söndag 1 maj 2022

Naturskön bryggerivandring i Aufsess


Eftersom vi gärna läser reseberättelser och följer flera resebloggare får vi ofta tips om platser eller upplevelser som hamnar på vår önskelista. En sådan upplevelse är den ”ölvandring” som kan göras i världens bryggeritätaste område, nämligen Aufsess i Bayern. Kommunen har ca 1500 invånare och fyra bryggerier, vilket gjorde att de hamnade i Guiness Rekordbok 2000.


Vi åker på smala, kuperade, natursköna vägar ett par timmar norrut från Dinkelsbühl.


Nu har vi siktat in oss på en ställplats i Hochstahl, som ligger vid Brauerei Reichold. Ställplatsen har de flesta faciliteter som el, vatten, tömning av gråvatten och toalett, samt ett litet fräscht servicehus med ett par duschar och toaletter. Kostnad 10€ (el 2€) och duschen kostar extra.


Här kan man också börja den berömda vandringen, på 14 km, mellan de fyra bryggerierna i området. 


Vi får ett vandringspass och startar första etappen på 5 km till byn Sachsendorf och Brauereigasthof Stadter. och vi kunde inte önskat oss bättre vandringsväder. Vägen är föredömligt skyltad och rastplatsernas soptunnor även utrustade med en back för eventuella tomma ölflaskor.




Vägen går omväxlande genom skog och över Bayerns böljande åkerlandskap. Det är så vackert och här är våren verkligen på gång.




Framme i Sachsendorf slog vi oss ner på uteserveringen och beställde två små öl, så det kan bli...


Skyll dig själv fick jag som kommentar från en f d arbetskamrat, men tack och lov kom det in ett par lite större också.


Efter att ha fått en stämpel i vårt pass fortsatte vi med nästa etapp till Aufsess, även denna 5 km. Den här sträckan var den allra vackraste där den följde ett slingrande vattendrag, i vägkanten blommade skogsviol, vitsoppor och gullvivor.






Dessutom fanns det flera häftiga klippformationer bl a Himmelsteuberer.




Väl framme vid Brauereigasthof Rothenhof var det hög tid för lunch. Här beställde Lars sin andra schnitzel på lika många dagar, medan mitt val föll på en bakad potatis med örtröra och sallad.



Väl styrkta nådde vi dagens största utmaning, en flera hundra meter lång stigning upp till nya ängar. 


Det tredje bryggeriet, 2 km bort, Brauerigaststätte Kathi-Bräu,Heckenhof, såg så mysigt ut där vandringsleden gick rakt igenom uteserveringen. Idag var det dock en stor MC-träff här så flera hundra MC-åkare hade samlats.


Vi stämplade bara våra kort och fortsatte, de sista 2 km , över åkrar och ängar hem till Hochstahl...


...och vårt bryggeri. Här njöt vi av varsin lokal öl innan det var dags för en välbehövlig dusch.




Sedan lämnade vi in våra vandringspass och kvitterade ut ett diplom, där vi blev ”Frankiska ölkännare av de fyra världsrekordbryggerierna”.




Vandringen är lättgången och kan rekommenderas för alla som känner att 14 km inte är för långt.

Skål för en härlig dag!



 

11 kommentarer:

  1. Vilken härlig idé, gå en runda och bli serverad dryck och mat längs med vägen. Så gôtt att se värmen, ni kan gå i kortbyxor.
    Mina ägare gillar tyskarnas sätt att ta betalt på ställplatsen, betala för det ni vill ha. Vill man inte ha el så betalar man inte för det och likaså med t ex dusch.
    Att läsa andras bloggar är precis som ni säger, mina ägare får en massa olika tips på resmål. Dessutom har de faktiskt också lärt känna några andra bloggare som de då träffat längs med vägen.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bra att få betala för det man vill ha. Här har vi försökt stå med el eftersom nätterna fordrat värme och vi bara har svenska gasolflaskor som vi inte kan byta eller fylla här. Detta var andra dagen på resan det gick att ha kortbyxor men när vi var tillbaka vid 17-tiden blev det kyligt med en gång.
      Precis som dina ägare tycker vi det är så trevligt att träffa andra bloggare och husbilsåkare efter vägen!

      Radera
  2. Men så vackert, blir lite avis på den fina vandringen. Undrade just vad det vandringspassen innebar, nu vet jag, ett snyggt diplom hihihi. Skål till er Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här vandringen tror jag ni verkligen skulle uppskatta, en riktigt kul idé och ett sätt att locka turister till bygden som ligger lite vid sidan om. Vi var definitivt inte ensamma som vandrare på leden.
      Ha det gott!

      Radera
  3. Det var en riktigt fin runda när allt stämde, fint väder, fin natur och ett roligt upplägg.
    Vi sa just att det hade varit skoj att få behålla de små ölsejdlarna för framtida skojerier.

    SvaraRadera
  4. Kan bara instämma med rubriken - helt klart väldans naturskön vandring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en perfekt dag och vi var alldeles lagom möra efter en rejäl promenad och ett par lokala öl!

      Radera
  5. Vilken härlig vandring och tur ni gillar öl. Värre för oss då Ingemar är allergisk mot öl/humle. Blir allt lite avis på er som vandrar, det hade jag också önskat göra, om kroppen hade gillat det. Ha en fortsatt trevlig resa, här njuter vi av blommor och vårvärme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst tycker vi det är skönt att vandra även om det ibland kommer ont efter i knän och fötter. Det är väl som det mesta, vi har inga garantier för hur länge vi orkar och sedan får man göra andra saker.
      I Rothenburg träffade vi ett svenskt par på ställplatsen och de hade sett vår bloggadress bak på husbilen. När vi sedan sprang på dem i Dinkelsbühl hade de varit inne och läst och känt igen er på bilden från blomsterparaden. De hade träffat er nere i Spanien. Vi vet inte vad de heter men de var hur som helst från Helsingborg, trevliga och pratsamma.

      Radera
  6. Vilken trevlig vandring! Ytterligare en plats att skriva upp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här vandringen var verkligen både naturskön och kul att gå!

      Radera