I fredags var det dags för den årliga vårutflykten med Falköpings Fotoklubb. Samtidigt blev det husbilspremiär för vår del.
Vi skulle träffas nere på Rödlix Vandrarhem och Camping i
fredags eftermiddag. Vandrarhemmet ligger i Galtabäck, ca 9 km söder om Varberg. Det var ett jättemysigt boende då den f d ladugården numera rymmer 8 trevliga rum med varierande antal bäddar, flera duschar och toaletter, samt ett stort allmänt kök och matrum. Vi fick en ställplats med el som också var helt till belåtenhet.
Vi som planerat utflykten hade inte tagit med i beräkningen att kylan skulle hålla i sig så länge den här våren, utan beställt baguetter och frukt för en kvällsutflykt i solnedgången till Galtabäcks hamn.
Istället fick vi ta en rask promenad, ca 2,5 km, dit ner för lite fotografering och sedan gå hem och inta vår kvällsmåltid under trevlig samvaro.
I Galtabäcks hamn finns ett båtmuseum, där vraket av ett tidigmedeltida skepp byggt omkring år 1200 finns utställt. Vraket hittades en bit härifrån under arbete med täckdikning 1928. Idag finns en småbåtshamn...
..en del fiskebodar och ett fågeltorn.
Det finns ett rikligt fågelliv här och många vadare stannar här för att häcka.
Den vackra rosa triften blommade i stora tuvor och fotograferades i alla tänkbara vinklar.
I lördags morse ringde väckarklockan med våra mått mätt tidigt (05:00), men för "riktiga" fotografer är detta sovmorgon. Vid 05:30 skulle vi åka till Morups Tånge, strax söder om Glommen och norr om Falkenberg.
Kringliga småvägar leder dig ner till Morups Tånge. Den ståtliga fyren syns på långt håll.
Den byggdes 1841 och är 27 meter hög. På 30-talet moderniserades den med elektricitet. Än idag sprider den sitt ljus över Kattegatt men har varit obemannad sedan 1962.
Den byggdes 1841 och är 27 meter hög. På 30-talet moderniserades den med elektricitet. Än idag sprider den sitt ljus över Kattegatt men har varit obemannad sedan 1962.
Naturreservatet är en av Sveriges finaste fågellokaler, även om det just nu var fler fågelskådare än fåglar där. Det är en viktig rastplats för de flesta av landets vadare och ca 280 arter har noterats här.
Vi strosade runt på dynhedarna och sågs efter ett par timmar för att inta kaffe och mackor, om det smakade bra???
Vår bil tog också en avstickare ner till Glommen och längst ut på udden norr om hamnen ligger Glumstenen, ett flyttblock som legat här sedan istiden. Grunt vatten och rev har i alla tider gjort kuststräckan utanför Glommen svårseglad och stenen har fungerat som landmärke.
Den omnämns för första gången på 1000-talet, då vikingarna kallade den för Glaumstein.
År 1816 lät Sven Petter Bexell hugga in dåvarande vattenstånd på stenen. (Mer om Bexell kommer i nästa inlägg).
År 1816 lät Sven Petter Bexell hugga in dåvarande vattenstånd på stenen. (Mer om Bexell kommer i nästa inlägg).
Sedan drog vi oss hem för lite vila innan det var dags för nästa utflykt. Vi hade bokat lunch på den indiska restaurangen, Prashad, i Falkenberg. Den kan vi varmt rekommendera för alla var riktigt nöjda med sin mat. Jag åt en Mango chicken balti, med en otroligt god sås gjord på färska krossade grönsaker, cashewnötter och kryddor, mums.
Sedan gav vi oss ut på fotopromenad i Falkenberg. Vi startade vid Tullbron, som är en stenvalvsbro byggd runt 1760 och går över Ätran.
Promenaden är 2 km lång och vyerna fantastiska. Vi passerade också Vallarna, buskisens främsta hemvist i Sverige.
Vi kom fram till Hertings kraftstation, som byggdes 1903.
För några år sedan byggdes här en ny laxtrappa, men som det nu ser ut är laxfisket i Ätran på nedåtgående.
Här går vi över ån och promenerar längs Laxpromenaden på andra sidan tillbaka till Tullbron.
Egentligen hade vi ambitiösa planer på besök i ytterligare ett naturreservat, nämligen Grimsholmen, men alla var fullkomligt nöjda med vår dag så vi åkte tillbaka hem och avslutade kvällen med Fisksoppa och rabarberkaka på vandrarhemmet och Grimsholmen finns förhoppningsvis kvar till en annan gång. Om vi sov gott? Gissa två gånger....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar