söndag 12 mars 2023

Veckan då vintern kom tillbaka

 


Den här veckan inleddes på ett ganska tråkigt sätt. Vi hade sett fram emot tre dagar i Uppsala hos våra goda vänner där. Det var bl a inbokat en lunchkonsert och bord på restaurang. Tyvärr återvände Lars förkylning och det var inget vi ville utsätta vår värdinna med ett något nedsatt immunförsvar för så det var bara att omboka tågbiljetter tills i april... Med facit i hand kanske det var tur i oturen för det kanske inte hade varit så lätt att resa med kollektivtrafik i Stockholmstrakten i onsdags, då vi hade tänkt oss åka hem igen.

Det var alltså inte bara förkylningen som kom tillbaka utan även en riktig vinter. I tisdags hamnade Falköping högst upp på listan över orter som fått mest snö med 35 cm på tisdagen. Vår golfklubb lade ut det här inlägget på Instagram, eftersom vi har en året-runt-öppen 9-hålsbana. 


Efter en solig men kall onsdag, då vi lyckades ta en rejäl promenad, tyckte någon där uppe att vi inte fått nog av den vita varan för på torsdagen började det snöa på riktigt. Det blev ett riktigt trafikkaos här i Västsverige och Lars som inte kunde avboka ett tandläkarbesök hade fullt upp att ta sig hem de få kilometrarna  då det var noll sikt.


På fredagen var det fint vinterväder igen så jag kunde åka till min lunch med väninnor i Axvall. Då de helst inte vill figurera på sociala medier blir det åtminstone ett foto på den vårliga kycklingrätten vi blev bjudna på, så gott!


På lördagen var vi bjudna ut till Lars dotter med familj för att fira yngste sonen, Liam, som fyllde 17 år i veckan. Vi märker att barnbarnen blir stora när flickvän är på plats och en väldoft från Diesel var önskepresenten från morfar. Där bjöds vi på hemlagad smörgåstårta till lunch (eftersom lunchgrillning vid grillplatsen vid deras damm var utesluten, då det hade fordrats många timmars snöröjning för att komma dit).


Sedan blev det Liams favorittårta till fikat.


När söndagen också lovade fint väder, åtminstone halva dagen, kände vi att vi behövde komma ut och vidga våra vyer, åtminstone lite utanför Falköping. Vi tog därför en tur till Tidaholm, en stad som ligger otroligt vackert längs Tidan, att den sedan har rykte om sig att vara fruktansvärt tråkig är en helt annan sak. Vi åker först mot Turbinhusön. Det är en riktig idyll mitt i centrum vid Tidans strand och en väl bevarad kulturmiljö. Där ligger tre rödmålade smedstugor, som flyttades hit på 1940-talet. I den ena finns sommartid en kaffestuga och där visas också hur en smedfamilj bodde i början av 1800-talet.



Vi gick istället till Turbinen, en unik tegelbyggnad från 1930-talet, där det idag bedrivs stenugnsbageri och servering. Idag kunde man äta våffelbuffé om man kände för det men vi försåg oss istället med lite lunchfika, riktigt gott och med en härlig utsikt med Tidan utanför fönstret.




Här hängde också en utställningar med målningar i akryl av Linda Boudin.


Sedan gick vi en promenad bort mot Kärleksön, en liten ö som ligger nedströms och sommartid är den fint mål för en utflykt och många är det som tar sitt bröllopsfoto vid det stora hjärtat på ön. här kom massor med änder och mötte oss. Nog såg det lite kallt ut...






I parken finns också en kopia av Granne Påle, som är en rödmålad vägvisare i trä från 1700-talet. Originalet stod i en fyrvägskorsning (mot Kungslena, Varv, Ekedalen och Dimbo) utanför Tidaholm och sägs ha kommit på plats när drottning Kristina åkte fel i korsningen. Nu står en kopia där och en finns också i en rondell utanför Tidaholm.



