lördag 16 september 2023

Ett par dagar på vägarna och vi besöker Pisa


När vi lämnade Saintes-Maries-de-la Mar och Camargue hade vi bestämt oss för att ta vägen direkt till Italien och Toscana och lämna alla andra lockande platser i Provence till ett annat tillfälle. Vi hade också bestämt oss för en åkdag utan avgiftsbelagda motorvägar. Vägarna slingrade sig å det värsta och när vi fram emot kvällen började titta efter en plats för natten hittade vi en ställplats på en gårdsbutik i utkanten av Grasse uppe i bergen. Vägen dit var inte helt enkel så det blev att fälla in backspeglarna på båda sidor där det var som smalast.


Här står man kostnadsfritt, men visst handlar vi lite av alla lockande delikatesser i butiken. För vår del blev det nougat, mandelskorpor och en burk pesto.



Det finns fem husbilsplatser och fyra av dem var upptagna den här kvällen. Här träffade vi faktiskt de första svenska husbilsåkarna sedan vi kom till Frankrike.

Nästa morgon fortsatte vi med Pisa som dagens mål. Nu blev det mest betalväg, genom tunnlar och över broar längs kusten. Det var bara att blunda och betala, då icke-betalvägar skulle ta mer än dubbla tiden. Efter Genua tog vi ändå undan betalvägar men hamnade i små trånga kuperade kustsamhällen så några repor från buskage i trånga passager hann vi få innan vi sökte oss upp till motorvägen igen.


I Pisa hade vi sett ut en ställplats på en del av sjukhusets parkering. Den hade 7 Platser och det fanns möjlighet att tömma toalett och gråvatten. Dessutom var den kamerabevakad och inom låsta grindar.Den här kvällen delade vi den med en italiensk husbil och för platsen betalade vi 10€.


Som husbilsåkare kan vi ofta välja vackra vyer men den här gången var det si och så med det. Visserligen hade vi en DNA-molekyls dubbelhelix i rondellen framför oss, så för mig som jobbat många år på ett Genetiklaboratorium kändes det nästan som hemma.


Nästa morgon tog vi lokalbussens linje LAM Rossa fram till stationen, en resa på ca 15 min , för att främst se på sevärdheterna på Mirakeltorget, Piazza dei Miracoli. Vi fick en promenad på 20 minuter dit och då korsade vi också Arno som rinner genom staden.


När man tänker på Pisa är det väl främst det lutande tornet som är stadens främsta kändis, men är man bara lite intresserad av vacker arkitektur så är det en dröm att gå runt här bland de vackra byggnaderna. Vi har hört många som tycker det varit alldeles för turisttätt här och visst var det grupper med reseledare och många andra turister, men ändå inga större köer när vi skulle besöka någon byggnad, så ok tyckte vi.


Vi köpte en biljett som var giltig till domen och Dopkapellet. Domen är en enorm byggnad, som är byggd i marmor och sten, så vacker. Den byggdes runt 1100 och vi fascineras som vanligt över vad de kunde på den tiden.




Interiört är den lika vacker. Väggarna pryds av vackra målningar och även kupolen pryds av fresker, så det gäller att titta åt alla håll.





Den snidade predikstolen från början av 1300-talet gjordes av Giovanni Pisano. Den räknas som ett av den medeltida skulpturens mästerverk.


Sedan går vi till Dopkapellet. Det är så vackert, nästan som en gräddbakelse. Det stod färdigt 1063 och är hela 54 m hög och 34 meter på bredden. Inuti har den en otrolig akustik, vilket en man demonstrerade. I mitten står en åttakantig dopfunt och mitt i den finns en staty av Johannes Döparen. Även Dopkapellet sägs luta om än inte så mycket som kampanilen, det lutande tornet.




Så var det då ”Lutande tornet”, domkyrkans klocktorn som började byggas 1173 och stod helt klart 1372. Det 55 meter höga tornet började luta, p g a markförhållanden, redan innan det var klart. På 1990-talet stängdes tornet för besökare och tornet restaurerades. Innan lutade tornet 5,5 grader och numera lutar det 4 grader och nu kan man åter besöka tornet, vilket vi inte gjorde. Vi tyckte det räckte med att beundra det utifrån. Det gäller dock att inte räta upp bilderna i redigeringsprogrammet....






