lördag 21 januari 2023

Till Teide


En tur till Teides Nationalpark stod naturligtvis på vår önskelista vad gäller utflykter på Teneriffa. Vi är ju som känt är svaga för spektakulär natur så det här vill vi inte missa.

Vid mitt förra besök här (1990) åkte vårt gäng upp med den dåvarande linbanan och sedan travade vi upp till Teides topp med smörgås och öl i ryggsäcken. Numera måste man söka tillstånd för att gå upp till toppen och biljetter till kabinbanan som byggdes 1999 bör bokas i förväg. Å andra sidan kanske inte min 33 år äldre kropp skulle vara så förtjust i den vandringen idag???

Vi nöjde oss med att boka en tur med ett inhemskt bolag, med en mindre turistbuss, där vi fick en lagom stund för att promenera omkring i omgivningarna och fotografera. (Som vanligt på den här resan blir det bara mobilbilder då kortläsaren fortfarande ligger hemma på skrivbordet).


Teide Nationalpark, eller Parque Nacional de las Cañadas del Teide blev klassat som naturskyddsområde redan 1954 och 2007 blev den klassad som ett UNSCO:s världsarv. Den ligger på ca 2300 m ö h och där tronar alltså Teide som med sina 3718 m är Spaniens högsta berg och världens tredje högsta vulkan. Den betraktas som vilande och kan alltså fortfarande få ett nytt utbrott. Förra utbrottet var 1909.


När vi åker uppåt består den mesta växtligheten av pinjeträd. De visar sig stå emot det mesta, t o m skogsbränder, enligt guiden.
Plötsligt ser vi Teide och grannvulkanen Pico Viejo genom fönstret.

Annars är den här årstiden en karg miljö som möter oss, men med vår fascination över den här naturtypen njuter vi i fulla drag. Dessutom har vi lyckats pricka in en dag utan ett enda moln på himlen! Trots höjden blir det riktigt hyggliga temperaturer när det är "jacka på". Givetvis var vi långt ifrån ensamma här, då Teide har ca 3 miljoner besökare årligen.






I maj månad är det nog riktigt vackert här i dalen då den är täckt med blommor i alla färger. På vår broschyr finns en bild på röd tajinaste, så läcker.



Efter vår promenad fortsätter vi vår dagstur norrut men om de upplevelserna kommer i nästa inlägg.

7 kommentarer:

  1. Där vi gick igår behövs ingen kondition då det är i princip platt men ska man gå upp på toppen är det ju inte så många höjdmeter från linbanans station men det är på en hyfsad höjd så en viss kondition kan kanske behövas…

    SvaraRadera
  2. Vad roligt med en utflykt och jag förstår det var ett utflyktsmål som passade er :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har alldeles rätt, ett utflyktsmål som gjort för oss!

      Radera
  3. Perfekt! Och ni hade verkligen tur med vädret. Teide är en upplevelse. Roligt för dig att nu komma tillbaka så många år senare. Jag har som du, varit här förr och då vandrat upp. Men idag skulle inte rygg och höfter klara detta.
    Låter bra att vara med på en tur där en har lite egentid också.
    Ser förstås fram emot nästa inlägg .
    Ha det fortsatt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också glad för allt vi gjort tidigare som vi kanske inte kan idag och samtidigt gör vi så mycket vi kan idag för vem vet vad vi kan nästa år nu när leder och annat börjar trilskas. Det blev en riktigt bra utflyktsdag!

      Radera
  4. Härligt att få se blå himmel, vilket vi inte är bortskämd med här hemma. Ser ut som ni har hamnat i ett månlandskap, häftig natur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett häftigt landskap, inte helt olikt ett månlandskap. Jag tror det har spelats in en del filmer där.
      Nu har snart veckan gått och nu får vi hoppas på lite blå himmel hemma också!

      Radera