi var lite nyfikna på ställplatsen där ute och den låg verkligen naturskönt, så nästa gång vi kommer hit ut kanske det blir här vi hamnar. 



Nr vi kom tillbaka till Hönö gick vi ner mot Tullbodens restaurang för det var dags för lunch och här serveras det skärgårdslunch alla vardagar.

Idag kunde vi sitta och njuta av maten i solen på uteserveringen. Först fick vi en bit västerbottenpaj och sedan fisk- och skaldjursbakelse med potatispuré, hummersås och picklade grönsaker. Det smakade så gott!



Sen fortsatte vi längs vattnet och bara mådde gott i solen. Vi gick bl a ut på klipporna till Klåva fyr, som stått här sedan 1930.




På kvällen hittade vi lä på bryggan och kunde sitta ute en god stund i solnedgången. Nu var det också dags att testa årets inköp till husbilen, en liten airfryer, eftersom vi inte har någon annan ugn än en Omnia. Premiärrätten blev Fish and Chips och visst blev vi nöjda. 



Innan vi lämnade Hönö Klåva hann vi även tillaga laxfiléer i airfryer och vi kan bara konstatera att det här nyinköpet kommer att bli väl använt.

På tisdagen kunde vi börja dagen med utefrukost och vem hade kunnat tro det för en vecka sedan...


Det var också full fart i hamnen för många ville nog lägga i sina båtar i det vackra vädret. Truckförarna hade nog gjort det här förut men många husbilsägare fick antagligen hjärtat i halsgropen när de ibland stora båtarna lyftes över husbilarna.


Nu blev det promenad upp till vattentornet där vi hade 360 graders utsikt ut mot t ex Vinga fyr.



På tisdagen var Klåva Fisk öppet och naturligtvis måste vi handla en papperspåse med räkor när vi är här på västkusten. De avnjöts på kvällen med en flaska bubbel och här måste de väl ätas på en Hönökaka?? 


Idag var det dags att dra oss hemåt efter sex härliga dygns premiärtur och nu är det bara att planera för nya resor och upplevelser.


 

12 kommentarer:

  1. Ni prickade verkligen in finvädret på Västkusten och mysigt att sitta ute så där. Vilken liten smart air-frier ni skaffat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hade vi verkligen valt rätt dagar för att besöka västkusten och lite röda näsor blev det i solen.
      Airfryern är nog precis lagom till två personer, skålen 16 cm i diameter, två fiskbitar så är det fullt. Det känns som om den kommer att bli till nytta!

      Radera
  2. Underbart! Fint att få återse lite från Fotö. De uppmärkta platserna ger nog lite bättre ordning på torpet. Var det uppmärkt även på den stora planen vid servicehuset? Räkor på Hönö, ja det hade jag också valt, definitivt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är skaldjur ett måste på västkusten! När en av mina döttrar just börjat äta vegetariskt kom de ut till oss i Kungshamn. Då fällde hon repliken: Visst är räkor vegetariska?(och det var de).
      Vet inte riktigt hur det såg ut på den större planen på Fotö då det fortfarande var fullt med båtar på land både där och på Hönö Klåvas ställplats.

      Radera
  3. Vilka härliga dagar ni fick, god mat i vacker natur och gott sällskap, vad mer kan man begära?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi lyckades verkligen pricka in några riktigt fina dagar på Hönö, eftersom vi undviker att åka till de mest populära ställplatserna under högsäsong. Nu var det alldeles lagom med människor och husbilar, perfekt!

      Radera
  4. Vilket härligt fullmatat inlägg, på alla sätt. Vackra vyer och härliga soliga dagar även om vinden ibland var lite kylig. Så bra med Airfryern. Vi har funderat på att köpa en för att slippa så mycket fett vid tillagningen men det har inte blivit av. Men era F&C ser ju jättefina ut. Har ni gjort pommesen från grunden? F&C är en återkommande favorit här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi var lite tveksamma till ännu en pryl i husbilen men Airfryern blir vi nog riktigt nöjda med. Stripsen är inte gjorda från grunden utan kommer från frysen. I husbilen ska det ofta gå fort och lätt så då kommer en del halvfabrikat till användning, något vi sällan använder hemma. Vi fick verkligen ett par underbara dagar och det känns extra skönt när vi tittar på väderprognosen för nästa vecka!

      Radera
  5. Vi satt hemma i tv soffan och det var valvaka 2018 på tv. Första valdistriktet som kom in var Fotö. Över 70 % av alla röster hade lagts på ett och samma parti. Dit måste vi åka och få träffa människorna där, sa sa jag. 2 veckor senare parkerade vi på ställplatsen på Fotö. Förste man som kom fram och hälsade och sa ..."Är det inte Matts Torebring, jag läser din blogg varje dag!"

    Hela Fotö och Hönö blev en riktig aha upplevelse för oss. Vi gick till stora Missionskyrkan, där det var sånggudstjänst på fredagseftermiddagen kl. 17. Hela kyrkan var fullsatt. Vi planerar att återvända dit i sommar.
    Ha en fortsatt trevlig resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag läste på din blogg hur väl ni trivdes på Fotö. Det är verkligen fint och njutbart där åtminstone utanför högsäsong. Vi fick några otroligt fina dagar även om vindarna var lite kyliga.
      Då hoppas vi att ni får återvända dit i sommar och få ännu en fin upplevelse.

      Radera
  6. Så njutbart! Har läst ett par gånger och en favorit hos mig är just Västkusten. Skönt att det det heller inte var någon trängsel och ni fick en plats på första parkett med havet framför. Det är ju så här en vill ha det och helt heller inga andra bilar i närheten. Men så är det antagligen sällan- Vi har haft segelbåt i många år och just det bästa var att hitta en egen vik/plats där det inte fanns andra i närheten-
    Hönö har jag besökt ett par gånger men är både glad och tacksam att ta en repris här med er.
    Skaldjursfantast som jag är så lockade måltiden också-
    Och grattis till ett bra köp med airfryern.
    Ha det fortsatt fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är också förtjusta i västkusten och kanske allra mest Kungshamn där familjen tillbringade merparten av sommaren i 15 år när flickorna var med. Nu har vi vänner som har stuga där så något besök varje sommar blir det och då är färsk fisk och skaldjur ett givet inslag på menyn. Lars skulle kunna äta hälleflundra eller torskrygg med skirat smör och pepparrot fem dagar i veckan! Airfryern tror vi blev ett riktigt bra köp, liten och smidig och ett bra alternativ till ugn när vi för det mesta bara är två.
      Ha det fortsatt gott!

      Radera