Ett par ”turistbilder” kunde vi inte låta bli att ta, men ännu roligare var nästan att se andras försök att få bilden där de puttar ner eller tar emot tornet.


Hela det här fantastiska området sattes upp på UNESCO:s världsarvslista 1987 och när vi var nöjda med besöket strosade vi tillbaka till stationen och hittade den rätta bussen på linjen LAM Rossa med Odspedale (inte helt olikt vårt hospital) som slutstation.

Sedan lämnade vi ställplatsen och begav oss ut på Toscanas vägar, men det är en helt annan historia.


 

 

24 kommentarer:

  1. Vad roligt att få se bilder från Pisa, vi var där för ett antal år sedan. De där småvägarna.. det är inte alltid så roligt att åka på dem och som transportsträcka är ju motorvägarna bra tycker vi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var skoj att besöka Pisa och området vid Mirakeltorget var riktigt fint. Annars hoppar vi över t ex Florens som säkert är sevärt men just nu fullt med turister.
      Här var det verkligen trånga slingrande vägar och ska en bara förflytta sig så är det ett bra alternativ att betala för din bekvämlighet.

      Radera
  2. Oj oj oj vilka fina bilder och vad mycket ni hinner med, nu är Laikan i hemma-hiljö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul ni gillar våra foton! Laikan känner sig kanske hemma men träffar inte några kompisar…

      Radera
  3. Pisa besökte vi 2002 då vi var i Toscana. Minns också alla (även vi) som skulle ta turistbilder när vi stöttade upp tornet. Vi flanerade också och tittade på de vackra byggnaderna. Fina bilder från domen och dopkapellet. Att det kan vara snårigt att ta sig fram på småvägarna med husbil kan jag förstå. Ser fram mot kommande inlägg från vackra Toscana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi valde stoppen på vår resa kändes Pisa självklart medan vi faktiskt har valt bort Florens och med lite vånda Siena. Det blev ett bra besök vid Mirakeltorget bland de vackra byggnaderna innan vi gav oss ut på slingrande vägar uppe bland Toscanas kullar!

      Radera
  4. Pisa har vi aldrig besökt men vår son med sambo var där för drygt en vecka sedan. Även av deras bilder framgick att Pisa är betydligt mer en det lutande tornet. Vilka fantastiskt vackra och pampiga byggnader ni besökte. Ett stopp helt i min smak. Genua tyckte jag däremot inte var så charmigt men det var många år sedan vi var där så säkert har mycket hänt med staden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi blev också positivt överraskade av Pisa, rent och snyggt dessutom. Genua åkte vi raket förbi. Vi har aldrig varit där och jag har fått för mig att det är en ruffig hamnstad, men kanske är det bara inbillning.

      Radera
  5. Tror det var en god idé att lämna Provence och Frankrike för nu för där kan en stanna läääänge. I alla fall i mitt tycke. Tror det var en bra tid att komma till Pisa och Toscana nu i september. Betydligt mindre turister är under högsäsong. Tycker också ni varit bra på att hitta mindre ställplatser. Att sedan utsikten inte alltid är perfekt får väl vägas upp av det mer småskaliga.
    Visst är Domen och dopkapellet fascinerande byggnader och tänk så mycket historia som finns i dessa. Imponerande byggnadsverk.
    Och tornet vill en ju inte missa.
    Perfekt att ni smidigt kunde ta bussen in till stan.
    Tack för ett fint återbesök i Pisa och era bilder är verkligen fantastiska.
    Ha det fortsatt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kände också att det skulle vara skoj att göra Provence lite mer ordentligt vid ett annat tillfälle. Toscana är vackert men säkert ännu vackrare i april-maj när allt grönskar. Det är mycket som spelar in vad gäller Ställplatser, det ska vara säkert, enkelt att ta sig dit man vill, ett bra pris och får man då en vacker utsikt är det bonus. I större städer kan det ofta vara bara en parkeringsruta men då får det vara så.Pisa blev en fin upplevelse.
      Du får också ha det fint i sensommarvackra Stockholm.

      Radera
  6. Så kul att ni fortsatt mot Italien. Pisa har vi besökt 2 ggr Vi gillar Italien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar också Italien men har inte varit så mycket här. Pisa tyckte vi var riktigt fint och en positiv upplevelse.

