måndag 6 mars 2023

Första söndagen i mars; Vasalopp, 5-mil på skidor och en iskall utflykt.

 


Första söndagen i mars är för Lars lika med Vasalopp, så igår intog vi vår frukost i TV-soffan samtidigt som 15 800 skidlöpare startade sin färd från Berga by mot Mora. På 80-talet åkte Lars ett flertal Vasalopp så därför är det lite nostalgi att titta på loppet. I år fick vi ju också en svensk vinnare, Emil Persson, som verkligen gjort sig förtjänt av den vinsten.


Sedan hann vi knappt hämta andan innan det var dags för herrarnas klassiska 5-mil i skid-VM och då fick vi glädjas åt den första svenska VM-medaljen för herrar på många år.

Efter lite lunch kände vi att det verkligen var vår tur att få lite frisk luft och komma ut och röra på oss. Vi packade en fikakasse och tog bilen ut till Ekornavallen, som ligger längs vägen mellan Falköping och Varnhem, ca 15 km norr om Falköping, där en Adventure Lab Cache finns, som vi inte har löst. De här cacherna tycker vi är kul, där man går en liten promenad, svarar på några frågor och får sedan koordinater till en bonuscache.


Vad är då Ekornavallen?
Bor man som vi mitt i "Svea Rikes Vagga" så hamnar vi ofta vid något av våra fornminnen när vi ger oss ut på utflykt. 


Vi har nog skrivit om Ekornavallen någon gång tidigare men det är verkligen en unik miljö
med gravar från olika epoker på samma yta. Det skiljer 4 000 år mellan den äldsta och den yngsta graven. På Ekornavallen finns gravar som täcker ett tidsspann från cirka 3300 f. Kr. till vikingatid, cirka 800-1050 e. Kr. En gång i tiden fanns det betydligt fler gravar på Ekornavallen än idag. Platsen användes som betesmark under 1800-talet och fornlämningarna fick vara ifred. På 1890-talet plöjdes dock området upp vilket förstörde många av gravarna.

Det första man lägger märke till är förmodligen den stora gånggriften och alla de resta stenarna. Gånggriften, som dateras till ca 3300-3000 f. Kr., var en grav för många personer, förmodligen en hel släkt. Den går i folkmun under namnet Girommen (”jätte-ugnen”), eftersom man förr trodde att jättekärringen från Brunnhemsberget lagade sin mat här. Gravkammaren är tretton meter lång och två meter bred.


Girommen restaurerades 1946. Då hittades en flintmejsel, krukskärvor och delar av bärnstenspärlor. Falbygden är verkligen "Sveriges gånggriftområde", då ca 3/4 av alla gånggrifter i landet finns här.

Det finns också domarringar. Det är en gravtyp som uppfördes främst under järnåldern. Det ska finnas ca 1500 bevarade i Västergötland.


Högst upp på backkrönet ligger Ekornavallens bronsåldersröse. Röset är 27 meter i diameter, två och en halv meter högt och omges av ett fyra meter brett brätte, en låg stensättning som omringar röset. Sannolikt är det från 1200 f Kr och det restaurerades på 1940-talet.


Det finns flera resta bautastenar som också är gravstenar, eller i några fall rester efter byggnader. Här sökte Lars lite lä för de minst sagt iskalla nordanvindarna.


När vi löst vår lab cache fick vi ge oss ner till ån, Slafsan, för att logga vår bonuscache och sedan var frågan var vi skulle inta vårt medhavda kaffe? Vi hade inte långt till Naturum Hornborgasjön så vi åkte dit ner. Här öppnar Naturrum och Café Doppingen den 13 mars, så nu var vi alldeles själva på parkeringen. Trots +2° på termometern var det verkligen iskallt så fikat fick avnjutas inne i bilen.



Innan vi åkte hem tog vi en liten omväg förbi Trandansen vid Hornborgasjöns södra ände. Här kommer det om några veckor vara massor med tranor och lika många människor som vill se vad vi tycker är vårens främsta budbärare. Idag var det folktomt här men massor med gäss, främst grågås och en hel del svanar låg ute i den kalla sjön. Vi hade inga teleobjektiv med oss men några bilder kunde vi inte låta bli att ta. 





När vi kom hem blev det en av våra favoriter till middag, nämligen rödingfilé och så har ytterligare en vecka gått.


Idag skulle vi egentligen suttit på tåget till Uppsala för att hälsa på hos våra vänner ett par dagar, men en envis förkylning satte P för det så nu blir det ännu en vecka på hemmaplan och nu hotar de med ett helt dygn med ihållande snöfall, GRRR...