Vi går tillbaka mot Turbinhuset, som givit ön sitt namn. det uppfördes 1898 för en turbin avsedd att driva ett tröskverk på åstranden.
I turbinhusets bottenvåning fanns i södra rummet två badkar av trä med dusch för allmänna bad. På samma våning åt norr hade sadelmakaren sin verkstad. På andra våningen fanns bostäder. Huset var mycket modernt för sin tid och är idag välbevarat med sin röda tegelfasad och lilla hörntorn.


Idag är huset renoverat och här inryms nu Tidaholms Konsthall. Här visas olika utställningar och just den här helgen visas en utställning med namnet "Har du mäns eller?". Det är en utställning om kvinnor och våld i nära relationer, gjord av flera olika konstnärer.



Vi tyckte särskilt om Kajsa Thoréns svartvita fotografier, så fina.


Sedan åkte vi bort mot Vulcanön. Där vid parkeringen finns också två stycken husbilsplatser alldeles vid åkanten. Dessa är helt gratis, någon service finns inte, men för ett besök och eventuell övernattning i Tidaholm är de perfekta.


Det var på Vulcanön allt började när gården Tidaholm fick järnbruksrättigheter i slutet av 1700-talet. På 1800-talet öppnade stadens grundare, Hans Henrik von Essen, Vulcans Tändsticksfabrik i brukets smedja på Vulcanön. Den var i början av 1900-talet världens största tändstickstillverkare. I de gamla fabrikslokalerna bedrivs idag olika verksamheter.


Idag finns det välkända VinContoret här på Vulcanön i ett hus som från början var kontor till Vulcans tändsticksfabrik. 



VinContoret startades 1983 av Granqvist Beverage House och importerar och säljer kvalitetsvin och kvalitetssprit från hela världen. Kunder är bl a systembolaget och några av landets mest ansedda restauranger. under flera år har Granqvist även levererat vin till Nobelfesten. De har också en välfylld kalender med olika evenemang med tillhörande vinprovningar. Dessa följer årets skiftningar och flera av dem blev vi riktigt sugna på; bl a serveras vårens primörer vid ett tillfälle i maj och en kräftfiskeshelg anordnas i augusti.

På Vulcanön finns också Barnens Hus,Tidaholms museum, Tidaholms turistbyrå, Konstlitografiska verkstaden och Marbodal Center. Allt inrymt i gamla byggnader. Byggnaderna för tändstickstillverkningen revs 1987 för att ge plats åt en gymnasieskola, Rudbecksgymnasiet.


Sedan var det dags att åka hemåt samtidigt som molnen började dra ihop sig på himlen, men vi kände att det nog får bli ett nytt besök i denna vår grannstad en annan årstid. I morgon visar prognosen mer snö, men den här gången tror de (och hoppas vi) att det ska övergå i regn och ganska mycket regn. Förhoppningsvis ska det väl minska på snötäcket och kanske, kanske är det sista snön för den här säsongen....


 

13 kommentarer:

  1. Så trist att ni inte kom iväg till Uppsala. Men sjukdom rår en inte på. Och just i måndags var det ingen hir att ta sig fram vare sig i Uppsala eller Stockholm. April verkar nu betydligt säkrare. Men givetvis trist.
    Ni har verkligen fått mycket snö. Kan tänka mig att den tycker om "Västgötaslätta". Absolut svårspelat på golfbanan. Men kanske intressant,
    Så trevligt att fira Liam. Och tänk åren går. Något som är lätt att glömma bort. Just snörgåstårta, en "speciell variant" brukar jag också göra och den önskar döttrarna ofta. DE är nu 42 men smörgåstårtan har hängt i och med sedan de döptes. (Även om de de inte smakade den)
    Tidaholm! Så roligt för mig med ett besök här. TRor mog det är över 60 år sedan jag senast var här. Inser att det i vår får bli en tur även hit, Nu tackar jag för att ni delar med er av bilder och besök.
    Trevligt också att titta in i konsthallen. De svartvita bilderna fastnade jag också för.
    Stort tack för en resa och lite nostalgi i trakter som för mig är nära på flera sätt men ändå nu en bit bort. Men det ska jag ta tag i,
    Njuter som vanligt av de fantastiska bilderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl inte mening att vi skulle ut och åka i busvädret och nu hoppas vi att Lars inte får några fler bakslag med infektioner och att våren inte får fler bakslag med snö.
      En väninna påminde mig om att förra året var vi hos henne i Nossebro 14 mars. Då tog vi med kaffekorgen till Högaberget, där det var blått med blåsippor och temperaturen +12 grader, lite skillnad.
      Vi fick en riktigt fin vinterdag igår och Tidaholm kan jag rekommendera som ett sommarresmål. Kul du tycker om våra bilder.

