söndag 16 april 2023

Regalskeppet Kronan på Kalmar Läns Museum.


R
akt över gatan från Elevatorkajen där vi övernattade på en av de sex husbilsplatserna låg två stora mycket speciella hus. 


I det största är Kalmar Läns museum inrymt tillsammans med Kalmarsalen och i det andra har Länsstyrelsen sina lokaler. Byggnaden uppfördes 1932 för Kalmar Ångkvarn som spannmålsmagasin, men när den ursprungliga kvarnen brann ner 1935 flyttades kvarnmaskineriet hit, efter att ytterligare en våning byggts på till dagens utseende. När kvarnen lades ner förföll huset tills Kalmar kommun tog över ägandet 1981. Länsmuseet öppnade här 1987.

Det som främst lockar hit oss är utställningen om regalskeppet Kronan. Fartyget byggdes i Stockholm och sjösattes i juli 1668. Kronan var då ett av världens största krigsfartyg och hade en bestyckning bestående av 105 kanoner uppställda på tre batteridäck. En del av de kanonerna mötte oss redan strax efter entrén.




Skeppet kantrade, exploderade och sjönk den 1 juni 1676. Då var det ett slag mellan den svenska och den dansk-holländska flottan. Det var inte en träff av en kanonkula som gjorde att skeppet kantrade utan att det hade fått stora segel för att se imponerande ut och den stora segelytan gjorde att skeppet kantrade och sedan troligen exploderade p g a sin egen krutlast. vid förlisningen fanns 850 personer ombord och blott 42 överlevde.
Kronan återfanns 1980 av ett dykarlag under ledning av Anders Franzén, samme vrakforskare som på 1950-talet också hade upptäckt Vasa. Därefter har man årligen gjort dykningar för att kartlägga vrakplatsen och bärga föremål och näst Vasa har Kronan blivit ett av Östersjöns mest uppmärksammade vrakfynd. Det återstår säkert ytterligare några år av dykningar innan vrakplatsen är färdigundersökt. 

Det som är så fascinerande är att miljön i det bräckta vattnet och ett tjockt lager lera har konserverat föremålen från skeppet så vi får ta del av otroligt intressant utställning. Otroligt mycket finns bevarat, t o m en korg med rester av bl a ingefära och peppar. 


Man har också hittat och konserverat en mängd kläder t ex hattar, dessutom husgeråd och flera stora guld- och silverskatter.


 

Bak på Kronans akterspegel fanns två manshöga, guldglänsande skulpturer av kung Karl X. Flera hundra år senare påträffades en av skulpturerna välbevarad i den skyddande leran under Kronans babordsida.





Vi gillade också de uppbyggda miljöer som fanns så vi tillbringade en god stund på den här utställningen.





Naturligtvis finns det flera andra utställningar bl a en om Jenny Nyström, konstnären som föddes i Kalmar och blev vår genom tiderna mest kända "tomtemålare", bl a känd för illustrationerna till Viktor Rydbergs dikt, Tomten. 


Den här utställningen visade att hon kunde så mycket mer och det fanns både vackra porträtt och miljöer från hennes ateljéer.



Det här var verkligen ett museum som vi gillade, trots att vi inte är några nördar vad gäller muséer. Nu hoppas vi att SMHI:s prognoser vad gäller värme kommer att slå in för den här kvällen var det ganska kyliga vindar som ven längs kajen.

 



10 kommentarer:

  1. Vad intressant att se, v i måste nog stanna till vi också. Men tänk om väggarna kunde tala ... stackars människor som hade sina liv på båten ...
    Njut av resan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker museet är väl värt ett stopp om ni är på väg till Öland. Det fanns mycket information och flera miljöer som visade levnadsvillkoren på skeppet för båtsmän respektive befäl.

      Radera
  2. Vad intressant, sådant gillar vi, får nog försöka planera in en resa dit. Värmen kommer idag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalmar är säkert en jättefin sommarstad och ett besök här kan vi rekommendera, jättefint och intresssnt museum

      Radera
  3. Verkligen ett intressant besök. Har varit här ett par gånger och det är intressant att se likheter med regalskeppet Wasa.
    Väldigt trevligt att nu tillsammans med er göra ett återbesök och få en fin repetition- <Stort tack!
    Önskar er en fin söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du följer med oss på våra utflykter. För oss var det första besöket på museet och även i Kalmar, men visst känns det som det kommer att bli fler, gärna sommartid.
      Hoppas din rehabilitering går enligt plan!

      Radera
  4. Visst är det otroligt att det finns sådana väl bevarade saker i havets djup. Låter som ett väldigt intressant museum, tack för all information och bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kände också att det verkligen är helt otroligt att det mesta är så välbevarat efter 350 år på Östersjöns botten. Ett besök på utställningen kan vi rekommendera, riktigt intressant och mycket fint ordnat.

      Radera
  5. Tänk vad bra att man blir intresserad av historien när man blir äldre, när man inte var intresserad när man var ung :)) Fascinerande att dom kan bevara allt gammalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag tänkt på många gånger. Jag kan inte påstå att historia någonsin varit något favoritämne.

      Radera