15 kommentarer:

  1. Era trakter i Västergötland är ju verkligen mitt i historiens vagga. Så mycket att se och uppleva. Och som "gammal" västgöte hänger jag mer än gärna med. Vilken trevlig tur! Har passerat Ekornavallen tidigare men skulle gärna ta mig en ordentlig titt igen. Och roligt med Hornborgarsjön- Snart är det dags på riktigt för trandansen.
    Även här blev det en hel del sport både i lördags och igår- De svenska VM tjejerna är ju fantastiska och väldigt roligt i går för William Poroma.
    Jodå, Vasaloppet följde vi också och härlig vinst av Emil Persson. Länge sedan en svensk passerade först in i målet i Mora.
    Hoppas att er förkylning går över s det snart kan bli en vända till Uppsala.
    God bättring och trevlig söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst bor vi i historiens vagga! Så mycket fornminnen överallt i den vackra naturen. Snart kommer förhoppningsvis tranorna och vi tycker nog det är det allra främsta vårtecknet.
      Vi hoppas också att Lars som inte brukar vara förkyld, men nu efter coviden i julas har förkylningarna bara avlöst varann och de ger inte med dig. Nu mår han åtminstone ganska hyfsat
      Nu får du krya på dig och din nya höft. Det kommer säkert att bli jättebra.

      Radera
  2. Det har varit riktigt jobbiga dagar för att hinna med alla skidtävlingar. Bra gjort av Lars, själva har vi bara stått bredvid och tittat på när starten gick. Vilket var spännande, tyckte vi då.
    Riktigt bra fotat, speciellt bilden på de två gässen. Ja i år ska vi försöka hinna med Hornborgarsjön.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars åkte en hoper Vasalopp och öppet spår på 80-talet och körde 10 Vätternrundor i sträck, lite hurtigare då än idag men också 35-40 år yngre…
      Vi har också pratat om att sova i husbilen ute vid Trandansen och vakna till tranorna i gryningen så hör gärna av er om ni planerar en tur häråt!

      Radera
  3. Jag avverkade också många mil i skidspåren i går. I soffan alltså :) Hoppas förkylningen släpper, vår är ganska envis också kommer nog få hosta ett bra tag framöver känns det som.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förkylningen den tredje efter covid i julas verkar bli bättre och idag har vi en riktig innedag då det snöar för fullt och blåser utanför fönstren. Tyvärr blir väl snön kvar då det ser ut att bli många minusgrader så långt prognoserna visar.

      Radera
  4. Här var det också frukost vid tv:n och Vasaloppet och sedan 5-milen och riktigt roligt var det med svenska medaljer. För övrigt verkar ni haft en bra dag i fina miljöer men nordanvindarna är verkligen inte nådiga just nu. Trandansen har jag funderat i många år att besöka men det brukar stanna vid funderingar. Men det måste vara mäktigt.
    Ja usch ... snöfall på väg. Hit har det ännu inte kommit men jag anar att det kommit till er nu. Och inte bara snö utan dessutom hårda vindar med risk för drivbildning. Vintern håller oss i ett järngrepp.
    Ha en fin dag och var försiktiga i snöovädret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, nog tar vi det lugnt i snövädret. Vi har inte tänkt gå utanför dörren på hela dagen utan lyssnar på böcker, fikar och myser. Det är väl en av fördelarna med pensionärslivet att man inte är tvungen att ge sig ut. Att vi sedan är dödligt trötta på vintern i år är en annan sak och eftersom det ser ut som om kylan håller i sig så ligger väl snön kvar….
      Trandansen besöker vi gärna några gånger varje år och inåt ska vi sova över där ute i husbilen som vi gjorde för två år sedan. Så mäktigt att bli väckt av tranorna vid 5-tiden och fotografera dem i soluppgången. (Finns på bloggen från april 2021).

      Radera
    2. Nu har jag varit inne och läst om ert besök hos tranorna april 2021. Och ... vilka helt fantastiska bilder! Flera fina närbildsbilder och så fanns ett par bilder där himlen brann och tranorna var som svarta siluetter. Så vackra bilder! Tack för tipset om inlägget, det var jätteroligt att läsa!
      Nu har det precis börjat snöa och blåsa här. Lyssna på böcker, fika och mysa låter som en bra sysselsättning en sådan här dag.

      Radera
  5. Så mycket snö ni fick igår 35 cm sa dom på radio Skaraborg i morse . Tydligen ett rekord . Så mysigt att kunna lyssna på vad som händer därhemma. Tråkigt att Lars blivit förkyld igen men så blir det ibland . Vasaloppet kunde vi också följa . Roligt att det blev en svensk seger. Fina bilder som vanligt har ni tagit från Ekornavallen. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tog en solig promenad igår och inte tyckte vi det var så mycket snö men samtidigt kom det nog väldigt lokalt. Idag hotar de med 5-10 nya cm och så kallt som det är lär det inte töa bort i brådrasket. I morse tog jag en riktigt kylslagen promenad till frissan så nu kan jag visa mig bland folk igen.

      Radera
  6. Det känns verkligen som en period mellan vinter och vår. Snö och Vasalopp samtidigt som tranorna snart ska vara här. Personligen hoppas jag att vintern snart släpper sitt grepp och våren kommer för att stanna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog hoppas vi också på att det blir vår på riktigt snart. Eftersom vi i princip varit hemma hela vintern, förutom en vecka på Teneriffa har den här vintern känts oändlig…
      Nu ser vi fram emot massor med regn i morgon som förhoppningsvis ska ta en del på snötäcket.

      Radera
  7. Kylslagna foton från ett trevliga och minnesrika områden! Ha det fortsatt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt kall och blåsig utflykt innan snön kom tillbaka, men så har det ju varit hela vintern. Ha det fint i värmen.

      Radera