måndag 25 september 2023

Assisi - En stad och en kyrka så obeskrivligt vackert.


När vi bestämt oss för att åka till Toscana och träffade våra vänner Yvonne och Jakob (med bloggen JoYtillsammans) i somras berättade de att vi absolut inte fick missa att åka till Assisi, både staden och kyrkan skulle vara något mycket speciellt. Medan vi nu varit på resande fot har också Anette och Stefan (med bloggen enturitaget) varit där och skrivit ett inlägg som gjorde oss ännu mer lockade att åka lite söderut mot Umbrien och Assisi.

Eftersom det fanns behov av service, bl a tvättmaskin,checkade vi in på Camping Green Village, Assisi som är ansluten till ACSI-kortet. När vi kom dit på eftermiddagen och tittade över häcken som avgränsade campingen hade vi utsikt över Assisi som låg vid foten på berget Subasio, knappt 4 km bort.


Nästa morgon är vi redo för Assisi. Campingen har en shuttlebuss som går några gånger/dag och vi bokar biljetter till turen kl. 09. Sedan har vi tänkt promenera hem för att slippa passa tider.

Naturligtvis är det stadens kristna historia som gör den så speciell, eftersom den är så förknippad med den helige Franciskus, Franciskus föddes här 1182, som son i en av stadens rikaste köpmansfamiljer. Han kom dock helt att bryta med detta liv och hans omvändelse kom då ett krucifix i kyrkan Saint Damian talade till honom och han gav då bort alla sina rikedomar. Detta var vi och tittade på i en kyrka.


1208 grundade han Franciskanerorden och blev på så sätt en av kristendomens viktigaste personer. Än idag kommer många pilgrimer hit till kyrkan i Assisi. Franciskus dog 1226 och några år senare flyttades hans kropp till basilikans krypta.

Vi börjar vår rundvandring i staden med att gå upp till basilikan, som vi sett ända nerifrån campingen, och det enorma torget nedanför, Piazza Inferiore med en otroligt fin stenläggning.

 




Basilikan är egentligen två kyrkor byggda på varann, idag kallas de den undre och övre. När vi kom in i det undre kyrkorummet drog vi nästan efter andan. Detta var nog den vackraste kyrka vi någonsin sett och detta faktum stördes inte ens av de många, främst asiatiska, turistgrupper, som var där med sina guider. Det var en enkel, men ändå otroligt dekorerad kyrka och eftersom det var fotoförbud i kyrkan har vi bara en bild tagen ur den broschyr vi köpte i kyrkan.


Vi gick även ner i kryptan där Franciskus kvarlevor bevaras och där några munkar satt i tyst eftertanke.

Till sist besökte vi den övre kyrkosalen innan vi gick ut och började sträva upp och ner på de vackra gatorna. 


Nu kände vi att vi började bli vana vid städer som ligger på kullar för efter alla Toscanas bergsstäder känns det som om benen vant sig vid backiga gator.




Assisi är verkligen inte bara basilikan. Det finns många andra vackra kyrkor. Vi tittade in i flera av dem.






År 2000 upptogs basilikan tillsammans med andra franciskanerplatser i Assisi på UNESCO:s världsarvslista. Vi börjar undra hur många världsarv vi besökt under de här veckorna i Italien?


Sedan kom vi upp till torget, Piazza de Comune, där vi slår oss ner med en glass och tittar på duvorna som njuter i fontänen på torget. Det som slår oss är det lugn som finns överallt i staden, trots att det bor ca 30 000 personer där och gatorna är fyllda med turister.




Nunnor och munkar är också ett inslag i gatubilden.



När vi går gata upp och gata ner vet vi knappt vart vi ska titta; Det är så vackert överallt så det går knappt att ta in.








Utsikten över omgivningarna skäms inte heller för sig så många bilder blir det i det här inlägget.





När vi slutligen sett oss mätta på den vackra staden är det dags att promenera hemåt. Som vanligt gäller det att ha uppsikt på mötande trafik då vägrenar inte verkar vara uppfunnit här.


Vi vänder oss om flera gånger för att få några sista vyer över staden som vi verkligen rekommenderar alla att besöka, som har vägarna åt det här hållet.


Vi får sedan ännu en skön kväll under markisen på campingen innan vi åter ger oss ut på vägarna....


 

 

19 kommentarer:

  1. Magiskt. Känns som det enda jag kan säga. Verkligen en plats som jag förstår fyllde kameran med bilder. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var svårt att skriva ett inlägg om den här platsen men ordet magiskt som du använder känns nog ganska rätt.
      Många bilder blev det så vi har en del att pyssla med när vi kommer hem!

