söndag 9 april 2023

En härlig påskhelg på hemmaplan med konst och utflykt till Fluxfallet.


Innan påskhelgen diskuterade vi om vi skulle göra årets premiärtur med husbilen i helgen, men vi bestämde att vänta till nästa vecka när service och annat är avklarat.

I onsdags började vi helgen med att åka ut till golfbanan även om det lär dröja innan 18-hålsbanan öppnar för året. 



På onsdagen var det nämligen smygöppning på golfrestaurangen som för året kommer att drivas i egen regi under namnet Berga Kök. Under smygöppningen bjöds medlemmarna in för att pröva dagens rätt och äta två för priset av en. Vi hade bokat pankopanerad spätta med remouladsås och det smakade riktigt bra, så nog kommer vi att äta lunch där ibland.


Skärtorsdagen hade vi bjudit hem B-M:s f d arbetskamrat Rigmor och hennes man på lite mat och prat. Tänk att vi tillbringade mer än tjugo år tillsammans på vårt lilla Genetiklaboratorium och numera är vi pensionärer även om hon fortfarande jobbar någon dag i veckan.

Precis lagom till påskhelgen verkade det som om våren kom så på långfredagens förmiddag tog vi en skön långpromenad och härligt nog såg vi vårens första blåsippor (där vi redan i februari såg blåsippsblad) och ett par yrvakna tussilago. Så skönt att kunna snöra på ett par joggingskor istället för de kängor som hängt på lääänge nu.




Varje påsk arrangerar Falbygdens Mat & Kultur en konstrunda. Denna sammanfaller med tranornas ankomst till Hornborgasjön och förhoppningsvis besöker en del av alla "tranturister" också en del av alla duktiga utställare.


På långfredagens eftermiddag åkte vi en sväng norrut mot Varnhem. Vårt första stopp blev i Håkantorps Bygdegård där en av medlemmarna i vår fotoklubb, Ulla Stenqvist, ställde ut naturfoto. Hon bjöd på en variationsrik utställning med allt från isbjörnar i Arktis och gorillor från Uganda till talgoxen i trädgården.


Sedan fortsatte vi till Mellomgårdens Café och Gårdsbutik utanför Axvall. Där ställde Per Gustafsson ut naturfoton...



och Anna Wennerstrand sin otroligt vackra keramik.



Här hade vi tänkt oss njuta av lite fika men samma tanke hade massor med människor så det var nästan kaotiskt i serveringen. Då fortsatte vi till Café Doppingen.  Det ligger på Fågeludden, nära Broddetorp, precis intill naturum Hornborgasjön. Caféet invigdes i mars år 2017. Byggnaden har inspirerats av de lador som finns kring sjön och har vasstak och stenväggar.
Byggnaden är uppskattad för sin skönhet och fick 2022 Falköpings kommuns stadsbyggnadspris och vi tycker den är så fin och utsikten från de stora fönstren över sjön är obetalbar.


Här ställde Simon Abelsson ut foto med anknytning till tranorna och här lyckades vi efter en stunds köande få lite fika. 




Vi tog också en sväng ut mot Naturum och kunde bara konstatera att vattenståndet nog aldrig har varit så högt som det är i år.


På kvällen började vi längta efter lite påskmat så det blev en Jansson, lite sill och korv fram på kvällen.

Efter en mulen början på påskafton klarnade det upp och vi bestämde oss för att ta en biltur. Målet var Fluxfallet, i Ljung, ca 4,5 mil från Falköping. Det är ett ca 40 m högt vattenfall (det är inte illa i våra trakter). Det ligger där Biståsabäcken rinner ut över Fluxbergets kant. Sedan rinner bäcken ut i Stensjön och vidare till Nossan som rinner norrut till Vänern. 


Från parkeringen tog vi först en brant stig nedför berget för att få se det mäktiga fallet nerifrån. Det var ganska slipprigt på stigen men vilket imponerande vattenfall vi fick se när vi kom ner.



När vi sedan kom upp till parkeringen igen kunde vi följa den gamla kyrkvägen mot Molla kyrka ca 400 meter och här låg det faktiskt kvar både is och snö. 


Här nådde vi toppen av fallet och här fanns både en grillplats och picknickbord, som idag utnyttjades av några unga familjer. Härifrån fick vi en underbar utsikt över Stensjön.



Lite längre fram när stigarna har torkat upp lite kan det nog vara riktigt fint att följa den 3 km långa leden runt sjön och fallet. Vi fick hur som helst en underbar dag ute i naturen och så gott vår fika smakade vid en sjö, med värmande sol och en knallblå himmel.



Idag på påskdagen tog vi en liten promenad fram till Falköpings centrum där Kulturhuset Bildkällan hade Vårsalong med många spännande lokala konstnärer.




Sedan gick vi över till Galleri Sandström, där P A Sandström huserar sedan ett tjugotal år. Han är en av Falköpings mest berömda konstnärer och arbetar främst med rakubränd keramik och sandgjutet glas. Hans huvudmotiv är ansikten med ett lugnt och tryggt uttryck och vi tycker mycket om hans konst. Visst är de vackra!




