tisdag 4 april 2023

Husbilen är resklar och eftermiddagsfika vid Trandansen.

 


Nu är det snart två veckor sedan vi hämtade Laikan i vinteridet och äntligen kände vi att vårsolen värmde såpass att vi kände för att vårstäda och göra den startklar för nya utflykter och resor.


Tyvärr visade det sig att möss hade varit och tuggat på våra sängbottnar (Grrr!) så det blev inköp av madrassöverdrag och lite lagning. Sedan fixade vi nya underlägg i skåpen och fräschade till lite småsaker.


Nu när vi hade fått vårkänslor blev dagens lunch en av våra riktiga favoriter; matjessill med färskpotatis (naturligtvis inte svensk, men ändå), gräddfil och lök.


På eftermiddagen kände vi att det var dags att åka de knappa två milen ut till Trandansen, vid Hornborgasjön och se hur tranorna hade det. När vi kom dit trodde vi det skulle vara många fler tranor än det var, eftersom de i söndags räknade till 12 200 tranor och igår till 9 800 när de flög till sin nattvila. 


Hur gör man då när man räknar antalet tranor? Det är fågelskådare från Hornborgasjöns fältstation som räknar dem när de flyger från utfodringsplatsen vid Trandansen till sina sovplatser i sjön. Räknarna drar en osynlig siktlinje över den sydligaste delen av sjön och räknar sedan alla flockar som passerar denna linje. Summan ger sedan antalet tranor inför nästa dag. I kväll räknade de till 7 400 tranor. Troligen kommer antalet att öka igen framöver men den här våren har ju inte varit lik föregående år på något sätt...



Vi gick omkring och fotograferade de ståtliga fåglarna och visst är de fina, dessa vårens budbärare. De är otroligt högt vattenstånd i sjön i år och små sjöar har även bildats på de omkringliggande åkrarna , så nog finns det fåglar nästan överallt.





Sedan smakade en kopp kaffe riktigt gott innan vi fortsatte längs sjön.




Många foton blev det, men tänk det är lika skoj att föreviga dem varje vår och nu vill vi bara åka på premiärtur med Laikan, men i morgon ska det komma snö igen.....



15 kommentarer:

  1. Vi har stannat till en gång och sett på tranorna, men det var inte vår grej. Däremot är Herden resklar och det blir en kort resa till helgen. När vi bestämt oss är allt fullbokat. T.ex. Kronocampingen i Lidköping, hade inte en enda ledig plats på hela campingen. Ha en Glad Påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att komma ut med Herden i påsk. Det lär säkert vara många som vill ut efter den här långa vintern, men fullt på stora Kronocampingen, Det låter inte klokt även om det är en riktigt fin camping.
      En riktigt fin påskhelg önskar vi er!

      Radera
  2. Dessa möss! Tur det inte blev värre. Vi kommer nog titta på tranorna nästa vecka om det inte blir vinter igen.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om möss tycker vi INTE, men katten vet hur man ska kunna bli kvitt dem på landet. Vi tyckte vi hade både hängslen och livrem den här vintern.
      Hoppas ni kommer iväg till tranorna nästa vecka. Här får vi hit påsklediga barnbarn så kanske blir det en tur dit med kikare och fika.

      Radera
  3. Tack för jättefina bilder! Tänk att ni har så nära till trandansen. Roligt att läsa hur det går till när tranorna räknas. Ett riktigt vårtecken är det i varje fall även om det fortfarande känns vintrigt ute. Men efter påsk ska det väl äntligen bli plusgrader dygnet runt. Förstår att ni vill ut med Laikan. Trist med mössen.
    Glad Påsk till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här tycker vi att tranorna är vårtecken nummer ett, men i år vet vi knappt och lite mer snö ska det komma i kväll och natt. Vi planerar för några dagar ute på rull med Laikan mot slutet på nästa vecka.
      En Glad Påsk till dig också!

      Radera
  4. Men vad är det frågan om, har ni inte fått tillräckligt med snö? Fina bilder på tranorna. Laikan gillar inte att vänta på att rulla, så hoppas ni snart kommer ut igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog tycker vi att det räcker med snö nu men i kväll och i natt ska det nog komma lite till men måtte det bli det sista. Nästa vecka ska vi på service och sedan på fukttest i Jönköping och efter det funderar vi på att fortsätta österut några dagar. Härligt!

      Radera
  5. Vad trevligt med en tur till tranorna vid Hornborgarsjön. Var här ganska ofta som barn när jag bodde i Töreboda men då var jag föra intresserad. I vuxen ålder har jag varit här några gånger, men nu är det länge sen- Så jag tackar för besöket och de fina bilderna.
    Härligt nu att Laikan är beredd för turer om vädret blir lite mer våraktigt.
    Och jag hänger gärna med.
    Önskar er en Glad Påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några besök hos tranorna hör till våra vårtraditioner, så mysigt! Sedan tycker vi om att fotografera och tranorna är verkligen fotogeniska.
      Nu hoppas vi på lite vår i nästa vecka så vi kan åka en sväng efter service på tisdag….
      Skoj att du följer med oss även om du själv har lite bloggledigt!

      Radera
  6. (Blev fel bloggadress men ett komma i stället för en punkt)

    SvaraRadera
  7. Nej har ni haft möss i bilen, inte roligt grrrr. Skönt att ni har städat allt och är resklara. Fina bilder på fåglarna. Ser att det är mycket vatten, då vägen nästan har hamnat under. Det blir kanske svårt att få ut maten till fåglarna då. Längtar till tranorna och hoppas att vi också kan åka dit, var länge sedan vi var där. Glad Påsk till er

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om möss tycker vi INTE!! Tranorna är lika roliga att fotografera varje år, så en hög foton blir det var gång vi kommer dit.
      Nästa vecka ska vi serva husbilen på tisdag och ha den på fukttest i Jönköping på torsdag. Då hoppas vi på vårväder och ska ev. fortsätta till kanske Kalmar efter det.
      Skoj om ni kommer ut med husbilen. Ikväll har snön kommit till oss också…..

      Radera
  8. Fascinerande med tranorna! Och som sagt, väldigt fina bilder! Fåglar behöver man ju en riktig kamera för att fotografera. Nu använder vi bara mobil (som vi tycker funkar utmärkt till det mesta), men just för djur och fåglar på avstånd är mobil inte bra ... Usch vad tråkigt med möss! Tur ändå så länge det "bara" är inredning som går att ersätta/laga och inte kablar som förstår något tekniskt, då kan det bli riktigt elände ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi använder både mobil och kamera om vart annat men precis som ni säger är en hyfsad kamera ett måste vid tillfällen som det här. Sedankan man ju också fixa lite mer med den i datorn när vi kommer hem.
      Om möss tycker vi INTE, men nu blev det ett överdrag över sängbotten och så försöker vi glömma dem för den här gången. För två år sedan tuggade de i dig dieselslangen och det blev ju lite mer komplicerat..
      Nu blir det premiärtur i nästa vecka, härligt!

      Radera