      Radera
  2. Oj vad mycket bra information, jag vill också åka till Tidaholm med husbilen. Vi håller tummarna för att det blir lite varmare framöver så snön regnar bort!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker det är bra initiativ av kommuner att upplåta några kostnadsfria ställplatser. Förhoppningsvis får de tillbaka lite genom att turisterna handlar, fikar osv.
      Tidaholm har en riktigt fin miljö längs ån, speciellt sommartid.

      Radera
  3. Vilken otur med återkommen förkylning. Men det var nog tur i oturen för i onsdags var det i princip omöjligt att ta sig fram i kollektivtrafiken.
    Men det verkar blivit en bra vecka ändå. Turbinhusön ser verkligen ut som en idyll och gott fika fick ni också. Nu snöar det för fullt här och ska övergå i regn framåt eftermiddagen. Anar att det kanske är liknande väder hos er.
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förkylningar brukar vi klara oss ifrån men efter Lars covid runt jul har han antagligen blivit riktigt infektionskänslig och drar åt sig minsta bacill. Vi får hoppas det blir bättre när (om) våren kommer. Här har vi bara fått regn idag så snötäcket har minskat ordentligt. Det får gärna fortsätta regna något dygn till.
      Tidaholm och speciellt Turbinhusön är en riktigt fin plats och ofta har de intressanta utställningar under sommaren.

      Radera
  4. Jag är så imponerad av alla era fantastiska bilder. Så mycket snö och inte ändå inte urfrätta! Tråkigt med Uppsala, men kanske tur som ni sa. Nu har ni det att se fram emot. Den där tårtan förstår jag är en favorit, så läcker. Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du tycker om våra bilder! Det är en blandning mellan telefonbilder och kamerabilder och som vanligt blir en del bra och en del mindre bra…(det fanns en del utftätta också men de förpassades till papperskorgen).
      Liams tårta är en marängtårta med någon citroncreme, riktigt fräsch och god.
      Nu får vi se fram emot en Uppsalaregionen i slutet av april. Då ska det förhoppningsvis inte vara snökaos….

      Radera
  5. Äntligen hinner jag läsa lite bloggar igen. Ni levererar som vanligt. Många tips om utflyktsmål. Tidaholm har vi besökt för så där 10 år sedan, typiskt att tiden går så fort. Smörgåstårtor är gott och tårtan såg ljuvlig ut. Snö har vi också fått i massor, men idag har det mesta regnat bort. Ni hinner med mycket på en vecka, men tur i oturen med sjukdom, men det går ju fler tåg, som man säger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var Maggan Lillvik som skrev på fel dator.

      Radera
    2. Visst är det gott med smörgåstårta då och då, speciellt hemgjorda dom inte blir så ”gräddiga”. Lars dotter är så duktig på att baka tårtor och finkakor.
      Vi är nästan aldrig i Tidaholm, trots att det är nära, så därför kom vi på att det kunde vara ett lämpligt utflyktsmål i söndags när det var en så fin vinterdag.

      Radera
  6. Åter fina bilder, som väcker minnen till liv, även om vi bara varit där under den grön perioden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Tidaholm en mysig stad. Vi är nästan aldrig där trots att det inte ligger så långt bort men vi lovade oss själva en sommarutflykt.

      Radera