Nu börjar vi verkligen tro på att det till slut kommer en vår i år också och i eftermiddag kom dotter Malin, Koffe och barnbarnet Edith. så nu får vi några dagars umgänge med ett påsklovsledigt barnbarn. Kul så länge den unga generationen tycker det är skoj att tillbringa några dagar hos mormor och Lars.

Avslutar med en bild från "Hunnarumpen" (Hundsvansen för icke västgötar), som är en busshållplats och korsning, i Grolanda, utanför Falköping. Mjölkbordet är ibland pyntat och nu när vi åkte förbi hade Grolanda IF pyntat med ett påskris med fjädrar i föreningens färger, gult och svart, riktigt mysigt!






17 kommentarer:

  1. Ni har verkligen haft en aktiv påskhelg! Tänk att jag som bott granne med Ljung i 7 år inte hade en aning om Fluxfallet.. men så är det ofta, en blir liksom hemmablind.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att en ofta ”går över ån efter vatten”, när det finns så mycket fint i närområdet. Vi hade aldrig hört om Fluxfallet förrän några grannar var där under pandemin då många hittade ut i närområdets natur.
      Det fina påskvädret gjorde det extra mysigt att ge sig ut på olika aktiviteter.

      Radera
  2. Vilken härlig helg ni haft och så roligt att ni visar oss alla dessa ställen, det finns ju så mycket och så nära. Mycket folk ute nu i påsk när vädret blev så fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt bra helg mycket beroende på det underbara vädret. Fluxfallet kan vi rekommendera, gärna med matsäck uppe på berget.

      Radera
  3. Oj, det var verkligen ingen rast och ro. Vi har valt det sista och tittat på alla andra, många hundratals människor som gått utmed sjökanten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi brukar säga att lugn och ro inte är vår starkaste gren, men plötsligt kan det hända att vi inte kan göra så mycket och då är det så. Helgen har varit riktigt härlig, naturligtvis delvis tack vare ett underbart väder.

      Radera
  4. Vilken härlig helg ni har haft och i finväder dessutom, än finns det hopp om en Vår. Kram till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har det varit en alldeles underbar helg och nu måtte det väl ändå vara vår även om det lovas regn och skitväder i veckan.

      Radera
  5. Vilken skön och avkopplande helg ni fick på hemmaplan. Ingen brist på aktiviteter. Jag tittar på den första bilden på golfbanan med snön ... anar att den är helt borta nu. Här gick det snabbt bara solen började skina och dagstemperaturen gick upp. Men lite snö och is kvar uppe på höjderna ser jag. Vilket vackert vattenfall och vilken fantastisk utsikt.
    Nu önskar jag er en fin kommande vecka ... i vårens tid!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog var det skönt när det började ta på snön, men på skuggsidan har vi fortfarande en hel del snö. De tror ev. att golfbanan kan öppna nästa lördag (efter städdag).
      Det blev en riktigt fin helg och visst hade det vackra vårvädret en del i det hela.
      En fin vårtecken önskar vi dig också!

      Radera
    2. Vårvecka skulle det bli, men det visste inte telefonen vad det var???

      Radera
  6. Vilka härliga och varierade påskdagar ni haft som också varit fyllda av fina upplevelser. Och de har verkligen gått i konstens tecken. Så fint att ha detta fina, allsidiga och stora utbud på ganska nära håll. Jag tackar för att ni generöst tar mer er oss läsare runt-
    Just att ge sig ut och se vad omgivningarna bjuder på tillför ju så mycket. Fluxafallet har jag besökt för länge senmen skulle gärna göra ett nytt besök här.
    Önskar er nu sköna dagar med de som har påsklov-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har vi haft en riktigt fin påskhelg, mycket tack vare det fina vädret. Så härligt med en fin helg när de flesta är långlediga.
      Det finns många duktiga konstnärer och hantverkare runt omkring på Falbygden så vi besökte bara ett fåtal av dem.
      Vi hoppas du också haft en fin helg och jag har sett på Instagram att det varit full fart nedanför ert hus.
      Hoppas din rehabilitering går som den ska nu när våren förhoppningsvis är här på riktigt !

      Radera
  7. Varierat program har ni haft i påsk måste jag säga . Frisk luft och konst så härligt. Keramiken av Anna Wennerstrand föll mej verkligen i smaken . Kanske finns det tillfälle att se den någonstans om du berättar var hon håller till . Lycka till nu med husbilstesten och hoppas premiärturen blir lyckad . / Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt fin påskhelg och det fina vädret gjorde sitt till det! Visst är Anna Wennerstrands keramik fin och hon gör även vackra kakelplattor. Hon har sin studio strax innan man kommer till Broddetorp från Varnhem sett. Jag tror det står keramik (kanske) ner till höger mot Hornborgasjön strax innan samhället.
      Ha det så gott. Troligen fortsätter vi mot Kalmar när vi gjort fukttest och eventuellt blir det utåt Hönö i nästa vecka????

      Radera
  8. Hej.
    Vilken fantastisk helg. Fluxfallet är en magisk plats att utforska.
    Välkommen till min blogg.
    Hälsningar Stina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat till vår blogg!
      Fluxfallet var en ny bekantskap för oss, en riktigt fin plats som vi verkligen kan tänka oss återvända till och då utnyttja grillplatsen, samt gå leden runt sjön.

      Radera