fredag 8 september 2023

Ribeauvillé och Eguisheim, två pärlor i Alsace.


Vårt första stopp i Frankrike skulle bli Ribeauvillé. Dit var det ca 27 mil och vi hade tänkt oss att stanna på Camping Pierre de Coubertin, som vi hört goda omdömen om. När vi kom dit möttes vi av en skylt ”Complet”. Trots det gick jag in på receptionen och pratade med en jättegullig tjej. När jag frågade om eventuellt andra ställen att stå på över natt tipsade hon om ett ställe på andra sidan stan som använts som camping under juli och augusti, men där nu servicebyggnad och elstolpar var låsta. Där kunde vi få stå utan kostnad och vi var definitivt inte de enda som inte fått plats på ordinarie camping eller ställplats.

Ribeauvillé är beläget på Alsace vinväg...


...och under medeltiden var staden säte för familjen Ribeaupierre, varifrån namnet har kommit. De byggde tre befästa slott, vars ruiner än idag dominerar staden och de omgivande kullarna. Ett av dem såg vi i kvällssolen på vår promenad.


Det tog oss en dryg kvart att gå ner till stadens centrum. Jämfört med andra städer och byar vi besökt i Alsace tyckte vi kanske att Ribeauvillé saknade den där mysfaktorn som många äldre städer har.





Vi fick i alla fall en välbehövlig promenad och inte behövde vi frysa då termometern närmade sig 30-gradersstrecket.

Nästa morgon åkte vi de två milen till Eguisheim, en av våra absoluta favoriter i Alsace och det är något vi inte är ensamma om att tycka. Den charmiga byn tillhör den lilla skara samhällen som klassas som ”Frankrikes vackraste byar” och ett år blev den framröstad som vackraste byn i landet.


Vi tittade i Park4night och där fanns det tre vinbönder nära byn som hade ställplatser. Vi hamnade hos den allra närmsta (ca 200 m från ingången till byn). Där fanns 10 platser. Vi hade tillgång till el (3A), vatten, tömning av gråvatten och toalett samt soptunna. 


Ställplatsen var kostnadsfri men visst förväntades det att vi handlade några av deras viner som vi provsmakade fram på eftermiddagen. Flera var riktigt goda och till hyfsade priser.

 


Först blev det naturligtvis några timmar i den charmiga staden. Det speciella med Eguisheim är att byn har vuxit i koncentriska cirklar runt det ursprungliga slottet som grundades år 720. 1002 föddes här en gosse som senare skulle bli påven Saint-Léon IX. Han sitter numera som staty på torget.


Längs gatorna finns mängder med korsvirkeshus och många av dem har gamla inskriptioner över dörrarna om tillverkningsår och annat.






För oss som gillar skyltar finns det massor att titta på i luften samtidigt som man får titta var en sätter fötterna på gatornas kullersten.



Eguisheim är så litet , lättillgängligt och mysigt så vi bara gillar att sitta i skuggan och njuta. Vi slår oss bl a ner vid torget och tittar upp på de nu tomma storkbona i kyrktornen. När vi var här sist var det en annan årstid och full fart uppe i redena.


Idag hade temperaturen stigit ytterligare så den underbara kvällen tillbringade vi med var sin bok under markisen innan vi skulle försöka få lite sömn eftersom nästa dag ska bli en lång åkdag.

 

11 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk fin och idyllisk stad! Där hade jag gärna gjort ett stopp.
    Det är så trevligt att följa er resa söderöver och väldigt inspirerande dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du följer med på vår resa söderut. Alsace är verkligen fullt av vackra små byar och städer. Den här gången föll valet på just de här två.

      Radera
  2. Så fint det är i Eguisheim! Dit vill jag också åka någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan verkligen rekommendera att ta vägen över Mosel och Alsace när ni åker söderut någon gång.

      Radera
  3. Vilka fantastiska solskensbilder. Som jag sagt innan, ni är mästare på att planera och söka upp nya platser. Själva såg vi alltid ut ett slutmål för nästa års semester, innan vi bestämde redan hemåt. Vi pekade ut t. ex. Dubrownic, sedan fick resten bli överraskningar. Naturligtvis har vi missat mycket. Vi har också mötts av "complete" med allt vad det kan innebära.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju resa på så olika sätt, det ena är inte sämre än det andra. För mig är planeringen innan resan nästan lika kul som att resa. Sedan planerar vi definitivt inte någon exakt rutt men vill gärna veta vilka möjligheter som ges efter vägen.
      Skoj att ni följer med oss söderut.

      Radera
  4. Bergholtz har vi aldrig besökt men så kul med en ort med samma namn. Det finns nog många fler vackra byar i Alsace men vi tog ett par förra gången och ett par nu. Eguisheim blev en favorit i repris.

    SvaraRadera
  5. Eguisheim gör verkligen rätt för sin utmärkelse, väldigt vackert. Vi köpte också några flaskor vin där, kanske hos samma vinbonde. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det svåraste var att välja vilka viner vi skulle köpa. Det blev några olika sorter, hoppas de smakar lika bra när vi kommer hem!

      Radera
  6. Vi reste runt i Alsace förra våren (2022) och delar verkligen er åsikt att Eguisheim var mycket mysigare jämfört med Ribeauvillé. Vi tyckte även om Riquewihr, trots att den var mer turistisk. Dessutom tror jag att ni står på samma ställplats i Eguisheim som vi gjorde, Pierre de Vigne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi besökte Riquewihr när vi var i Alsace för snart tio år sedan och tyckte också om det. Den här gången tänkte vi ge Ribeauvillé en chans istället. Det kan nog stämma att det var Pierre de Vigne’.

      Radera