söndag 15 januari 2023

Fotoutflykt till Tomtens kalkbruk och Örnhelg vid Hornborgasjön


 I vår fotoklubb har vi bestämt att vi ska försöka träffas och fotografera tillsammans på lite olika platser i vårt närområde. Igår var det dags för årets första utflykt och vi skulle träffas vid Tomtens Kalkbruk någon mil norr om Falköping. När jag vaknade på natten piskade regnet mot fönstret men sedan kunde vi äta frukost med en fin soluppgång över Ålleberg, vilken tur...

Omkring 1908 blev det en stor utbyggnad av Västergötlands kalkindustri, inte minst i Falbygden, där de förutvarande kalkbruken kraftigt expanderade och nya anlades, bland dessa Tomtens kalkbruks AB. Järnvägsspår anlades till bruken så att järnvägsvagnar kunde köras till ugnarna för lastning. Detta hade inget annat bruk i Västergötland vid den här tiden. Arbetet med järnvägsbygget påbörjades 1913, och den första järnvägsvagnen lastades med kalk vid Tomten i Januari 1914.
Här framställdes bränd, släckt och finsiktad kalk till försäljning. År 1932 fanns 29 fältugnar i en lång rad och fram till slutet av 1960-talet brändes kalken i dessa. I mitten på 70-talet användes kalken till jordbrukskalk, sjökalk och skogsgödning. Brytningen upphörde i mitten av 1990-talet.


Numera används brottet för upplevelser. Det har arrangerats flera konserter där och vi har varit där på en Queenkonsert med Johan Boding. 

Den häftiga omgivningen har också använts till utställningar på t ex Konstnatten och även idag satt en bild kvar på brottets vägg.


Vi hade sådan tur att precis de timmarna vi var där klarnade det upp och vi fick se att himlen faktiskt är blå ovanför alla moln och en vintersol kunde också titta fram, så skönt!







Även om vi hade drömt om köldgrader och frusna isformationer så fick vi en härlig förmiddag som nästan gav oss lite vårkänslor.

Foto Sinikka Eriksson

Foto:Sinikka Eriksson
 



Tilläggas kan att när vi sedan åkte hemåt gick solen i moln och bilens vindrutetorkare fick arbeta lite igen.... 

Under vintern utfodras örnar vid Trandansen och på söndagarna i januari finns fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 på plats där för att guida oss mindre kunniga vid Hornborgasjön och idag tänkte vi ta en tur dit för att se om vi kunde få en skymt av havsörnarna. 



Vi såg en enda flygande örn på långt håll medan vi fick massor med frisk luft då det blåste friska vindar. 



Då vi inte fick med några örnar på minneskorten får vi ta med några bilder från en örnhelg, 2020.





 

8 kommentarer:

  1. Vad fint kalkbrott och vad skönt med lite vårkänslor. Roligt att fotoklubben hittar på lite nya utflykter. Och bra fångat med fåglarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också det är skoj medluten fotoutflykten, dels är vi dåliga på att ge oss ut själva för att fotografera (ska försöka bli bättre) och sedan är det skoj att kunna få tips från de som är duktiga fotografer.

      Radera
  2. Vad roligt att få följa med på denna fotoutflykt. Och fantastiska bilder blev det. För min del, med tydliga förankringar i Falköpingstrakten, var det extra roligt det du berättar om Tomtens kalkbruk. Helt nytt för mig. Hornborgarsjön och trandansen har jag däremot sett som barn och tonåring. Så kanske det är dags igen i vår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker också det är skoj med de här fotoutflykterna som gör att vi kommer ut med våra kameror och dessutom får lite tips frånduktiga fotografer. Sedan behöver vi ju faktiskt inte åka långt för att komma till de mest fantastiska miljöer.

      Radera
  3. Tänk att det finns platser jag aldrig hört talas om som Tomtens kalkbruk. Så fin plats och jag förstår att det är en bra plats för konserter. Roligt att ni sett just en Queenkonsert med Johan Boding. Har lyssnat på många sådan Queenkonserter med honom genom åren. Han är ofta i sin gamla hemstad (Södertälje) och spelar.
    Hornborgasjön har jag däremot hört talas om men aldrig besökt. Så bra att örnar utfodras där under vintern och så fina bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har vi också varit på flera konserter med Johan Boding. De kommer ofta hit eftersom Erik Rynefors som sätter upp konserterna är uppfödd här utanför Falköping och han är initiativtagare till flera evenemang just i kalkbrottet.
      Hornborgasjön är väl den plats häromkring som lockar allra flest turister i mars-april.

      Radera
  4. Är det Lars som vadat ut i kalkbrottets vatten för att fota? Ännu en plats som vi inte har besök i erat närområde. Hornborgarsjön däremot har vi varit ett antal gånger men inte denna tid på året och inte några örnar har vi sett.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi höll oss faktiskt på torra land, så gott det gick för rejält blött var det. Däremot speglade sig molnen så fint i vattnet. Vi har många fina platser i vårt närområde vi kan visa om ni kommer häråt…

      Radera