måndag 24 april 2023

Tänk svartvitt...


Tänk svartvitt - den svartvita bildens kreativa uttryck
var titeln på den temadag i svartvit fotografering, bildbehandling och utskrift, som vi var med på i lördags. Det var Bengt Öberg, en av medlemmarna i Falköpings Fotoklubb, med mer än 35 år som pressfotograf på sitt CV, som hade fem av oss i fotoklubben på första upplagan av den här kursen. Han bor tillsammans med sin fru, författaren Pia Hagmar, på ett alldeles underbart ställe på landet utanför Falköping.


När de köpte huset fanns där ett tämligen förfallet litet hus, som tidigare även innehållit ett skomakeri, men under pandemin förvandlade Bengt detta till ett urmysigt litet hus där de nu planerar att ha foto- och skrivarkurser mm.


Vi började förmiddagen med en föreläsning där Bengt berättade om den svartvita bildens uttrycksmöjligheter och vad vi ska tänka på vid fotografering och konvertering från färg till svartvitt. Det blev också en del färglära och om skillnader mellan nyans, mättnad och luminans, således en hel del som vi aldrig riktigt har satt oss in i...



Sedan var det dags att gå ut i närområdet och pröva våra nya kunskaper och ta bilder där vi skulle välja ut en för fortsatt behandling. Det fanns också en liten studio där en del grottade ner sig i infrysta blommor.



Det fanns också rosor och tulpaner vi kunde bära med oss till lämpliga ställen, oj så fort tiden gick!



Snart började det sprida sig de mest förföriska dofter från köket och där hade Pia dukat upp en god brunch där inget fattades och vi njöt av god mat och trevligt småprat.


Efter lunch tog vi åter plats för att lyssna på en introduktion till konvertering av våra RAW-filer till svartvita bilder. 

Vi valde ut varsin bild och fick sedan proffshjälp med justering för att få fram en riktigt bra utskrift på Fineartpapper.

Ingen kurs utan fikapaus med god toscakaka och havrecockies som vi med bästa vilja kunde få till både kalorifria? och nyttiga? (otroligt goda hur som helst).


Vi hade valt mycket olika bilder så det blev en liten improviserad utställning på glasverandan. 


Det var otroligt nöjda deltagare som alla blivit riktigt peppade på att fotografera mer i svartvitt och Bengt fick högsta betyg på det här kursupplägget. 


 Första och sista bilden i inlägget är våra alster efter den här dagen, övriga bilder är bara konverterade till svartvitt för att passa i inlägget.

18 kommentarer:

  1. Vilken intressant dag! Svartvitt är verkligen fint och jag tycker ni ska vara väldigt stolta över era alster. Jag som älskar träd och framför allt björkar blev väldigt förtjust i den nedersta bilden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svartvitt fotografi är verkligen snyggt och nu fick vi verkligen lära oss ett annat tänk med kontraster, linjer och mycket mera när inte färger finns med i bilden. Det var en riktigt kul dag så nu är det bara att ge sig ut och öva…..

      Radera
  2. Men åh tack! Vad kul att ni trivdes hos oss. Välkomna tillbaka! ❤️ Mvh Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror vi alla hade en riktigt mysig dag och det är klart vi trivs hos er på fina Höm! Det heter väl Höm sweet Höm, eller?

      Radera
  3. Haha, precis! Fin blogg ni har!! ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det går så bra att kommentera som anonym men det är kul för oss om du skriver namn så vi vet vem som varit inne och kollat…

      Radera
  4. Vad roligt! Och så givande! Blir ju något helt annat och väldigt personligt att vara deltagare här. Tack för att ni delar med er. Svart vitt är ju så fint att använda sig av- Blir ju många gånger betydligt mer uttrycksfullt än med färg-
    Tycker ni fick till väldigt fina bilder- Björkarna påminner lite om Lars Lerins björkar. (Hans är i skvarell men lite av ljuset är detsamma) Era björkar på sista bilden som skulle göra sig fint som tavla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt trevlig dag i goda vänners lag och vi lärde oss en hel del. Vi tog massor med bilder på de kala björkarna men valde denna att redigera. Lars blir så glad när hans foto blir jämfört med Lerins björkar….

      Radera
  5. Vilken härlig dag ni haft och mycket bra info när det gäller svart vit fotografering, vad jag kan förstå. Snygga björkar du har fotat Lars. Tänk förr när man framkallade i mörkerrum och gjorde många olika sorters framkallningar med suddiga kanter osv. Väldigt roligt, det är något jag kan sakna, fota och framkalla i svartvitt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skoj att du framkallat i mörkrum. Det är något varken Lars eller jag har sysslat med, men en del har ju börjat pyssla med det hantverket igen.
      Visst är björkarna fin. De passar så bra i svartvitt så det blev många foton i björkdungen.

      Radera
  6. Wow vilken kul kurs! Jag har börjat redigera lite i S/V för jag tycker det är kul, men oj vad det är svårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en riktig utmaning att redigera i svartvitt! Ett färgrikt rönnträd blir bara jämngrått eftersom färgerna har samma luminans

      Radera
    2. Oj, det blev publicera lite för fort. Kursen var verkligen jätterolig, dels var vi bara fem deltagare (alldeles lagom) som kände varann, dels är Pia och Bengt så trevliga och gästfria, så sammantaget en riktig ”Må-bra-dag”.

      Radera
  7. Bilderna tog mig tillbaka till skolresan till Göteborg 1962, Kodak kamera och blixtkuber.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instamatic med blixtkuber har nog de flesta i vår ålder haft och fotona blev väl ganska bra så länge det var svartvit film. Sedan har jag tyvärr flera album med fullständigt urblekta färgbilder vilket inte är lika skoj!

      Radera
  8. När jag var ung fotade och framkallade jag själv i svartvitt. En häftig känsla att se när bilden börjar komma fram i mörkrummet. Kan tänka mig att ni haft en trevlig kurs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en jättetrevlig dag med flera aha-upplevelser även om vi fotograferade digitalt. Varken Lars eller jag har någonsin framkallat filmer i mörkrum så det vore också en erfarenhet att pröva någon gång.

      Radera
  9. Vad d se koj ser det är flera av er som kommenterat som själva har framkallat i mörkrum något vi aldrig har pysslat med. Visst är svartvita foton ofta väldigt fina.

    SvaraRadera