      Radera
  7. Vackra foton från Pisa! Vi besökte Pisa 2009, i april, men då var det långa, långa köer så vi kom varken in i Domen eller dopkapellet, men nu blir vi sugna att göra ett nytt försök. Ha en fortsatt trevlig resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen inte skoj när det är köer överallt. Därför hoppade vi över Florens för där verkar det vara otroligt mycket turister just nu. Pisa var helt ok, visserligen ganska mycket folk men i princip bara att gå in i både dopkapellet och domen. Ha det så gott!

      Radera
  8. Att vika in backspeglarna, då är det smalt, inga vägar jag gillar och säkert inte ni heller hihihi. Nästan på dagen, den 12 september 2011, som vi var i Pisa. Fina gamla byggnader finns det mycket av och visst är det fascinerande att se byggnationerna.
    Nu blir det till att köra på italienska landsbygdens vägar och se det vackra landskapet. Trevlig helg Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, visst är man glad när vi har kommit igenom och allt har gått bra. Jag är glad att Lars gärna kör för ”kartläsningen” har inte heller varit varken lätt eller solklar. Så fort åren går; 12 år sedan ni var i Pisa och då hade vi just hämtat vår första lilla husbil.
      Nu har vi en bergsby kvar där vi ska stanna ett par nätter och sedan åker vi ett litet stycke till söderut innan vi vänder norrut på Italiens östkaribiska. Vi ska också passa in ett par nätter på en camping för nu behöver vi tvätta.
      Ha det så gott!

      Radera
  9. Som redan är sagt ... Hur kunde man bygga dessa konstverk? LutandeTornet i Pisa är väl ett av de få byggnadsverk som grundarbetena har felberäknats. Helt otroligt att det står kvar efter dessa år.
    Den sidan av Italien har vi aldrig kört, vi har hört mycket om dåliga vägar. Kanske är det bara Birgitta & jag av alla husbilsåkare, som älskar Autopista och Autobahn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det otroligt vad de kunde och tittar man noga på utsmyckningar så är även det då vackert i olika marmor och sten.
      När vi kommit in i landet här i Toscana är vägstandarden under all kritik i de flesta fall men vill man till vackra gamla städer och byar i bergen är det smällar man får ta. På många ställen är det hastighetsbegränsning 40 eller 50 km men Lars tycker det knappt skulle behövas för så fort går det knappt att köra, åtminstone inte med husbil. Autobahn tycker vi är ett bra alternativ när det gäller snabb transport annars är det trevligare att åka på mindre vägar.

      Radera
  10. Byggnaderna i Pisa är så vackra! Vi var inte inne i någon när vi var där, på grund av tidsbrist, men nästa gång vill jag också se dom från insidan. Kul med DNA-molekylen - som släktforskare håller jag ju också på en del med DNA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att släktforskning idag är lika mycket DNA som kyrkoböcker och mikrofilmer. Min kusin har bedrivit mycket forskning på vår farmors sida där de flesta emigrerade och fått tag i en syssling till oss som varit här några gånger med sin familj. Tyvärr har jag aldrig varit och hälsat på dem. Pisa blev en riktigt positiv överraskning för oss som trodde det var en turistfälla, men då sevärt och vackert!

      Radera
  11. Fina bilder som alltid, kul att följa er. Vi är på rull nu och siktet är inställt på Mosel. Sen är det ? Italien eller Spanien?
    Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att ni följer oss och tycker om våra små inlägg. Mosel är alltid fint och gillar ni att åka på serpentinvägar i riktigt dåligt skick upp och ner i bergen kan vi rekommendera Toscana. Sen är det otroligt vackert också!

      Radera
  12. oj vad kul att få titta på lutande tornet också. Jag har ju en böjelse att jag alltid ska högst upp för att fota utsikten, men det var inte ni såg jag. Fina bilder nerifrån också :)och en rolig turistbild också som du sa. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nästan svårt att inte röra upp bilderna i redigeringsprogrammet. Vi brukar också gå upp i alla utsiktstorn men här kände vi att vi hade bättre vyer nerifrån än att betala över 400 kr och dessutom stå i kö för att få gå upp utan att se så mycket mer än vi gjorde.

      Radera