      Radera
  2. Att se alla fina bilder från Assisi ger bara härliga minnen. Just det som ni skriver, om lugnet. Det var verkligen ett besök som man tar med sig. Ha det fortsatt bra på er resa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen ett härligt besök som kommer att finnas kvar i minnesbanken länge. Det var faktiskt svårt att sätta ord på upplevelsen.
      Nu vänder vi uppåt och i morgon lämnar vi troligen Italien för den här gången. Ha det fint!

      Radera
  3. "Vad sitter i väggarna?" (svt) Konstverken är ju fantastiska på insidan, men stackars människor som bor bland sten på sten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog de bor jättefint i sin vackra stad, men inte lätt att ta sig fram på de kuperade gatorna om man inte är fräsch i benen. I så fall skulle det väl vara mängderna med turister som skulle vara det negativa för de boende.

      Radera
  4. Ännu ett väldigt intressant stopp i en spännande stad. Assisi. Franciskus är ju väldigt känd så jag förstår att ni ville stanna till där. Perfekt också att träffa era goda vänner. Bilderna är fantastiskt fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ett stopp vi kanske inte åkt ner till om inte vännerna rekommenderat det i somras. Vi hade mest ställt in oss på just Toscana.
      Skoj att du gillar våra bilder. Det var inte lätt att välja mellan alla vi hade från den här dagen!

      Radera
  5. Jag såg det här inlägget imorse redan men var tvungen att komma tillbaka och titta på det igen, på alla fantastiska bilder. Som jag har njutit och som ni måste ha njutit när ni besökte denna mycket fina plats. Det känns nästan overkligt att sådana platser existerar. Så mäktigt och jag är så glad att jag fick följa med via era jättefina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här inlägget var inte helt lätt att skriva. Det var en så fin upplevelse så det går nästan inte att beskriva. Det är säkert en dag som vi kommer att gömma bland våra minnen länge framöver!

      Radera
  6. Fantastiskt! Så kul att få se det på närmare håll. Vi var på väg dit för en massa år sedan, på den tiden våra döttrar var med. Vi tyckte det var mycket folk utefter vägen som gick men tänkte inte speciellt på det. Plötsligt vinkar polisen in oss på en stor åker och säger till oss att parkera. ”Varför då ” sa vi ”Påven är på väg” fick vi till svar. Då beslöt vi oss för att åka vidare för vi ville inte bli instängda, vi var mer sugna på bad. Sedan har vi tyvärr inte varit i trakten och uppskattar därför ditt inlägg lite extra

    SvaraRadera
  7. ”Anonym” det är vi - Husbil Kors och Tvärs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad häftigt att ni kom dit samtidigt som påven även om ni inte fick se den här häftiga staden. Den var så otroligt vacker och att vi kom dit är nog enbart för att vi pratade med JoY som var där för flera år sedan.

      Radera
  8. Ser väldigt fint ut, kan tro att det är ännu bättre i verkligheten, ni är så duktiga att hitta fina ställen.

    SvaraRadera
  9. Jätteroligt att ni åkte dit när vi tipsade er om Assisi och dessutom blev mer än nöjda. Det finns många vackra platser men tror nog att Assisi är en sådan plats som man alltid kommer minnas. Ha en fortsatt fin resa ut ur Italien. Undrar vilken väg ni fortsätter på nu? Kram

    SvaraRadera
  10. Asassi var helt betagande att besöka. Telefonen är full av bilder därifrån. Vi stod på ett agriturismo och kunde därifrån gå 1,6 km upp till staden. Bra start på morgontrötta ben.
    Om jag får vill jag tipsa om två ställen värda besök. Dels Frasassigrottorna på vägen mot Ancona. 125000 år gamla droppstensgrottor. Otroligt mäktigt att se. Åt andra hållet, förbi Siena, mot Florens finns Monteriggioni. En av Italiens äldsta medeltidsstäder som ligger på pilgrimsleden Via Francigena som går mellan Canterbury-Rom. Ställplats finns nedanför staden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du hittat till oss! Visst var Assisi något utöver det vanliga. Tack för tips på besöksmål men nu har vi lämnat regionen för den här gången men de sparas naturligtvis. Vi besökte en del andra småstäder längs Vis Francigena.

      Radera
  11. Assisi är en helt underbar stad, vi har besökt staden två gånger och åker gärna dit igen. Nu fick vi resa tillbaka till staden igen genom era vackra foton.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att ni tycker om våra bilder. Den här dagen blev det många så inte var det lätt att välja vilka som skulle vara med. Jag vet att ni gjorde Italien riktigt ordentligt i våras och visst är det fint. Nu hann vi inte längre söderut den här gången.

      Radera